• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,44% 0,06
  • EURO

    51,08% -0,19
  • GRAM ALTIN

    6399,48% -0,28
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Günlük teknolojiler siyonist rejimin silahına nasıl dönüşüyor?

22 Aralık 2025, Pazartesi 12:00
22 Aralık 2025, Pazartesi 12:00
Günlük teknolojiler siyonist rejimin silahına nasıl dönüşüyor?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

"Sivil" diye pazarlanan mesajlaşma uygulamaları, navigasyon sistemleri ve gözetim yazılımları… Siyonist rejim, modern güvenlik doktrinini günlük hayatın vazgeçilmez araçlarını birer savaş silahına dönüştürme üzerine kurarken, bu teknolojiler önce Filisti

İran ile siyonist rejim arasında yaşanan ve "12 gün savaşı" olarak anılan son çatışma, sadece askeri dengeleri değil, modern savaşın araçlarını da yeniden gündeme taşıdı.

Çatışmanın ilk saatlerinde Tahran'a düzenlenen hassas hava saldırılarıyla İran Devrim Muhafızları ve ordu içindeki üst düzey isimler hedef alındı. Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ve Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey askerin ve nükleer bilim insanının şehit edilmesi, İran askeri yapısında ciddi bir komuta boşluğu oluşturdu.

Mesajlaşma uygulamaları, akıllı telefonlar ve navigasyon sistemleri

Bu durum, savaşın ilk iki gününde Tahran'ın karar alma mekanizmalarını yavaşlattı ve birçok analize göre İran'ın inisiyatifi kaybetmesine yol açtı. Ancak dikkat çeken asıl unsur, saldırının askeri boyutundan çok, siyonist rejimin bu hedefleri nasıl bu denli isabetli biçimde tespit edebildiğiydi.

Klasik askeri istihbarat yöntemlerinin ötesine geçen Tel Aviv yönetimi, aslında "sivil" olarak bilinen teknolojileri savaşın merkezine yerleştirdi.

Mesajlaşma uygulamaları, akıllı telefonlar ve navigasyon sistemleri bu sürecin en kritik araçları oldu. İran kaynaklarına göre, ülkedeki bazı suikastlarda cep telefonu takibi kullanıldı. Kendilerini "uçtan uca şifreli" ve güvenli olarak pazarlayan platformlar üzerinden yapılan iletişimlerin, meta veriler yoluyla istihbarat servislerine geniş bir harita sunduğu belirtildi.

Savaşın bir diğer cephesi GPS sistemleri

Şifreleme mesaj içeriklerini gizlese de gönderici ve alıcının kimliği, konumu, zaman bilgisi ve mesaj yoğunluğu gibi veriler açıkta kalıyor. Bu veriler, siyonist rejimin istihbarat servisleri açısından kişilerin hareketlerini ve ilişkilerini adım adım izlemeye imkân tanıyor. Üstelik Pegasus gibi gelişmiş casus yazılımlarla doğrudan telefonlara sızıldığında, akıllı telefon bir anda sahibinin tüm sırlarını ifşa eden bir cihaza dönüşüyor.

Savaşın bir diğer cephesinde ise GPS sistemleri yer aldı. Karıştırma ve yanıltma teknikleri sayesinde bazı İran füzelerinin hedefinden saptığı, buna karşılık yine de yüksek yıkım gücüne sahip bazı füzelerin işgal altındaki bölgelere ulaştığı görüldü. Bu tablo, teknolojik savaşın mutlak bir üstünlük sağlamadığını, ancak sivil altyapıyı da ciddi biçimde etkilediğini ortaya koydu.

Modern savaşın deneme sahası Filistin toprakları

Nitekim bu etkinin bedeli sadece askeri alanda ödenmedi. 15 Haziran'da Hürmüz Boğazı yakınlarında "Front Eagle" adlı petrol tankeri, çelişkili konum sinyalleri nedeniyle başka bir tankerle çarpıştı ve alev aldı. Aynı dönemde yüzlerce gemi ve uçak, konum verilerinde benzer bozulmalar yaşadığını bildirdi.

