• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,49
  • EURO

    47,59% -0,64
  • GRAM ALTIN

    4341,12% -1,63
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

GSO’da, “Gaziantep Tekstil Sektörü Yeşil Dönüşüm Çalıştayı” yapıldı

18 Ekim 2023, Çarşamba 05:30
18 Ekim 2023, Çarşamba 05:30
GSO’da, “Gaziantep Tekstil Sektörü Yeşil Dönüşüm Çalıştayı” yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

GSO’da, “Gaziantep Tekstil Sektörü Yeşil Dönüşüm Çalıştayı” yapıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, tekstil sektöründeki yeşil dönüşümün irdelenmesi, tekstil alt sektörleri bazında AB Yeşil Mutabakatına uyum için atılması gereken adımların görüşülmesi, firmalardaki yeşil dönüşüm stratejilerinin belirlenmesine destek olmak hedefiyle, Yeni Nesil Sanayici Platformu Yeşil Dönüşüm Komisyonu ve Horizon Concultancy iş birliğinde, “Gaziantep Tekstil Sektörü Yeşil Dönüşüm Çalıştayı” düzenlendi.
GSO Meclis Salonunda yapılan çalıştaya, GSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kara, Horizon Danışmanlık Yönetici Ortağı Eser Erginoğlu, Avrupa Birliği Programları Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Yönetim Danışmanı Nelih Akay, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, GSO Yeni Nesil Sanayici Platformu Üyeleri ve firma temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan, GSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kara, yeşil ve dijital dönüşümün önemine işaret ederek, bölgemizin olduğu kadar ülkemizin de en önemli sektörleri arasında yer alan tekstil sektöründe de bu dönüşümün sağlanması gerektiğini söyledi.
Gaziantep’ten geçtiğimiz yıl 10.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ve tekstil ihracatının bu rakam içinde yüzde 36’lık pay ile ilk sırada yer aldığını aktaran İbrahim Kara, “Gazi şehrimiz halı, iplik ve nonwoven kumaş üretiminde önemli bir yere sahip. Bugüne kadar başarıyla gelen tekstil alanında yeni bir hamleye ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçektir. Her alanda olduğu gibi sanayimizin geleceği için yeşil ve dijital dönüşüm bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
İbrahim Kara, küresel ısınma ve iklim değişikliği, dijitalleşeme, sanayi 4.0 gibi unsurlara sanayinin entegre olması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu nedenle, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2026 yılında uygulanması hedeflenen sınırda karbon düzenlemesine hazır olmak zorundayız. Odamız öncülüğünde, üniversitelerimizi ve meslek odalarımızın katılımıyla AB Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nu kurduk. Burada firmalarımıza yeşil dönüşüm konusunda rehberlik ediyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgemizin İklim Eylem Planı’nı hazırladık. Yeşil OSB olmasını hedeflediğimiz; Ayakkabı Terlik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Yeşil OSB fizibilite çalışmasını gerçekleştirdik. Model Fabrikamızda dijitalleşme ve yalın üretim teknikleri konusunda firmalarımıza mentörlük yaparak yeşil dönüşüme katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.
Katılımcılara, ‘’Tekstil Sektörü Özelinde AB Yeşil Mutabakatı ile Uyum’’ başlığında sunum yapan Horizon Danışmanlık Yönetici Ortağı Eser Erginoğlu; Küresel sıcaklık artışı, küresel emisyonlar, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Gaziantep sanayisi ve tekstil sektörü, tekstil üretiminin çevresel etkileri, AB tekstil stratejileri, karbon ayak izi ve su ayak izi konularında bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından AB Yeşil Mutabakatı / tekstil stratejisi, iklim riskleri ve fırsatları, sürdürülebilirlik tabanlı çalışmaların önemi, Türkiye iklim kanunu ve AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlama gündemi ile gerçekleştirilen çalıştayda; tekstil boyacılığı, halı, doğal ve sentetik iplik, triko örgü, yuvarlak örgü ve tekstil konfeksiyon, dokusuz kumaş, pp çuval dokuma, pp düz dokuma, dar dokuma sektörlerinde grup çalışması yapıldı.

Ankara'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

E3 ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Savaşın bitme zamanı geldi

Çin'de yeni virüs salgını endişesi: Vaka sayısı 4 bini geçti

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı

Manisa'da orman yangını

Rusya, Sumi ve Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Bakan Kurum: Yangınlardan dolayı 87 bağımsız birim ağır hasarlı ve yıkık

İtalya’da orman yangını geniş bir alana yayıldı

Muğla'da 3,6 büyüklüğünde deprem

Piknik tüpünün patlaması mahallede korku dolu anlara neden oldu

Şanlıurfa’da ‘Gazze ölüyor, ayağa kalk’ temalı etkinlik düzenlendi

Bingöl-Erzurum kara yolunda kaza: 1 yaralı

Gazze açlıktan ölüyor: 9 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

Bursa’da mahalle arasında çıkan yangın korkuttu

Sıcaktan bitkin düşen leyleğe elektrik ekipleri sahip çıktı

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Sudan yetkilileri binlerce patlamamış mühimmatı imha etti

Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 16 yaralı

İslami Cihad: Witkoff’un açıklamaları saldırının sürdürülmek istendiğini gösteriyor

Doç. Dr. Acet: Göz, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı son derece açık bir organ

HAMAS yetkilisi Basem Naim son müzakere turu hakkında detayları açıkladı

Kamboçya, Tayland ile olan çatışmaların durması için ateşkes ilan etti

Çeşme’de bir müddet sürecek su kesintileri bu gece başlıyor

ABD, Fransa ve Suriye ortak mutabakata vardı

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesabına aktarılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ankara'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

E3 ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Savaşın bitme zamanı geldi

Çin'de yeni virüs salgını endişesi: Vaka sayısı 4 bini geçti

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı