10642,6%-0,43
40,53% -0,48
47,61% -0,42
4352,92% -1,37
6999,67% -0,32
Düzenli yapılan yürüyüşlerin beden ve ruh sağlığına olumlu etkileri olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalar her gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor.
Dünya genelinden 160 binden fazla yetişkinin hareket düzeyi ve sağlık verilerinin incelendiği çalışmada, orta düzeyde adım atmanın birçok hastalık riskini azaltabileceği belirlendi.
Uzmanlara göre, 7 bin adım hedefi; kalp hastalıkları, kanser, bunama ve depresyon gibi pek çok ciddi sağlık sorununa karşı koruyucu bir etki oluşturabiliyor. Özellikle hareketsiz yaşam tarzına sahip bireylerde, bu seviyeye çıkmanın bile önemli faydalar sağladığı ifade ediliyor.
10 bin adım gerçekten gerekli mi?
Günlük 10 bin adım hedefi, uzun süredir birçok kişi için standart olarak kabul edilse de bu sayının bilimsel bir temele dayanmadığı belirtiliyor. Bu hedefin, 1960’lı yıllarda Japonya’da yürütülen bir pazarlama kampanyasından kaynaklandığı, sonrasında ise yaygınlaşarak dijital adım sayaçlarında bir referans haline geldiği biliniyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, 7 bin adımın çoğu insan için daha ulaşılabilir bir hedef olduğunu ve bu sayıya ulaşıldığında sağlık açısından ciddi kazanımlar elde edilebileceğini vurguluyor.
Araştırmada, günde 4 bin adım gibi daha düşük seviyelerde bile, tamamen hareketsiz kalan bireylere kıyasla sağlık durumunda belirgin iyileşmeler görüldüğü bildirildi. Bununla birlikte, günde 7 bin adımın ötesinde adım sayısının artırılmasının bazı sağlık alanlarında sınırlı düzeyde ek fayda sağladığı da ifade ediliyor.
Adım sayısı mı, egzersiz süresi mi?
Uzmanlar, sağlık otoritelerinin önerdiği haftalık egzersiz süresi hedeflerinin (örneğin haftada 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite) önemli olduğunu belirtmekle birlikte, adım sayısının da günlük hareketliliği teşvik etmede pratik ve ölçülebilir bir araç sunduğunu belirtiyor.
Özellikle yürüyüş dışında fiziksel aktivitelere erişimi sınırlı olan bireyler için adım takibi, sağlıklı yaşamı destekleyici bir alternatif olabilir.
Yürüyüşün faydaları şöyle sıralanabilir;