HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

Tarih: 05.07.2025 07:35 Güncelleme: 05.07.2025 07:35
HAMAS
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

HAMAS, Katar ve Mısır aracılığıyla sunduğu "olumlu" yanıtın ardından ateşkes müzakerelerine hazır olduğunu bildirdi. Siyonist rejim Tel Aviv, cevabı inceliyor. Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında düğüm olduğu belirtiliyor.

Siyonist rejim medyasının aktardığına göre, Tel Aviv yönetimi, HAMAS'ın ateşkes teklifine ilişkin yanıtını arabulucular üzerinden teslim aldı.

Kanal 12 televizyonunun aktardığına göre, HAMAS'ın olumlu olarak nitelenen cevabı üzerine, işgal rejimi heyetinin kısa süre içinde Katar'ın başkenti Doha'ya giderek dolaylı müzakerelere başlaması bekleniyor. İşgal kaynakları, görüşmelerin bir buçuk günden fazla sürmeyebileceğini belirtti.

Öte yandan, HAMAS'ın yanıtında üç temel talebi olduğu bildirildi. İşgal medyasına göre bu taleplerden ilki, insani yardımların dağıtımında önceki modele dönülmesi. HAMAS, bu düzenlemenin Gazze'ye girişler üzerindeki kontrolünü kısmen geri kazandıracağını savunuyor.

İkinci talep, geçici ateşkesin sona ereceği 60 gün sonrasına dair. Siyonist rejim bu sürenin ardından çatışmaların yeniden başlayabileceğini öne sürerken, HAMAS süre sonunda anlaşma sağlanmasa bile ateşkesin otomatik olarak devam etmesini istiyor.

Üçüncü temel talep ise işgal ordusunun Gazze'den çekilmesiyle ilgili. HAMAS, ordunun sahadaki varlığına son verecek net bir çekilme planı istiyor. Buna karşılık işgalci rejim, özellikle "Morag hattı" olarak bilinen bölge ve güneyindeki alanlarda askeri varlığını sürdürmek istiyor.

Gergin kabine toplantısı: Netanyahu ile Genelkurmay Başkanı karşı karşıya

Siyonist rejim basınına göre, işgal rejiminin savaş kabinesi olan "kabinette" ise esirler ve Gazze'deki durum tartışılıyor.

Kanal 13, perşembe akşamı yapılan toplantıda sözde Başbakan Netanyahu ile Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir arasında ciddi bir gerginlik yaşandığını aktardı.

Zamir'in, "İki milyon Filistinliyi kontrol altında tutmak imkânsız" dediği, Netanyahu'nun ise "Gazze'nin kuşatılması etkili, tam işgal hem askerleri hem de esirleri tehlikeye atar" şeklinde bağırarak karşılık verdiği belirtildi.

Yediot Ahronot gazetesi, pazartesi günü Washington'da yapılması planlanan Trump-Netanyahu görüşmesinde ateşkes anlaşmasının açıklanabileceğini yazdı. Gazeteye göre, işgal ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in başkanları "kısmi anlaşma"yı destekliyor.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Mike Huckabee de "HAMAS'ın bir geleceği yok" diyerek Trump yönetiminin net tutumunu yineledi. Huckabee ayrıca, "esirlerin serbest bırakılmasının birinci öncelik" olduğunu ve bir anlaşmaya çok yaklaşıldığını ifade etti.

HAMAS: Ciddi ve sorumlu bir yanıt verdik

HAMAS, cuma akşamı yaptığı açıklamada, ateşkese dair öneri üzerine iç ve dış istişarelerini tamamladıklarını, "kardeş arabuluculara" olumlu bir yanıt sunduklarını ve müzakerelere ciddi şekilde hazır olduklarını belirtti.

Hareket ayrıca, cevabın Filistinli fraksiyonlarla yapılan ortak değerlendirmenin ardından hazırlandığını bildirdi.

Öte yandan, İslami Cihad Hareketi de HAMAS'ın kararını desteklediğini ancak kalıcı ateşkes yönünde uluslararası garantiler istediklerini açıkladı. Hareket, esir takası maddesinin uygulanmasından sonra işgalcilerin yeniden saldırıya geçmeyeceğinden emin olmak istediklerini belirtti.

7 Ekim 2023'ten bu yana siyonist rejimin Gazze'ye yönelik sürdürdüğü soykırım savaşı; katliam, aç bırakma, altyapı yıkımı ve zorla göç gibi uygulamalarla devam ediyor.

Uluslararası çağrılar ve Uluslararası Adalet Divanı kararları hiçe sayılarak sürdürülen saldırılarda şu ana kadar 192 binden fazla Filistinli şehit ya da yaralı düşerken, 10 binden fazla kişi hâlâ kayıp, yüzbinlerce kişi ise evsiz ve zorla yerinden edilmiş durumda. (İLKHA)

Erzurum, Kars ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

92 yaşındaki usta, 80 yıllık semer ustalığını noktaladı

Yahudi çete terörü: Eriha yakınlarında 70 Filistinli aile zorla göç ettirildi

ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Diyetisyen Korkmaz: Yediğimiz besinler bizi doyuruyor mu, acıktırıyor mu?

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde yakıt krizi derinleşiyor

Hizbullah lideri Şeyh Naim Kasım: Teslim olmak yok

İLKHA'nın yaptığı haber yetkilileri harekete geçirdi: Kırmataş Mahallesi'nin su sorunu çözülüyor

Pezeşkiyan, Erdoğan ve Aliyev ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Muğla'da deprem: 3.6 büyüklüğünde

Gazze'de, siyonist rejimin ABD desteğiyle gerçekleştirdiği soykırımın 638'inci günü

Batman’da iki otomobilin çarptığı kazada 2 kişi yaralandı

Han Yunus'ta siyonistlere pusu: Tanklar ve askerler hedef alındı

Sabahın ilk saatlerinde Gazze'de kan aktı: 19 şehit, saldırılar sürüyor

Bingöl'de 49 kilo 600 gram kubar esrar ele geçirildi

CHP'li Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarına "yolsuzluk" operasyonu

Ramallah'ın kuzeyinde Yahudi çetelerin saldırısına direnen 3 Filistinli yaralandı

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Yükleniyor