• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

Güneydoğu’da her gün 2’den fazla trafo yanıyor

16 Aralık 2024, Pazartesi 13:25
16 Aralık 2024, Pazartesi 13:25
Güneydoğu’da her gün 2’den fazla trafo yanıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dicle Elektrik’in dağıtım hizmeti verdiği Güneydoğu Anadolu’daki 6 ilde, 2024 yılının 11 aylık döneminde toplam 765 trafo ve 51 pano aşırı yüklenme nedeniyle yandı.

Günlük ortalama 2’den fazla trafo arızası yaşanırken can ve mal güvenliğini tehdit eden bu duruma özellikle elektrikli ısıtıcıların yoğun kullanımının yol açtığı bildiriliyor. Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak tüketimden kaynaklı bu yüklenmenin şebekeye ciddi zararlar verdiğine dikkat çekerek tüketicilere elektrikle ısınma yerine daha az maliyetli alternatif enerji kaynaklarını tercih etmeleri ve kaçak tüketimden vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Dicle Elektrik’in hizmet bölgesinde 2024 yılının 11 aylık döneminde, aşırı yüklenme sebebiyle 765 trafo ve 51 pano yanarak kullanılamaz hale geldi. Günlük ortalama iki trafonun yandığına dikkat çeken bu istatistikler Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. Trafo arızalarının başlıca sebepleri arasında kaçak elektrik kullanımı ve aşırı tüketim yer alıyor. Dicle Elektrik verilerine göre, bölgede kaçak tüketen bir abone, normalden 9-10 kat daha fazla elektrik tüketiyor.

Trafolar en çok kış aylarında yanıyor

Yapılan incelemeler, trafo arızalarının yoğun olarak kış aylarında gerçekleştiğini gösteriyor. Elektrikli ısıtıcıların yoğun biçimde kullanıldığı bu dönemlerde, şebekeye binen aşırı yük trafoların ve panoların ömrünü kısaltıyor. Yaz aylarında ise tarımsal sulama ve klima kullanımı nedeniyle trafolar, benzer şekilde zorlansa da kış aylarındaki kadar yüksek arıza oranları gözlenmiyor. Dicle Elektrik kayıtlarına göre dağıtım bölgesindeki illerde; ocak ayında 98 trafo ve 7 pano, şubatta 101 trafo ve 11 pano, martta 93 trafo ve 1 pano, nisanda 58 trafo ve 3 pano, mayısta 65 trafo ve 4 pano, haziranda 68 trafo ve 7 pano, temmuzda 57 trafo ve 6 pano, ağustosta 44 trafo ve 5 pano, eylülde 57 trafo ve 6 pano, ekimde 42 trafo ve 1 pano, kasımda ise 82 trafoda yangın çıktı.

Dicle Elektrik’ten uyarı: Hem maliyetli hem riskli

Can ve mal güvenliğini tehdit eden bu durumun temel nedeni, kaçak elektrik tüketiminin üst seviyelere ulaşması. Kaçak elektrik kullanımının yüzde 42 seviyelerinde olduğu bölgede, elektrikle ısınma oldukça maliyetli olsa da doğal gaz, odun ve kömür gibi daha ucuz alternatifler ilgi düşük. Dicle Elektrik yetkilileri, elektrik şebekelerinin ısınma amaçlı kullanıma uygun olarak tasarlanmadığını ve bu durumun yalnızca bölgede değil, Türkiye genelinde de geçerli olduğunu belirtiyor. Şebekelerin teknik kapasitesinin, bir evin ortalama ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlandığını ifade eden yetkililer, elektrikli ısıtıcıların aşırı enerji tüketmesi ve aynı anda birçok cihazın devreye girmesi durumunda şebekenin bu yükü kaldıramadığını vurguluyor. Kaçak elektrik kullanımının etkisiyle öngörülenin çok üzerinde gerçekleşen tüketimin, şebekeleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken yetkililer, enerji kalitesinin korunması ve şebekelerin ömrünün uzatılması için kaçak tüketimden vazgeçilmesi yönünde vatandaşları uyarıyor.

İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı

Afyonkarahisar’da iki ayrı hırsızlık olayının şüphelisi tutuklandı

Ankara-İstanbul hattında karla mücadele çalışmaları denetlendi

31 Aralık Çarşamba okulların tatil olduğu iller

AFAD: Yoğun kar yağışında 22 bin 813 personel görev aldı

Balkanlar’da ortak savunma hamlesi

Siirt'te gebe kadın karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı

Uçak seferlerine kar yağışı engeli

Türkiye enerji filosuna iki yeni sondaj gemisi kattı

Siirt'te yaralanan 7 yaşındaki çocuk karlı yollar aşılarak hastaneye ulaştırıldı

Doğu Akdeniz için soğuk hava uyarısı

Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatı ikinci gününde

Ağrı'da okullara kar tatili

Güney Kore'den yeni nükleer reaktör kararı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Enerji gibi temel ihtiyaçlarda devlet daha fazla sorumluluk üstlenmeli

Tayland: Kamboçya sınırına duvar inşa etmeyi planlıyoruz

Karayolları, yoğun kar ve buzlanmaya karşı tüm önlemleri aldı

Letonya, Rusya sınırına 280 kilometrelik çit inşa etti

Yükseköğretim ile savunma sanayi arasında stratejik iş birliği

Güneydoğu Bölgesi’nde kuvvetli ve yer yer yoğun kar bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı

Afyonkarahisar’da iki ayrı hırsızlık olayının şüphelisi tutuklandı

Ankara-İstanbul hattında karla mücadele çalışmaları denetlendi

31 Aralık Çarşamba okulların tatil olduğu iller