• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

Hak-İş: Asgari ücret beklentilerin çok uzağında

EKONOMİ 27.12.2024 12:04:41 0
Hak-İş: Asgari ücret beklentilerin çok uzağında

2025 yılı için net 22 bin 104 TL olarak belirlenen asgari ücrete ilişkin yazılı açıklama yapan Hak-İş Batman İl Başkanı Bünyamin Söğüt, bu rakamın ülkenin gerçeklerini yansıtmadığını ve çalışanların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Asgari ücretin, çalışanların önemli bir kesimini doğrudan ilgilendiren temel bir ücret politikası olduğunu belirten Söğüt, "Ancak 2025 yılı için belirlenen net 22 bin 104 TL’lik asgari ücret, ülkemizin ekonomik gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak bir rakamdır. Türkiye’de çalışanların yaklaşık yarısı asgari ücretle çalışmaktadır. Bu nedenle asgari ücret, bir taban ücretten öte, geçim ücreti niteliğindedir. Bu durum, belirlenen rakamların daha geniş bir hassasiyetle ele alınmasını zorunlu kılmaktadır." dedi.

Söğüt, asgari ücret tespit sürecine yönelik eleştirilerde bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Her yıl aralık ayında yaşanan süreç, bir tiyatroya dönüşmüştür. İşçi temsilcilerinin tamamının bulunmadığı ve antidemokratik bir yapı ile çalışanların talepleri göz ardı edilmektedir. Katılımcı bir anlayış benimsenmediği için, adil ve gerçekçi bir tespit yapılması mümkün olmamaktadır. Bu süreçte, ne yazık ki çalışanların gelir payı giderek erimekte ve gelir adaletsizliği artmaktadır."

"Enflasyonun altında bir ücret kabul edilemez"

Asgari ücretin enflasyon oranının altında belirlenmesinin çalışanları derinden etkilediği vurgulayan Söğüt, "Son yıllarda asgari ücret belirlenirken enflasyonun altında bir rakam açıklanmamıştı. Ancak bu yıl, açıklanan rakam enflasyonun altında kalarak çalışanları ekonomik olarak büyük bir sıkıntıya sokacaktır. Bu durum, toplu sözleşme düzenini de olumsuz etkileyecektir. Çalışanları enflasyonun sebebi olarak görmek ve ekonomik sorunların çözümünü çalışanların sırtına yüklemek kabul edilemez bir yaklaşımdır." dedi.

"Komisyon yapısı değiştirilmeli"

Söğüt, asgari ücret tespit komisyonunun yapısına ilişkin de çağrıda bulundu:

"Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, sosyal diyalog temelli bir yaklaşım benimsenmelidir. Komisyonun katılımcı, çoğulcu ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması elzemdir. Bu doğrultuda, bütün kesimlerin temsil edildiği bir yapı oluşturularak çalışanların taleplerine duyarlı bir sistem kurulmalıdır."

"Asgari ücret, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabileceği bir düzeye çekilmeli"

Son olarak Söğüt, çalışanların ekonomik koşullara karşı korunması için köklü bir düzenleme gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"HAK-İŞ olarak, açıklanan asgari ücretin mevcut ekonomik ve sosyal koşullarla uyumlu olmadığını ifade ediyoruz. Asgari ücret, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabileceği bir düzeye çekilmelidir. Ayrıca toplu sözleşme düzenini bozmadan, hayat pahalılığına karşı tüm çalışanları koruyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz." (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