Meclisteki 300 milletvekilinden 190'ı toplantıya katıldı ve 190 milletvekilinin tamamı sıkıyönetimin kaldırılmasını talep eden önergeye evet oyu verdi.
Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, önergenin kabul edilmesiyle sıkıyönetim ilanı ortadan kalktı.
Anayasaya göre sıkıyönetim, parlamento çoğunluğunun talebi üzerine kaldırılabiliyor.
İktidar partisi lideri sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu söyledi
Bu arada İktidar partisi lideri Han Dong-hoon yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının "yanlış" olduğunu ve halkla birlikte "bunu engelleyeceğini" söyledi.
Halkın Gücü Partisi'nden Han, Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesinden kısa bir süre sonra, Kuzey Kore yanlısı güçlerin ortadan kaldırılması ve özgür anayasal düzenin savunulması gerektiğini savundu.
Sıkıyönetim Komutanlığı siyasi faaliyetleri yasaklayan kararname yayınladı
Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesiyle göreve başlayan askeri komutanlık, protestolar ve siyasi partilerin faaliyetleri de dahil olmak üzere tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan bir kararname duyurdu.
Komutanlığa atanan dört yıldızlı orgeneral Orgeneral Park An-su'nun yayınladığı kararname saat 23:00 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Park, "Milli Meclis, bölge meclisleri, siyasi partiler, siyasi örgüt kurma, miting ve protesto gösterileri dahil olmak üzere her türlü siyasi faaliyet yasaktır" dedi.
Park, kararnamenin, ülkeyi devirmekle tehdit eden devlet karşıtı güçlerden halkın güvenliğini ve özgür demokrasiyi savunmak için ülke çapında ilan edildiğini söyledi.
Kararnamede ayrıca tüm medya ve yayıncıların denetim altına alınmasının yanı sıra, grev yapan stajyer doktorların 48 saat içinde derhal işlerine dönmeleri emredildi.
Park, "Özgür demokrasiyi reddetmek veya yıkıcı faaliyetlerde bulunmak yasaktır; yalan haber yapmak, kamuoyunu yönlendirmek ve yanlış kışkırtma yapmak yasaktır." dedi.
Kararnameye göre, sıkıyönetimi ihlal edenler, yakalama emri olmaksızın tutuklanabilecek veya baskın yapılabilecek.
Sıkıyönetim ilanıyla birlikte komutan, etkilenen bölgedeki idari ve hukuki işleri denetler ve gerektiğinde tutuklama, el koyma, baskı ve toplu eylem gibi alanlarda özel tedbirler alabilir.
Mevzuata göre komutan, Milli Savunma Bakanı'nın denetimi altında olmakla birlikte, ülke genelinde sıkıyönetim ilan edilmesi veya sıkıyönetimin zorunlu olması halinde Cumhurbaşkanlığı denetimine tabidir. (İLKHA)