• BIST 100

    9662,61%1,86
  • DOLAR

    39,22% -0,10
  • EURO

    44,86% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4215,87% 0,43
  • Ç. ALTIN

    6774,03% -0,87

Güney Kore'de devlet başkanlığı görevine vekaleten Maliye Bakanı Choi getirildi

DÜNYA 28.12.2024 16:50:49 0
Güney Kore

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo'nun dün Ulusal Meclis'te yapılan oylama sonucu azledilmesinin ardından bu göreve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok getirildi.

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo'nun azledilmesinin ardından, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok devlet başkanlığı vekaletini devraldı.

Han, konuya ilişkin açıklamasında, Ulusal Meclis'in kararına saygı gösterdiğini belirterek, "Karışıklığa ve belirsizliğe katkıda bulunmamak için, ilgili kanunlar doğrultusunda görevlerimi askıya alacağım ve Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğim." ifadelerini kullandı.

Choi de yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, başarısız sıkıyönetim girişiminden kaynaklanan sorunun devam ettiği bir ortamda "devlet işlerini istikrara kavuşturmak" için elinden geleni yapacağını belirtti.

Choi, Güney Kore'nin dış politikasının değişmeyeceği, uluslararası alışveriş ve ticaretin kesintiye uğramayacağı konusunda diğer ülkelere güvence vermenin önemli olduğunu kaydetti.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için Meclise sunduğu önerge, 14 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti. (İLKHA)

İngiltere ve dört ülke iki işgalci bakana yaptırım uyguladı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 54 bin 981'e yükseldi

Gazze'de bir hastane daha hizmet dışı kaldı

Mardin'deki Kiraz Festivali'ne STK'lardan "israf ve duyarsızlık" tepkisi

Kurban Bayramı'nda yollarda 44 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 370 kişi yaralandı

Balıkesir'de orman yangını

Mali'de binlerce aileye Kurban eti ulaştırıldı

Sınav öncesi çocuğa en doğru yaklaşım önerileri

Adana’da silahlı saldırı: Cinayet şüphelileri yakalandı

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bini aşkın kural ihlali

İstanbul için su kesintisi uyarısı: 14 saat sürecek

Şiddeti normalleştiren evler, zorba çocuklar yetiştiriyor!

"Direniş Konvoyu" Mısır'a giriş onayını beklerken Libya'ya ulaştı

Otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

Siirt’in Baykan ilçesinde bıçaklı kavga: Baba-oğul ve 2 kişi yaralandı

2 milyona yaklaşan özel lise ücretleri velileri kara kara düşündürüyor

Avusturya'da okula saldırı: 10 ölü

Yetimler Vakfı Bangladeş'te Kurban eti dağıttı

Üniversite öğrencilerinin Gazze için başlattıkları açlık grevi 14. gününe girdi

Guardiola'dan Gazze mesajı: Acıyı tüm vücudumda hissediyorum

İzmir’deki feci kazada hayatını kaybeden 3 kardeş Mardin’de defnedildi

Malatya’da otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Adana’da bir haftada 397 aranan şahıs yakalandı

Battalgazi’de yeşil dönüşüm: Alacakapı Mahallesi'ne yeni park

Yetimler Vakfı'ndan Etiyopya'da bayram yardımı

Durmuş: Gıda, savunma sanayisi gibi stratejik ele alınmalı

Kenya'da kurban sevinci: Yardım kuruluşları ihtiyaç sahiplerinin yanında

Klima almaya bütçesi yetmeyen vatandaş, vantilatör ve sulu klimaya yöneldi

Bakanlıktan 19 ilde "Baba-Çocuk Doğa Kampı"

ChatGPT çöktü mü, neden açılmıyor?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


YAZARLAR