• BIST 100

    14275,80%0,34
  • DOLAR

    42,84% 0,00
  • EURO

    50,38% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6168,93% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9984,27% -0,30

HAMAS'tan Refah'ta tünellerde mahsur kalan direnişçiler için net mesaj: Teslimiyet yok

10 Kasım 2025, Pazartesi 13:57
10 Kasım 2025, Pazartesi 13:57
HAMAS
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazze'deki ateşkesin yeni aşamasına geçişi engelleyen en kritik dosyalardan biri, Refah'ta siyonist işgal hattı arkasında mahsur kalan direnişçiler oldu. ABD ve Türkiye arabuluculuk yürütürken, HAMAS teslimiyet seçeneğini kesin biçimde reddediyor.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki tamamen yıkılmış Refah kentinde, HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na bağlı direnişçilerin tünellerde mahsur kaldığı yönündeki haberler bölgedeki ateşkes sürecinin merkezine oturdu.

Siyonist rejim, bu dosyayı anlaşmanın ilerlemesini geciktirmek için kullanırken, bölgesel aktörler krizi çözmek amacıyla yoğun diplomatik temaslar yürütüyor.

Kassam Tugayları, söz konusu direnişçilerin Refah'ta işgalcilerin kontrol ettiği bölgede, yani ateşkes anlaşmasının ilk aşamasıyla belirlenen "sarı hattın" içinde bulunduğunu doğruladı. Bu hattın tamamı Refah kentini kapsıyor.

İşgal kaynakları, bölgede mahsur kalan direnişçilerin sayısını 150 ila 200 arasında tahmin ediyor. Ancak HAMAS ve Kassam kaynakları, güvenlik gerekçesiyle bu konuda herhangi bir sayı paylaşmıyor.

Krizin başlangıcı

29 Ekim'de işgal ordusu, Refah'ta bir yedek askerinin öldürüldüğünü iddia ederek olayı "ateşkes ihlali" olarak nitelendirdi. Bunu bahane eden işgalciler, Gazze genelinde yoğun hava saldırıları düzenledi ve 100'den fazla Filistinliyi şehit etti. Daha önce iki askerin ölümü gerekçe gösterilerek yapılan saldırılarda ise yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD medyası, Başkan Donald Trump yönetiminin hem HAMAS hem de siyonist rejim üzerinde baskı kurarak krizi çözmeye çalıştığını aktardı.

Siyonist rejimin elindeki kaynaklar, direnişçilerin "ya teslim olması ya da tünellerde ölmesi gerektiğini" belirtirken; bazı Amerikan kaynakları, "direnişçilerin silahlarını bırakarak güvenli geçişle Gazze'ye dönmesi" veya "üçüncü bir ülkeye tahliye edilmeleri" gibi alternatiflerin tartışıldığını bildirdi.

HAMAS'tan net mesaj: Teslimiyet yok

HAMAS yöneticisi İsmail Rıdvan, El Cezire'ye yaptığı açıklamada "Direnişçiler asla teslim olmayacak. Bu dosyanın çözümü için arabulucularla temas halindeyiz" dedi.

Rıdvan, işgal ordusunun bölgeye yönelik herhangi bir saldırısının ateşkesi tamamen sona erdireceği uyarısında bulundu.

Kassam Tugayları da pazar günü yaptığı açıklamada "Teslim olmak ya da silah bırakmak, Kassam'ın sözlüğünde yoktur" ifadeleriyle kararlılığını vurguladı.

Türkiye'nin rolü

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili, Ankara'nın yakın zamanda siyonist rejime ait subay Hadar Goldin'in naaşının teslim edilmesinde arabuluculuk yaptığını ve şimdi de Refah'taki yaklaşık 200 direnişçi için "güvenli çıkış" sağlamaya çalıştığını belirtti.

Refah tünellerinde mahsur kalan Kassam savaşçılarının durumu, sadece Gazze'deki ateşkesin geleceğini değil, bölgesel diplomatik denklemleri de derinden etkileyecek en hassas konulardan biri olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Müftü Vuruşkan: Regaib Kandili, asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek olduğunu hatırlatır

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve tarihi eser operasyonu

Batman'da sulama kanalına düşen aracın sürücüsü yaralı kurtarıldı

Rusya: ABD ile yürütülen Ukrayna müzakerelerinde ilerleme sağlandı

Japonya açıklarında 5.6 büyüklüğünde deprem

Ukrayna'dan Donbass için "askerden arındırılmış bölge" önerisi

Vaiz Gökalp'tan namaz ile alay edilen görüntülere tepki : Bir beğeni uğruna iman kaybedilmemeli

Baltık Denizi’nde Rus keşif uçağına engelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Burhan görüşmesinde Türkiye-Sudan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı

Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

İngiltere'de dev obruk tekneleri yuttu

Mogadişu’da halk 56 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan oy kullandı

Mersin’de huzur ve güven için geniş kapsamlı denetim

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan RTÜK’e çağrı: Daha ne zamana kadar bu gidişatı izlemekle yetineceksiniz?

Polonya'nın Paris Büyükelçisi Rosciszewski görevden alındı

Hindistan'da kamyon ile yolcu otobüsü çarpıştı: 9 ölü, 21 yaralı

Umut Kervanı Hatay’da Regaib Kandili dolayısıyla gıda yardımında bulundu

HÜDA PAR: İslam dünyası bu zillet tablosundan bir an önce uyanmalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el Burhan ile görüştü

ABD'nin kuzeyi sellerin ardından yoğun kar yağışına teslim oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Toroslar ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Valilikten Bursa’ya buzlanma ve don uyarısı

Antalya’da yasa dışı yaban keçisi avına 973 bin lira ceza

Bursa’da düzenlenen operasyonda yüzlerce litre alkol ele geçirildi

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Malatya'da sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil döner salonuna daldı

İşgal zindanlarında esirlere sistematik işkence ve aç bırakma

Mardin’de genç hafızlar finalde bir araya geldi

Yetimler Vakfı Regaip Kandili münasebetiyle Gazze'de sıcak yemek dağıttı

Malatya’da spor altyapısına önemli yatırım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Müftü Vuruşkan: Regaib Kandili, asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek olduğunu hatırlatır

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve tarihi eser operasyonu

Batman'da sulama kanalına düşen aracın sürücüsü yaralı kurtarıldı

Rusya: ABD ile yürütülen Ukrayna müzakerelerinde ilerleme sağlandı

Japonya açıklarında 5.6 büyüklüğünde deprem

Ukrayna'dan Donbass için "askerden arındırılmış bölge" önerisi

Vaiz Gökalp'tan namaz ile alay edilen görüntülere tepki : Bir beğeni uğruna iman kaybedilmemeli