• BIST 100

    8824,69%-0,40
  • DOLAR

    34,22% 0,12
  • EURO

    37,32% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2946,11% 0,67
  • Ç. ALTIN

    4891,80% 0,74

"Güvenilir yerlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir"

RÖPORTAJ 16.10.2024 12:49:02 0

Şanlıurfa’da düzenlenen Gıda Fuarında sucuk satışı yapan Anıl Karaaslan, halkı sucuk alırken dikkatli olmaları konusunda uyararak güvenilir yerlerden sucuk almalarını tavsiye etti.

Yerel üreticilerin artan ilgisiyle birlikte sucuk üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar gündeme geldi. Gıda güvenliği açısından önem taşıyan sucuk üretimi ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. 

Sucukların ısıl işlemden geçmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu işlemin raf ömrünü uzattığını ifade etti. Fermente sucuk üretiminde ise kullanılan baharatların taze ve kaliteli olması gerektiği, aksi takdirde sağlıksız ürünlerin ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Şanlıurfa’da düzenlenen 13. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı’nda sucuk satışı gerçekleştiren Anıl Karaaslan, sucuk ile ilgili uyarılarda bulundu.

“Büyükbaş ve küçükbaş etlerin karıştırılması gıda güvenliği açısından yasaktır”

Anıl Karaaslan

Karaaslan, “Sucuk üretimi, danaların kesilmesinden sonra güzelce bir kıyım yapılmasıyla başlar. Ardından ısıl işlem uygulandıktan sonra, fermente dediğimiz sucuk türü üretimi gerçekleştirilir. Isıl işlem, sucukların raf ömrünü uzatmak için önemli bir adımdır. Fermente sucuk, yapıldıktan sonra asılıp kurutulan sucuklardır. Biz de burada fermente sucuk satmaya çalışıyoruz. Fermente sucuğun içinde kimyon, pul biber, karanfil gibi baharatlar bulunmaktadır. Afyon sucuğunun özelliği, bol baharatlı olmasıdır. Etin sağladığı tüm faydalar sucukta da mevcuttur. Ayrıca, çocuklar için oldukça sevilen bir üründür ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Dana sucuğu yapabileceğiniz gibi, tavuk sucuğu da üretebilirsiniz. Ancak büyükbaş ve küçükbaş etlerin karıştırılması gıda güvenliği açısından yasaktır. Bu nedenle, büyükbaş ve küçükbaş etlerle sucuk üretimi yapılması mümkün değildir.” dedi.

“Güvenilir marketlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir”

Güvenilen yerlerden sucuk alınması gerektiğini ifade eden Karaaslan, “Halkımız, genellikle bildiği ve güvendiği yerlerden sucuk almalıdır. Burada tadım yapıyoruz ve insanlar sucuğun tadına bakarak alım yapabiliyor. Merdiven altı üretim yapan yerlerden değil daha çok güvendiği yerlerden, tanıdıkları ve güvenilir marketlerden sucuk almaları daha iyi olur. Bizim burada en çok karşılaştığımız durum, insanların aklına yerleşmiş belli markaların olmasıdır. İnsanlar gözleri kapalı olarak bu markalara yöneliyorlar. Ancak bu markalarda sıkıntılar olabileceğini unutmamalıdırlar. Genellikle marketlerden bilindik markalardan veya mahallelerindeki güvenilir marketlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir. Sahte sucukları halkımız anlamakta zorluk çekebilir çünkü herkes etin tadını tam olarak algılayamaz. Damak tadı kişiden kişiye değişir. Bizim sucuklarımızın dışı orijinal bağırsaktır; bu nedenle, poşeti dolaba koyduğunuzda dışta bir küflenme olur. Dış zar sahte olduğunda ise, ne kadar dolapta veya poşette kalsa da sıkıntı olmaz.” diye konuştu.

“Eğer sucukta kokma varsa bu zaten sıkıntılı bir ürün olduğu anlamına gelir”

Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazen güneş altında kalmış ve ekşimiş sucuklarla karşılaşabiliyoruz. Bunun yanında, deve sucuğu diye satan insanlarla da karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Eğer sucukta kokma varsa, bu zaten sıkıntılı bir ürün olduğu anlamına gelir. Burada, Tarım İl Gıda Müdürlüğü sürekli olarak bizi denetlemektedir. Sucuğun en güzel hali, sabah kahvaltısında tüketilmesidir.”

“Etiketsiz sucuk almamalarını tavsiye ederiz”

Etiketsiz sucuk alınmamasını öneren Karaaslan, “Sucuk, ateşi sevmez; bu yüzden sadece kendi yağında pişirilmelidir. Hiçbir şekilde yağ kullanmamalısınız. Sucuk, sadece ateşi görmeli ve asla ateşin harlanmaması gerekir. Kısık ateşte kendi yağında pişirildiğinde, çok güzel bir kıvamda olur. Bunun yanı sıra, satıcıların etiket kullanmaları da gereklidir. Biz bütün ürünlerimizi etiketliyoruz; içinde yazan bilgiler ise dikkatlice kontrol edilmektedir. Eğer etiketlerin yazdığı bilgiler dışında bir şey çıkarsa, ceza alabilirsiniz. Bu nedenle, etiketsiz sucuk almamalarını tavsiye ederiz.” diye konuştu. (İLKHA)


Üniversite öğrencileri 3 dilde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekti

“Katkı maddesi içeren peynirlerden uzak durulmalı”

HAMAS'tan İslam dünyasına çağrı: Gazze'nin kuzeyinde katliam var, harekete geçin

75 yaşındaki Salih dede: Hayat gittikçe kolaylaşıyor ancak insanlar iyiye gitmiyor

Şanlıurfa’da kapı kapı İncil dağıtıldı iddiası mahalle sakinlerini ayağa kaldırdı

Malatya Valisi Yavuz, deprem nedeniyle başlatılan saha taramalarını inceledi

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu

Yayınevleri: Okuma kültürünü geliştirmek için yerel yönetimlere ve ailelere iş düşüyor

Bingöl’de İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Siverek'te uyuşturucu madde operasyonu: 2 gözaltı

1. dönem 1. yazılı sınavlarına ilişkin örnek soru kitapçıkları yayımlandı

Otomobilin motorunda çıkan yangın söndürüldü

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping: Pekin, Washington'un ortağı olmaya hazır

Meteoroloji'den Doğu Karadeniz ve doğu bölgeleri için kuvvetli yağış uyarısı

13 il için "sarı" kod uyarısı

Gazze'de şehid sayısı 42 bin 344'e yükseldi

Türkiye, Lübnan'dan 2 binden fazla yabancının tahliyesine yardımcı oldu

Batman Üniversitesi, personeline sivil savunma eğitimi verdi

Bakan Uraloğlu: Sosyal medya tehdit alanı olmayacak

Malatya'daki deprem Şanlıurfa'da da hissedildi: 1 yaralı

FETÖ'den gözaltına alınan 33 şüpheliden 12'si itirafçı oldu

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 94 ölü, 50 yaralı  

Depremde şiddetli sarsılan Malatyalılar: Alışmaya çalışıyoruz ama alışılacak gibi değil

4 ilde deprem nedeniyle eğitime ara verildi

Adıyaman'da deprem nedeniyle okullar bir gün tatil edildi

"Güvenilir yerlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir"

Adıyaman'da baraj gölüne milyonlarca şabut balığı bırakıldı

Emekli dernek başkanları Batman’da buluşup sorunlarını konuştu

İstanbul Boğazı gemi trafiğine yeniden açıldı

Cevdet Yılmaz ve Numan Kurtulmuş'tan deprem mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku