HAMAS: Gerçek bir müzakere yok, tam çekilme olmadan anlaşma olmayacak

DÜNYA 2.09.2024 10:09:44 0
HAMAS: Gerçek bir müzakere yok, tam çekilme olmadan anlaşma olmayacak
Haberi Sesli Oku

HAMAS'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Gazze'de ateşkes ve esir takası için işgal rejimiyle gerçek bir müzakerenin olmadığının altını çizerek, kaçamak ve zaman kaybının olduğunu vurguladı.

El-Hayye, İki haftadır yürütülen müzakerelerden bir sonuç alınmadığını, işgalci Netanyahu esir takası istemesi halinde hazır olduklarını söyledi.

 İşgalci Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini ayıran Netzarim Koridoru ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyecekleri ısrarını dillendirdiğini hatırlatan Hayye, "Ben de net olarak diyorum ki; Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme olmadığı sürece anlaşma olmayacak." ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun savaşı sürdürmek istediğini dile getiren El-Hayye, çünkü mutabakata varmanın bir bedeli olacağı ve Netanyahu'nun da bedel ödemek istemediğini belirtti.

Gazze'nin Refah kentinde ölü bulunan işgalcilerin 6 esir konusuna da değinen El-Hayye, "Söz konusu esirlerin bir anlaşmayla ailelerine kavuşmaları mümkündü ancak İsrail ordusu ve Netanyahu'nun ısrarı hem bunların ölümüne sebep oldu hem de bunlarla yaşayan ve onları koruyan onlarca kişiyi öldürdü." diye konuştu.

İşgalcilerin bazı esirlerin doğrudan işgal askerlerinin kurşunuyla öldürüldüğünü anlatan El-Hayye, Netanyahu ve ekibinin esirlerle ilgilenmediğini kaydetti.

Öldürülen 6 esir arasında ABD vatandaşı bir gencin de olduğuna ve Katar'ın talebi doğrultusunda muhtemel bir esir takasında onu çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden El-Hayye, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gencin anne babasıyla konuştuğuna dair Katarlılara bir video kaydını teslim etmiştik. Genç, videoda israil hükümetine de hitap etti. Kassam Tugayları, bir süre sonra o genç ve onu koruyanlarla iletişimin kesildiğini duyurdu. Bu da gösteriyor ki söz konusu genç doğrudan işgalci saldırısına maruz kaldı. O günden sonra da kendisiyle ilgili bilgi alınamadı, diğer bazı esirlerle ölü bulundu."

Gazze'de ateşkes ve esir takası sürecinin aşamalarına da değinen El-Hayye, müzakerelerin tüm aşamalarında Netanyahu'nun anlaşmayla ilgilenmediğini gördüklerini anlattı.

El-Hayye, şunları söyledi:

"Netanyahu gerçekten esir takası istiyorsa bizler bunu derhal yapmaya hazırız. Nitekim bizler, esir takası ve halkımıza yönelik savaşın durdurulması için ciddi anlamda esneklik gösterdik. Müzakerelerin aksamasından ABD sorumludur. ABD, sunduğu tekliften dahi hızlıca geri adım attı. Mart ayından beri arabulucular üzerinden müzakereler vardı. Bizler ateşkes, esir değişimi, işgalcinin geri çekilmesi ve yeniden imarın üzerinde durduk."

İlk başta her işgal askere karşı 500 Filistinlinin serbest kalmasını, diğer her esire karşı da 250 kişinin salıverilmesini istediklerini dile getiren Hayye, daha sonra arabulucuların müdahalesiyle her askere karşı 500 kişi yerine 50 ve diğer esirler için 250 kişi yerine 30 kişinin salıverilmesini istediklerini kaydetti.

ABD ve arabulucu ülkelerin bunu büyük bir esneklik olarak gördüklerini ancak sonuca varmak için bir şey yapmadıklarını aktaran Hayye, işgalcilerin ise bu esnekliğe karşı güneydeki Refah kentine kara işgali başlattığını ifade etti. (İLKHA)


ÖZYES sonuçları açıklandı

Şırnak Valiliğine Birol Ekici atandı

Mersin'de uyuşturucu operasyonu: 12 tutuklama

Putin, Batı'dan gıda ithalat yasağını 2 yıl uzattı

Şanlıurfa’da 3 bin hasta ERCP yöntemi ile sağlığına kavuştu

Battalgazi Belediyesi Sanat Atölyesi Öğrencileri başarı sağladı

Malatya'da tarihi eser ve uyuşturucu operasyonu

Tarım işçileri: Alım gücümüz kalmadı

Şanlıurfa'da narkotik operasyonları

Mardin’de firari şahıs yakalandı

AK Parti'den 3 ilçe başkanı görevlerinden ayrıldı

Fed kararı sonrası altında rekor yükseliş

Sudan'daki kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 335'e yükseldi

Şanlıurfa’da akraba aileler arasında silahlı kavga: Bir ölü

Irak'ın kuzeyinde 24 hedefe hava operasyonu düzenlendi

Batman'da eve uyuşturucu baskını yapıldı

Türkmenistan'dan Afganistan'a 1,5 milyar dolarlık yatırım

İstanbul'da organize suç örgütüne operasyon: 6 tutuklama

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

İstanbul'da bulunan el bombalarıyla ilgili 8 şüpheli tutuklandı

16 ilin valisi değişti

Akdeniz'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Terör rejiminin son 24 saatte Gazze'de düzenlediği saldırılarda 34 kişi şehit oldu

Myanmar''da Yagi Tayfunu nedeniyle ölü sayısı 268'e yükseldi

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Meteorolojiden şiddetli sağanak uyarısı

Lübnan'da telsiz patlamalarında şehit sayısı 14'e yükseldi

Irak'ın kuzeyine hava harekatı

Portekiz'de orman yangınları: 3 ölü, 20 yaralı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu

Yükleniyor