• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Hani’de tarihi Ulu Caminin restorasyon çalışmaları başladı

GÜNDEM 29.11.2022 11:15:29 0
Hani’de tarihi Ulu Caminin restorasyon çalışmaları başladı

Hani’de tarihi Ulu Caminin restorasyon çalışmaları başladı

Diyarbakır’ın Hani İlçe Belediyesinin geliştirdiği projenin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kabul görülmesinin ardından 15. yüzyılda inşa edilen tarihi Ulu Camide restorasyon çalışması başladı.
Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale, uzun süreden beri restorasyon yüzü görmeyen camide başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen yetkililerden bilgi alan Lale, Ulu Caminin ilçenin en eski yapılarından biri ve bu tarihi değerin geleceğe taşınmasının önemli olduğunu ifade etti.

“Tarihi yapıları gelecek nesillere taşımakta kararlıyız'
Daha önce de Hatuniye Medresesi, Pir Aziz Türbesi, Koki Köprüsü, Aynkebir Serd, Aynkebir Havuzu gibi ilçede bulunan tarihi yapıların restorasyonu için proje hazırladıklarını anlatan Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale, bu yapıların da Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini söyledi. Lale, “Hani’nin geçmişi en az Diyarbakır kadar eski ve köklüdür. Burası binlerce din aliminin yetiştiği bir yer aynı zamanda. Muhafazakar yapısını her daim koruduğu kadar inanç merkezlerini de geçmişten bu yana muhafaza etmiştir. Bizler de bu mirasımızı gelecek nesillere taşımakta kararlıyız. Tarihi değerlerin korunması için projelerimize destek sunan Kültür Bakanlığına, Valimiz Ali İhsan Su’ya, Büyükşehir Belediyemiz Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi’ye, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

Selçuklular’dan günümüze ayakta kalan bir yapı
Selçuklu eseri olarak bilinen Ulu Caminin kesin olarak bilinmemekle birlikte 15. yüzyılda inşa edildiği sanılmaktadır. Yapının üzerinde yer alan kitabelere göre 1657 ve 1682 yıllarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Camiye doğu yönünde bulunan derin tutulmamış bir eyvanın içine alınmış kapıdan girilmektedir. Caminin hemen güneyinde yer alan iç avlunun güney kısmı üç bölümlü bir revak düzenlemesine sahiptir. Yapının genelinde düzgün kesme kalker taşı kullanılmış olup avlunun döşemesinde bazalt taş kullanılmıştır. Orta kısmında ise bir onarım kitabesi mevcuttur. Caminin doğu dış duvarında kaba yonü taş malzeme, doğu duvarında ise geometrik bezemeli malzemeler kullanılmıştır. Minare, kare gövdeye sahip olan minarenin petek bölümü silindirik külah kısmı ise konik biçimlidir.
[gallery ids=',64148,64149']

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