-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,16% 0,00
-
GRAM ALTIN
6343,13% -1,16
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Harçlık kazanmak için başladığı şerbetçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiriyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gaziantep'te meyan şerbeti yapımını yaklaşık 50 yıldır devam ettiren Mehmet Yılmaz, çocukları ile birlikte bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmak için gayret ettiklerini ifade etti.
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan meyan şerbetinin yapımı hakkında bilgi veren Mehmet usta ve oğlu Mustafa, meyan şerbetinin birçok faydasının olduğunu dile getirdiler.
"Yemek yerken bir yudum aldığınız zaman hazmı kolaylaştırır"

Mehmet Yılmaz
Henüz çok küçük yaşta işe başladığını ifade eden Mehmet Yılmaz, "İlkokul üçüncü sınıfa gittiğim zaman başladım bu işe. Okul harçlığım yoktu. Harçlığımı çıkarmak mahiyetiyle başladım. Daha sonra bu işi sevdim ve meslek edindim. Ben meslek edindiğimden dolayı çocuklarıma da öğretmeye çalıştım.
Benim çocuklarım şu anda benim yerime yapıyorlar. Benden sonra çocuklarım var. 45-50 yıla yakın bu işi yapıyorum. Benden sonra çocuklarım, inşallah devam ettirecektir. Bu işte bundan 15-20 sene öncesine kadar sırtında satanlar çoktu, şu anda ise pek nadir var. Hani eksildi, yavaş yavaş azalıyor. Ama tüketiciler yine fazlalaşıyor. Ramazan ayında meyan şerbeti iftarlarda muhakkak olmazsa olmazdır. Hazımsızlığa iyi gelir, böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur. Hani yemek yerken bir yudum aldığın zaman hazmı kolaylaştırır." dedi.
"Meyan şerbeti deyince ilk önce aklımızda Ramazan ayı geliyor"
Mustafa Yılmaz
Meyan şerbeti şu anda kültürel olarak Ramazan ayında daha çok tüketildiğini söyleyen Mustafa Yılmaz, "Meyan şerbeti faydaları böbrek taşını düşürür, hazımsızlığa iyi gelir, susuzluğa iyi gelir. Ramazan ayında insanlarımızın hepsi oruç açarken meyan şerbetiyle açıyor. Aile olarak babamın son oğlu olduğum için ben ve kardeşlerim, yani abim olarak bu işi yapıyoruz. Bu işin bitmemesine meyilliyiz. Yani biz mücadele ediyoruz. Çünkü Gaziantep'te meyan şerbeti kültürü bitiyor. Daha çok herkes hazır içecekler, insanlarımız hazır ürünlere yöneliyor. Ama biz hazır ürün satmıyoruz. Biz kendi ürettiğimiz meyan şerbetini satıyoruz. Babam ortalama 45-46 yıldır bu mesleği yapıyor. Ben de kendisinin yanında 20-23 seneden beri bu işi yapıyorum. Gaziantep'te eskiden şerbetçi çoktu. Yani her evin kapısını çaldığınız zaman, yani geçmişte çocukluğunda ya da gençliğinde şerbet satmış kişiler bulabilirsiniz. Ama şu anda yok. Gaziantep toplamında bu meslek bitmiş halde. Toplasan bir parmak sayısını geçmez." şeklinde konuştu.
"Meyan şerbetini köfte gibi yoğuruyoruz"
Meyan şerbetinin yapılış şeklini aktaran Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Meyan şerbetinin kökü ekseri Şanlıurfa, Halfeti tarafında, yani sulak yerlerden gelir. Hazırlama aşaması yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor. Güneş doğarsa daha erken oluyor güneş doğmazsa biraz daha uzun sürüyor hazırlanması. Çünkü meyan şerbetini köfte gibi yoğuruyoruz. Ondan sonra güneşe seriyoruz. Güneş görmesi lazım. Ondan sonra gıdaya uyumlu sal dediğimiz kromlarda yapıyoruz. Tahta bakteri ürettiğinden dolayı tahtada yapmıyoruz. İster istemez gıda zehirlenmelerine karşı korunma amaçlı bütün kullandığımız ürünlerin hepsini kromdur. Çünkü eskiden tahtadaydı. Biz sadece geliştirdik yani."
"Aç olarak tüketilmesi daha faydalıdır"
Halkın yüzde 80'nin iftarını meyan şerbeti ile açtığını söyleyen Yılmaz, "Aç iken içildiği zaman yediğin yemeklerin sindirilmesine daha yardımcı oluyor. Antep'te ekseri yemekler yağlı ve acı olduğundan meyan şerbeti tüketilmesi hazmı kolaylaştırır. Bu işi devam ettirmekte kararlıyız. Allah'ım da izin verirse bu işi daha geliştireceğime inanıyorum. Tüm halkımızı da bekliyoruz." dedi. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







