GÜNDEM 13.11.2024 13:40:06 0

HAK-PAR Genel Başkanı Kaplan: PKK'nin kullandığı silah Kürt halkına fayda sağlamıyor

HAK-PAR Genel Başkanı Kaplan: PKK
Haberi Sesli Oku

Bazı temaslarda bulunmak için bir heyetle beraber Şırnak'ın Cizre ilçesine gelen HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, açılım süreci ve anayasa hakkında açıklamalarda bulundu.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Şırnak'ın Cizre ilçesine gelen HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, açılım süreci, Öcalan'a yapılan çağrı ve yeni anayasa tartışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

 Meselenin PKK'nin silah bırakması olmadığını, asıl meselenin Kürt meselesi olduğunu ifade eden Kaplan, "Evet, bugün Cizre'deyiz. Cizre, Kürtlerin ilk yerleşim yerlerinden biri ve önemli bir yerdir. Şırnak Cizre, Botan halkı da Kürt milli hareketinde önemli bedeller ödemiş bir toprak, o yüzden Cizre'de olmaktan mutluyuz. Buradan da güney Kürdistan'a geçeceğiz. Biliyorsunuz, son dönemlerde parlamentoda Devlet Bahçeli'nin ve DEM Parti milletvekillerinin elini sıkması ve sonrasında Öcalan eğer isterse, gelip DEM Parti grup toplantısında PKK'nin silah bırakmasını çağırabilir. Bu imkan her zaman var. Ayrıca, 'umut hakkı' diye bir mesele de var; idam cezası almış insanlara yönelik bir ihtimal var, bunu da konuşabiliriz. PKK'nin silah bırakması iyi olur. Yani, ne olursa olsun, Devlet Bahçeli de söylese, eğer Öcalan çıkıp silahları bırakın dese, PKK bunu kabul ederse biz bunu destekleriz. Çünkü PKK'nin kullandığı silah, Kürt halkına yaramıyor, fayda sağlamıyor. Bu bile başlı başına önemli." dedi.

Kürd meselesi, PKK'nin silah bırakmasına indirgenmemesi gerektiğini belirten Kaplan, "Fakat Devlet Bahçeli'nin söylediği mesele sadece PKK'nin silah bırakmasına indirgeniyor. Mesele, PKK'nin silah bırakması mıdır? Hayır. Mesele Kürt meselesidir. Yani, bu topraklarda yaşayan ve dört parçaya bölünmüş (Türkiye, Suriye, Irak, İran) 50 milyonun üzerinde bir kitleden bahsediyoruz. Bu kitlenin temel hakları, kolektif hakları var. Bu haklar, millet olmaktan kaynaklanır. Bu millet kendi haklarını almazsa, Orta Doğu'da kan ve gözyaşı bitmez. O yüzden, eğer Türk devleti gerçekten PKK'nİn silah bırakmasını istiyorsa, bunun basit bir yolu var. Kürtlerin temel haklarını verecek. Eğer Kürtlerin temel haklarını verirse, PKK zaten kendiliğinden biter. Niye PKK, gençleri dağa götürebiliyor? Bunun nedeni nedir? Çünkü Kürtlerin temel haklarını vermediği içindir. Eğer devlet Kürtlerin temel haklarını verirse, PKK diye bir örgüt kalmaz. Türkiye'deki savaş yanlısı partiler de kalmaz. Kürt halkı bir ulustur. Ulus olmaktan kaynaklanan kendi ana dili, kendi kültürü, kendi coğrafyası ve kendi pazarı vardır. Kürtler bunu kendi kendilerine idare edebilir. Biz, Hak ve Özgürlükler Partisi olarak, buna federasyon diyoruz. Federasyon, iki halkın eşit şekilde yaşamasını öngörür. Eğer bunu bu şekilde çözerlerse hem Türk halkı mutlu olur, savaş ve gözyaşı olmaz hem de Kürtler huzur içinde yaşar. Kürtler, eski Kürtler değil. Artık Kürtler, yoğurdu üfleyerek yiyorlar. Lozan'da yaşandığı gibi bir süreçte Kürtleri sessize alarak, Orta Doğu'daki değişen sınırlardan Türkiye'yi nasıl koruruz hesabı yapılmamalı. Kendi sınırları içinde yaşayan Kürt halkının temel haklarını versin. Verirse, dediğim gibi, iki halk da huzur içinde, mutluluk içinde yaşar." ifadelerine yer verdi.

"İlk 4 maddesiz çok renkli, çok kültürlü bir yapıya uygun yeni bir anayasayı destekleriz."

Anayasanın mutlaka değişmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, "Biliyorsunuz, Türkiye Osmanlı döneminde çok uluslu, çok kimlikli bir yapıya sahipti. Fakat Cumhuriyetten sonra bu kimlik yapısı kayboldu. Yani Türk Devleti, tek etnik gruba, tek dile, tek inanca dayalı bir devlet yapısına büründü; adeta bir nevi deli gömleği giydirildi. Bu sistemde, diğer etnik gruplar, başta Kürtler olmak üzere, inançları yok sayıldı. Şimdi bu 12 Eylül Anayasası da böyle bir anayasa; faşist ve çok renkli yapıya uygun olmayan bir anayasa. Bu anayasanın mutlaka değişmesi gerekiyor. Başta bizim önerimiz federatif yapıdır. Çünkü siz bu topluluğu çok renkli üniter bir yapıyla çözemezsiniz. Bir defa, sistemin kendisi değişmeli. Bütün kesimlere eşit mesafede olunmalı ve bütün haklar verilmelidir. Ben bazen şunu söylüyorum. Türkiye'de Kürtlerin olmadığını varsayalım. Sadece Türkler yaşadığını kabul edelim. İstanbul gibi 20 milyonluk bir nüfus, Ankara'da yönetilemez. Yerel yönetimleri güçlendirmek lazım. O yüzden anayasa buna uygun olmalı. Çok renkliliğe, çok dilliliğe ve çok inançlılığa uygun bir anayasa olması lazım. Mesela bazen diyorlar ki, 'İlk 4 madde değişmez.' Ancak ilk 4 madde zaten bu tekçi, akıl almaz anlayışa sahip bir anayasa. Eğer bu 4 madde değişmeyecekse, o zaman Kürt meselesinden, Alevi meselesinden ve demokrasiden nasıl bahsedebiliriz? Bu 4 maddeyi gündeme bile almamak lazım. İlk 4 maddesiz, çok renkli ve çok kültürlü bir yapıya uygun yeni bir anayasayı destekleriz. Anayasa yapmak için ortam şartları uygun mu? Bana göre, uygun değildir. Böyle bir siyasi ortamda ve böyle bir Orta Doğu'da yeni bir anayasa çıkacağı düşüncesinde değilim. Biz HAK-PAR olarak, Kürtlerin tarafı olarak, yine görüşlerimizi ve anayasa ile ilgili düşüncelerimizi kamuoyuna açıklayacağız." dedi. (İLKHA)

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Malatya'da boykot çağrılarına karşı "indirim" uygulaması

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

Küçük çocuklar, bayram harçlıklarını Gazze için bağışladı

İşgalciler yine sivilleri bombaladı: 19 şehid

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı medrese şehitlerini kabirleri başında andı

Yükleniyor