• BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

Hal esnafı: Dengesiz üretim, ürün fiyatlarında yüksek dalgalanmalara sebep oluyor

09 Aralık 2024, Pazartesi 04:37
09 Aralık 2024, Pazartesi 04:37
Hal esnafı: Dengesiz üretim, ürün fiyatlarında yüksek dalgalanmalara sebep oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'de meyve ve sebze fiyatları, son dönemde önemli dalgalanmalar yaşarken, bu durumun temel nedenlerinden biri dengesiz üretim olarak öne çıktığını belirten hal esnafı, tarımda dengeli bir ekin politikasının izlenmesi gerektiğini söyledi.

Batman Sebze ve Meyve Hali esnafı, dengeli üretimin olmaması bazı ürünlerin fiyatları tavan yaparken, bazıları ise çok dip fiyatlarda olduğunu ifade ederek, bu dengesizliğin altında yatan sebepler çözülmesi gerektiğini belirtti.

İLKHA muhabirine konuşan esnaf, üretimin daha düzenli hale gelmesi, maliyetlerin kontrol altına alınması ve dengeli üretim stratejilerinin uygulanması, fiyat istikrarının sağlanmasında önemli bir adım olabileceklerini söyledi.

"Ürünlerin fiyatlarını maliyetler yükseltiyor"

İbrahim Cengiz

Ürün fiyatlarında artışın en büyük nedeninin yüksek maliyetler olduğunu söyleyen hal esnafı İbrahim Cengiz, "Şu anda yılın son ayındayız. Sebze ve meyve çeşitleri yeterince olduğu gibi yerli ürünlerde var. Maşallah havalarda güzel olduğu için gelen mal satılıyor. Ama ürünlerin masrafı çöktür. Mesela yol masrafı, akaryakıt ve işçilik fiyatları artmış durumdadır. Özellikle nar, elma ve narenciye çeşitleri dışardan geldiğinden ürünlere maliyetleri yükseltiyor.  Şu anda halde kaliteli elmanın kilosu 30 lira, iyi mandalina 30 lira, portakal 20 lira, ıspanak 20 lira ve karnabahar 35 lira gibi kalitesine göre fiyatlar değişebiliyor." ifadelerini kullandı.

"Hal'de sarımsağın kilosu 130 lira markette 200 lira"

Halin en pahalı ürünün sarımsak olduğunu belirten Cengiz, "Halde toptan kilosu 130 lira civarlarındadır. Fiyat yüksekliğinin sebebi ise yaz ürünü olmasından kaynaklanıyor. Zamanla fire verme ve depo masrafları da fiyatları etkiliyor. Bu fiyat kimi marketlerde 160, 180 ve 200 lira arasında kalitesine göre değişiyor. Halin içerinde bazı yollarda oluşan çukurların kapatılmasını ve güvenliğin de artırılması iyi olacaktır." diye konuştu.

"4 liraya aldığımız ürün bize maliyeti 7 lira oluyor"

Murat Yılmaz

Ürün fiyatlarına maliyet yansımasının çok olduğuna dikkat çeken bir diğer hal esnafı Murat Yılmaz, "Bazı ürünlerde fiyat artışı olurken bazılarında ise düşüş var. Bunun sebebi ise çiftçilerin dengeli ürün ekmemelerinden kaynaklanıyor. Bizim kalemlerimiz patates, soğandır ve dip fiyatındadırlar. Dışardan bize gelen ürünlerin masrafı çoktur. Kilosunu 4 liraya aldığım patatesi buraya getirinceye kadar 7 liraya mal oluyor. Biz de 8 liraya satıyoruz ve markete gidene kadar 15-16 liraya satılıyor. Soğan da aynı durumda ama dışarı gittiği için bir tık patatesten daha iyi durumdadır. Dışarı satışlar olsaydı hem fiyat artar hem de satışlarımız daha iyi olurdu." dedi.

"Tarımda dengeli bir ekin politikası izlenmeli"

Dengeli üretimin olmaması fiyatları çok olumsuz etkilediğini ifade eden Yılmaz, "Yerli ürünlerde de bazıları yetersizdir. Özellikle karnabahar azdır. Bunu sebebi ise geçen fiyatlar çok düşük olduğu için çok eken olmadı ve şu anda kilosu 30-40 lira bandındadır. Yetkililerden isteğimiz; ekilen ürünlerde yaşanan dengesizliği önlemelerdir. Çünkü bazı ürünler bazen çok ekilirken bazıları ise çok az ekiliyor ve bu da fiyat dengesizliğine neden oluyor. Bu da ürün fiyatlarını ya en yükseğe ya da en dibe gelmesine neden oluyor. Bunun için tarımda dengeli bir ekin politikası izlenmelidir." diye konuştu. (İLKHA)

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Şap hastalığı nedeniyle 81 il genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız