• BIST 100

    10622,60%-0,91
  • DOLAR

    41,80% -0,07
  • EURO

    48,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5480,27% 1,41
  • Ç. ALTIN

    9015,83% 0,00

Güneydoğulu ihracatçıların gözü Cibuti ve Etiyopya pazarlarında

01 Şubat 2023, Çarşamba 10:15
01 Şubat 2023, Çarşamba 10:15
Güneydoğulu ihracatçıların gözü Cibuti ve Etiyopya pazarlarında
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğulu ihracatçıların gözü Cibuti ve Etiyopya pazarlarında

Yeni pazar arayışlarına hız veren ve bu çerçevede Afrika’yı mercek altına alan bölge ihracatçıları, 6-9 Şubat 2023 tarihleri arasında Cibutili ve Etiyopyalı ithalatçılarla buluşmaya hazırlanıyor.
Gaziantep’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan alım heyeti organizasyonu kentin sahip olduğu gıda sanayisinin büyüklüğünün ve üretim gücünün tanıtılması için de büyük önem taşıyor.
2022 yılında gerçekleştirdikleri 3 milyar 568 milyon 675 bin dolarlık ihracat ve Türkiye’nin sektörel ihracatındaki yüzde 31,1 payıyla, Türkiye’deki hububat bakliyat sektörel Birlikleri arasında en fazla ihracat yapan birlik olma unvanını kazanan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyelerinin gözü 6-9 Şubat 2023 tarihleri arasında Gaziantep’te ağırlayacakları Etiyopya ve Cibuti alım heyetlerine çevrildi.
Celal Kadooğlu, Afrika’nın birçok sektörde olduğu gibi hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü için de büyük bir pazar olduğunu ifade ederek, 2022 yılı içerisinde geliştirdikleri “Yeni Pazarlar Projesi” çerçevesinde Cibuti ve Etiyopya’ya gönderdikleri bir heyetin pazar araştırması yaptığını ve buradaki potansiyelin daha yakından görüldüğünü belirterek, “6-9 Şubat 2023 tarihleri arasında Gaziantep’te Cibuti ve Etiyopya’dan gelecek alım heyetlerini ağırlayacağız. 2022 yılında Cibuti’ye bölgemizden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 26,2’lik artışla 192 milyon 479 bin dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirilirken Etiyopya’ya ise 2022 yılında yaklaşık 13 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Her iki ülke de gerek ülkemiz gerekse sektörümüz için büyük önem taşıyor. Etiyapya 120 milyonu aşkın nüfusu, Cibuti ise liman kenti olma özelliği ile elbette sektörümüz için büyük pazarlar olarak görülmektedir. 2022 yılı içerisinde birliğimiz yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyet gerek Cibuti gerekse Etiyopya’da incelemeler yaparak saha araştırmaları yürüttü. Bu çerçevede her iki ülkenin sektörümüzle ilgili en önemli partnerlerini 6-9 Şubat 2023 tarihleri arasında Gaziantep’te ağırlayacağız” dedi.
Afrika pazarı ülkemiz için büyük önem taşıyor
Cibuti ve Etiyopya alım heyetlerinin Gaziantep’te ağırlanacağını açıklayan Başkan Celal Kadooğlu bu ziyaretlerin aynı zamanda Gaziantep’in ve bölgenin üretim gücünün dünyaya gösterilmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Gerek bölgemiz gerekse Gaziantep’te sahip olduğumuz tesislerimiz dünya standartlarında olup alıcıların firmalarımızı ziyareti ve üretim kapasitemizi yakından görmeleri bizim bu anlamdaki potansiyelimizin öne çıkması ve sürdürülebilir ihracat için gerekli alt yapıya sahip olduğumuzun anlaşılması önemlidir. Gaziantep’te ağırlayacağımız Cibuti ve Etiyopyalı alım heyeti iki gün boyunca GAİB hizmet binasında firma temsilcilerimizle bir araya gelecek olup daha sonra heyet firma ziyaretleri gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.
Gaziantep ve bölge turizmi için de önemli
Gaziantep’te ağırlanacak olan Cibuti ve Etiyopyalı ithalatçıların bölge turizminin ve gastronomisinin tanıtımı içinde önemli olduğuna dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Bizler ülke ihracatına büyük katkılar sağlarken aynı zamanda da gerek ülkemizin gerekse bölgemiz ve Gaziantep’in tanıtımında da önemli rol oynuyoruz. Afrika’dan gelecek olan alım heyetimizle sadece karşılıklı ticari ilişki içerisinde olmayacak aynı zamanda kent gastronomisini ve tarihi turistik alanların tanıtımını da yapacağız. Bu organizasyonumuz özellikle turizm alanında da kentimizde önemli bir hareketlilik yaşanmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
[gallery ids=',84037,84039']

Yol kontrolünde bir araçta 5 kilogram külçe altın ele geçirildi

Karabük’te kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı

Meksika’da sel felaketi: 64 ölü, 65 kişi kayıp

OPEC+ ülkeleri üretimi yükseltti

Rusya: Tomawahk füzelerinin Ukrayna'ya verilmesinin kötü sonuçları olur

Altının kilogramı 5 milyon 670 bin liraya yükseldi

Samsun’da temizlik aracının çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya’da dilencilere 1 milyon 453 bin TL para cezası uygulandı

Batman-Bismil yolunda iki otomobil kafa kafaya çarpıştı

"Hatay'da hala çadırda kalan depremzedeler var" iddiası yalanlandı

Doğru: Tren hattındaki güvenlik eksikleri giderilmeli

İzmir’de yıkım çalışmasında 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Bingöl’de trenin çarptığı büyükbaş hayvan telef oldu

Mısır'da Gazze için düzenlenen zirvede imzalar atıldı

Alice Fırtınası, İspanya'nın doğu kıyılarını ve Balear Adaları'nı vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şarm el-Şeyh’te 3 liderle görüştü

Gazze'de enkazlardan 60 şehidin daha naaşına ulaşıldı

Madagaskar'da kriz derinleyşiyor

Samsun'da şap hastalığı karantinası

Uzun süren ses kısıklığına dikkat!

Rusya, Donbas'ta iki yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

İmam hatip okulları 112 yaşında

Gazze Şeridi'nde katledilen gazetecilerin sayısı 255'e çıktı

Slovakya'da iki tren çarpıştı: 20 yaralı

Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü hafta içi her gün 5 saat kapanacak

Direniş, Aksa Tufanı Mutabakatı kapsamında 1.968 Filistinli esiri özgürlüğüne kavuşturdu

Mersin’de deprem ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi

Batman'da 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de 60 şehidin naaşına ulaşıldı

MEB aileler ve öğretmenler için psikoeğitim programları hazırladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yol kontrolünde bir araçta 5 kilogram külçe altın ele geçirildi

Karabük’te kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı

Meksika’da sel felaketi: 64 ölü, 65 kişi kayıp

OPEC+ ülkeleri üretimi yükseltti

Rusya: Tomawahk füzelerinin Ukrayna'ya verilmesinin kötü sonuçları olur

Altının kilogramı 5 milyon 670 bin liraya yükseldi

Samsun’da temizlik aracının çarptığı yaya hayatını kaybetti