Bu tablo, siyonist rejimin uzun yıllardır inşa ettiği güvenlik felsefesinin bir yansıması. Askeri ve sivil alanlar arasındaki sınırların bilinçli şekilde eritildiği bu anlayışta, günlük hayatta kullanılan araçlar modern savaşın parçası haline getiriliyor. Bu yaklaşımın ilk deneme sahası ise İran değil, yıllardır Filistin toprakları oldu.

Yüz tanıma ve video analiz yazılımları

Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de işgalciler; gelişmiş gözetim sistemlerini, yüz tanıma algoritmalarını ve insansız hava araçlarını adım adım hayata geçirdi. Filistinliler üzerinde test edilen bu sistemler, daha sonra "kanıtlanmış" teknolojiler olarak küresel pazara sunuldu.

Bu noktada "çift kullanımlı teknoloji" kavramı öne çıkıyor. İletişim sistemlerinden yüz tanıma yazılımlarına, dronlardan navigasyon altyapılarına kadar pek çok araç hem sivil hem askeri amaçlarla kullanılabiliyor. Uluslararası alanda bu ticareti denetlemeyi amaçlayan "Wassenaar Anlaşması" bulunsa da siyonist rejim bu anlaşmaya taraf değil. Bunun yerine, büyük boşluklar barındıran ulusal bir denetim mekanizmasına dayanıyor.

Sonuçta yüz tanıma ve video analiz yazılımları "sivil" kabul edilerek ihraç ediliyor. Filistinlilerin kontrol altında tutulmasında kullanılan yazılımlar, Batı'daki şehirlerde trafik yönetimi veya kamu güvenliği çözümü olarak yeniden markalanıyor. Bu durum, "amaç yıkama" olarak tanımlanıyor: Baskı araçlarının masum teknolojiler gibi sunulması.

Dünyaya pazarlanan video analiz sistemleri

Bunun çarpıcı örneklerinden biri, Kudüs'te Filistinlilere karşı kullanılan ve daha sonra "akıllı şehir" konseptiyle dünyaya pazarlanan video analiz sistemleri oldu. Aynı teknoloji, işgal altındaki mahallelerde anlık takip için kullanılırken, Batı'da "suçla mücadele" veya "kalabalık yönetimi" başlığı altında sunuluyor.

Benzer şekilde, yüz tanıma temelli "Mavi Kurt" ve "Kırmızı Kurt" sistemleri, Filistinlileri devasa bir biyometrik veri tabanına dönüştürdü. İşgalcilerin askerleri, Filistinlilerin fotoğraflarını çekerek anında sistemden "geçebilir", "durdurulmalı" ya da "tutuklanmalı" uyarısı alıyor. Bu uygulamalar, fiili duvar ve kontrol noktalarına ek olarak dijital bir hapishane oluşturuyor.

Teknolojilerin genetik kodu: İşgal, kontrol ve baskı

Tüm bu sistemler, uluslararası hukukta açıkça yasaklanmış silahlar olarak tanımlanmadığı için rahatlıkla ihraç ediliyor. İnsan hakları örgütleri, bu teknolojilerin başka ülkelerde muhaliflere karşı kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

Siyonist rejim ve ona bağlı şirketler, bu teknolojileri pazarlarken süslü bir dil kullanıyor. "Kalabalık kontrolü", "akıllı güvenlik", "kamu sağlığı" gibi kavramlarla, baskı araçları yeniden adlandırılıyor. Oysa isimler değişse de öz değişmiyor. Gözetim için doğan bir sistem, nerede kullanılırsa kullanılsın gözetim refleksiyle çalışıyor.

Sonuç olarak, Filistin topraklarında geliştirilen ve test edilen bu dijital kontrol araçları, bugün dünyanın dört bir yanında "yenilikçi çözüm" olarak sunuluyor. Ancak bu teknolojilerin genetik kodu değişmiyor: İşgal, kontrol ve baskı. Ve bu gerçek, parlak pazarlama söylemlerinin ardında gizlenmeye çalışılsa da her geçen gün daha görünür hale geliyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu