• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Güven: Konser adı altında düzenlenen etkinlikler, gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına yol açıyor

09 Mayıs 2025, Cuma 07:29
09 Mayıs 2025, Cuma 07:29
Güven: Konser adı altında düzenlenen etkinlikler, gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, son dönemdeki konser adı altında düzenlenen etkinliklere tepki göstererek gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına neden olan programlar ve şarkılardan rahatsız olduklarını dile getird

Daha önce Şanlıurfa’da verdikleri konser sonrası kent hakkında olumsuz açıklamalarda bulunan Zakkum grubunun, yeniden şehirde konser vereceği duyuruldu.

Grup üyelerinin geçmiş açıklamaları ve grubun isminin İslam inancında cehennem ağacı olarak bilinen “zakkum” kelimesiyle özdeşleşmesi, konserin yeniden planlanmasını kamuoyunda tartışmaya yol açtı.

Zakkum grubunun daha önce Şanlıurfa’da verdiği konserin ardından yaptığı, Şanlıurfa’ya dair küçük düşürücü ve kırıcı açıklamalar, halkın tepkisini çekmişti.

Buna rağmen yerel yönetimin, grubu yeniden kente davet etmesi veya en azından bu organizasyonu iptal etmemesi, kamuoyunda ciddi eleştirilere neden oldu.

Vatandaşlar, sosyal medyada ve çeşitli platformlarda konserin iptal edilmemesine tepki gösterirken, özellikle grup isminin İslami hassasiyetlerle bağdaşmayan anlamı üzerinden yoğun bir eleştiri yapıldı.

“Zakkum” kelimesinin Kur’an-ı Kerim’de cehennem ehlinin yiyeceği olarak geçtiğine dikkat çekilerek, böylesi bir isme sahip grubun özellikle Şanlıurfa gibi maneviyatı güçlü bir şehirde sahne almasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri de konuya dair açıklamalarda bulunarak, manevî değerlere sahip bir şehirde bu tarz organizasyonlara yer verilmesinin, halkın inançlarıyla çeliştiğini ifade etti. Yerel yöneticilerin bu konularda daha hassas davranmalı, toplumsal refleksleri göz önünde bulundurması gerektiği dile getirildi.

Buna karşın konser organizasyonunu düzenleyen yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. 09.05.2025 de yapılması planlanan konserin tepkilerin artması durumunda iptal edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.

Tartışmaların odağında ise şu soru yer alıyor: “Geçmişte bu şehre saygı duymayan, ismiyle dahi dini değerleri rencide eden bir müzik grubuna Şanlıurfa'nın sahnesi tekrar açılmalı mı?”

Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, özellikle Gazze'deki soykırıma dikkat çekerken, gençlerin bu tür etkinliklerden uzak durması gerektiğini vurguladı.

“Urfa'daki bütün Müslümanlara hakaret ederek gittiler”

Şanlıurfa'da son yıllarda yaşanan benzer konser etkinliklerine de değinerek, 2 yıl önceki konser sırasında STK'ların gösterdiği tepkiler nedeniyle organizatörlerin Urfa'dan hakaretler eşliğinde ayrıldığını belirten Güven, “Allah razı olsun, böyle bir şey gündeme taşıdığınız için. Aslında bunların yaptıkları, gençliği ifsat etmekte. Yaptıkları programlarla, söyledikleri şarkılarla gençlerimizi ifsat ettiklerini anlatmaya çalışıyoruz; manevi olarak onları yönlendirmeye çalışıyoruz. Fakat bu tür konserlerle gençlerimiz ifsat ediliyor. Yani kızlı erkekli bir arada konserler yapıyorlar, hepsi iç içe giriyor, haramlar işleniyor, kötü şeyler işleniyor, istenmeyen görüntüler ortaya çıkıyor. Buna rağmen, peygamberler şehri Urfa'da bu tür etkinlikler yapılıyor. Bahsettiğiniz gibi, 2 sene önce Urfa'ya gelmişlerdi. O zaman STK'lar tepki gösterdiğinden dolayı, STK'lar üzerinden Urfa'daki bütün Müslümanlara hakaret ederek gittiler ve bu onlara kar kaldı ve tekrar Urfa'ya geldiler. Bizim Urfa'daki genç kardeşlerimizden isteğimiz, bu tür etkinliklere gitmemeleri, özellikle böyle bir konsere gitmemeleri. Hele hele, bugün Gazze'de soykırım yaşanırken, küçük bebekler, yeni doğmuş kundaktaki bebekler katledilirken, anneler katledilirken, babalar katledilirken, insanlar toplu olarak şehid edilirken, bu tür etkinliklere gitmemelidirler. Vicdan sahibi olan herkesi buna davet ediyoruz. Biz Müslümanız, Gazze'ye sahip çıkamıyoruz. Biz her gün Avrupa'da, Amerika'da etkinlikler yapıldığını duyuyoruz, Gazze için, Filistin'e destek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yani insanlar vicdanlarını harekete geçiriyorlar. Biz Müslümanlar olarak, gençlerimizi niye bu konuda harekete geçiremiyoruz? Gençlerimiz niye bu konuda duyarsız? Niye bu kadar vurdumduymaz olmuşlar?” şeklinde konuştu.

“İnsanları kurtuluşa götürecek olan İslam’dır”

Belediye başkanları ve yetkililerin bu konuda olumlu bir adım atması gerektiğini söyleyen Güven, “Bizim gençlerimizden istediğimiz, bu tür konserlere gitmemeleri. Varsa, Gazze için Allah rızası için yapılan bir etkinlik, buna destek vermeleri, bunlara sahip çıkmaları ve manevi olarak kendilerini geliştirmeleridir. Belediyenin yapabileceği şu: Konser verecekleri salon, belediyenin Kültür Merkezi. Belediye bu konularda bunlara izin vermeyebilir. Gazze ortada, Gazze gibi bir gerçeklik var ortada. Binlerce, on binlerce şehit var, yani yüz binlerce insan mağdur edilmiş, yerlerinden yuvalarından edilmiş. Bugün Suriye’de, Yemen’de, Doğu Türkistan’da yaşananlar ortada. Bu zulümler yaşanırken, bu tür etkinliklere izin verilmemeli. Müslümanların oyuyla seçilmiş bir büyükşehir belediye başkanımız var ve onun görevlendirdiği daire başkanları var. Bu daire başkanlarının biraz duyarlı olmaları gerekiyor. Sözleri çok açık. Müslümanları karalayarak, karanlık olarak gösterdiler, kendilerini de Kemalist olarak gösterip, Kemalizm'in aydınlık olduğunu söylediler. Oysa, aydınlık olan, insanları feraha çıkaracak olan, kurtuluşa götürecek olan İslam’dır, Peygamberimizin sünnetidir, Allah'ın göndermiş olduğu Kur'an-ı Kerim’dir. Biz bu sözleri onlara iade ediyoruz, o sözler tam tersinedir. Kemalizm'in gençliğe getirdiği durum ortadadır ve Kemalizm kılıfı altında her türlü melaneti işliyorlar, her türlü pisliği işliyorlar, ondan sonra aydınlıktan bahsediyorlar. Karanlıkların en karanlığı onların yaptıklarıdır.” diye konuştu.

