10507,11%0,46
36,44% 0,20
39,46% 0,59
3411,05% 0,19
5552,18% 0,35
Başkan Salva Kiir ile Birinci Başkan Yardımcısı Riek Machar arasında 2018’de imzalanan güç paylaşımı anlaşması, son haftalarda kuzeydoğudaki Yukarı Nil eyaletinde meydana gelen çatışmalar nedeniyle tehdit altında.
BM, hükümet güçleri ile isyancılar arasındaki yoğun çatışmaların ardından askerlerini tahliye etmeye çalışıyordu.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Tümgeneral Majur Dak ve 27 askerin öldüğünü duyurdu.
Kiir, Machar’ın kendisine ve BM yetkililerine generalin güvende olacağını söylediğini ve bu nedenle tahliye operasyonunun başlatıldığını belirtti.
Hükümet Sözcüsü Michael Makuei, saldırıda yaklaşık 27 askerin öldüğünü ve bir BM mürettebatının da hayatını kaybettiğini açıkladı.
Saldırının, helikopter havadayken mi yoksa yerdeyken mi gerçekleştiği henüz netlik kazanmadı.
Güney Sudan, 2018’de imzalanan güç paylaşımı anlaşmasıyla 5 yıl süren iç savaşı sona erdirdi.
Ancak Kiir’in müttefikleri, Machar’a bağlı güçleri, Nasir ilçesinde Beyaz Ordu milisleriyle birlikte huzursuzluk çıkarmakla suçluyor. (İLKHA)