“Sahip çıkılması gereken bir soykırım yaşanıyorken”

Güven, "Gençliği, adeta insanlıktan uzaklaştırıyorlar, onları takip eden gençler vurdumduymazlar, yanlarında insanlar katledilirse, insanlar ölse, hastalansa, hiç oralı bile olmayacak nesil yetiştiriyorlar. Böyle mi olması lazımdı? Halbuki bizim için komşusu açken kendisinin tok yatamayacağını söyleyen Peygamberimizin yolundan gitmektir. Kendi nefsi için istediğini diğer Müslümanlar için istemedikçe, gerçekten iman etmemiş diyen Peygamberimizin yolundan gitmektir. Onları da onların şahsında bütün insanlığı İslam’a davet ediyoruz, gelsinler, aydınlığa gelsinler, karanlıktan aydınlığa çıksınlar. Kendilerine o sözlerini iade ediyoruz. Söyledikleriyle çelişkili olan dedikleri, bu onlara karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarının hepsi İslam’ı yaşayan insanlar, gençleri İslam’a göre yetiştirmeye çalışan sivil toplum kuruluşları. Urfa, peygamberler şehridir. Urfa'ya yakışacak olan temiz bir gençliktir, maneviyatına sahip çıkan gençliktir. Onlar gibi yoldan çıkmış, ne olduğu belli olmayan, az önce dediğim gibi, olaylar karşısında vurdumduymaz bir şekilde davranan bir gençlik yetiştirmek istiyorlar. Gazze gibi bir gerçeklik varken, ülkeyi dolaşıp, Türkiye'de belki onlarca ilde konser veriyorlar ve konserlerinde de yaptıkları, söyledikleri şarkılar ortada. Gençliği ifsat etmek için sanki kendilerine görev edinmişler. Onların yaptıkları aslında söyledikleriyle çelişkili, gençleri bozuyorlar. Allah razı olsun, sizin vasıtanızla gençlerimize tekrar sesleniyorum. Gençlerin kendi maneviyatlarına sahip çıkmaları gerekiyor, özlerine dönmesi gerekiyor. Peygamberimizin sünnetini ve onun eliyle Allahu Teala'nın göndermiş olduğu Kur'an-ı Kerim'e sahip çıkmalarını, öğrenip sahip çıkmalarını tavsiye ediyorum.” dedi. (İLKHA)

Türkiye tarihinin en acı günlerinden biri: 17 Ağustos depremi

AFAD’dan 17 Ağustos Marmara Depremi  paylaşımı

Balıkesir’de otluk ve makilik alandaki yangın söndürüldü

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar

Bakan Fidan, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

Yunanistan’da son 4 günde 242 orman yangını çıktı

Euro-Med: israil, Gazze'de 6 gün içinde 400 evi yerle bir etti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya şiddetli kuraklık ile karşı karşıya

Peru'da bir caddede meydana gelen patlamada 11 kişi yaralandı

Bursa'da çalılık yangını korkuttu

ABD, Gazze halkına ziyaretçi vizesi verilmesini durdurdu

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Konyalı miniklerden Gazze'ye anlamlı destek

Göç İdaresi Başkanlığı ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Rusya iki yerleşim yeri daha ele geçirdi

Sinop’ta orman yangını

Giresun'da kamyonet kazası: 4 ölü, 1 yaralı

Sağlık Bakanlığı ücretsiz kanser taramaları için SMS ile bilgilendirme dönemi başlattı

Siyonist çeteler Filistinlilerin arazi ve araçlarını ateşe verdi

Gazze'de can kaybı 61 bin 897'ye yükseldi

Myanmar'da ordunun hava saldırısında 21 kişi öldü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ABD'ye gidiyor

Çanakkale'de orman yangını

Malatya'da çatı yangını paniğe neden oldu

Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Umut Kervanı’ın Van’da açtığı yaz okulu devam ediyor

Rusya'da fabrikada patlama: 11 ölü, 130 yaralı

UNRWA: Gazze’deki abluka kaldırılmalı, insani yardımların geniş ölçekte ulaştırılması sağlanmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye tarihinin en acı günlerinden biri: 17 Ağustos depremi

AFAD’dan 17 Ağustos Marmara Depremi  paylaşımı

Balıkesir’de otluk ve makilik alandaki yangın söndürüldü

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar

Bakan Fidan, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü