Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

GÜNDEM 19.03.2021 21:36:45 0
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla
Haberi Sesli Oku

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanseri hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kolon kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü aktaran Emsey Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile)  ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir. Kolon kanseri, Avrupa’da her iki cinsiyette 3’üncü, dünya geneline baktığımızda ise kadınlarda meme kanserinden sonra 2’nci sıklıkta görülmektedir” diye konuştu.

Üniversite öğrencisiyken kemik kanseri oldu, şimdi kanser hastaları için çalışmalar yapıyor!


Kolon kanseri belirtilerine dikkat

Prof. Dr. Levent Demirtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka neden yoksa hastalık; karında huzursuzluk, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kansızlık, dışkıda kan gözlenmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler, kanserin yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Makat bölgesine yakın veya bağırsağın sol tarafına yerleşen kanserler daha erken belirti verir.”

Yaş temel risk faktörüdür

Kolon kanserinde yaşın en temel risk faktörü olduğunu, 50 yaşından itibaren kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Hareketsiz yaşam süren, dengesiz beslenen, alkol, tütün mamülleri tüketen, İltihabi bağırsak hastalığı olan, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler risk grubunda” dedi.

Egzersiz ve beslenmeye dikkat

Fiziksel egzersizlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk Fizik egzersiz olarak haftada en az üç gün, 45 – 60 dakika tempolu yürüyüşün faydalı olduğunu belirterek, “Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, işlenmiş et tüketiminden uzak durulmalı (salam, sosis, sucuk vb.) , taze sebze, meyve, kalsiyum, lif, omega 3, folat, B vitamini de içeren dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdalar mümkünse tüketilmemeli, ideal kilo muhafaza edilmeli” diye konuştu.

50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırın

50 yaşın kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Ailenizde kolon kanseri olmasa bile 50 yaş kolon kanseri için orta risk grubudur. Bu nedenle 50 yaşından itibaren diğer tarama yöntemlerine göre etkin olan ve günümüzde güncel yaklaşım kolonoskopi tetkikinin önerilen sürelerde yapılması ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı. 

Erken tanı hayat kurtarır

Kolon kanserinin erken evrede teşhis edilmediği takdirde ölümcül seyredebilen hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirtürk, “Erken evrede teşhis edilip takip ve tedavi edilen hastalar normal yaşamlarını sürdürebilirler. Kanser tanısı konulan hastalarda tedavi, kanserin bağırsakta yerleştiği yere, tutulan kısmın uzunluğuna, etrafa veya bir başka organa yayılıp, yayılmamasına göre farklılık gösterir. Bu bağlamda genel olarak tümörlü kısmın veya bağırsağın bir bölümünün alınması veya radyoterapi, kemoterapi uygulanması gerekebilir. Tedavi edici cerrahi şansı olmayan hastalarda ise bağırsak tıkanıklığının önlenmesi amacıyla, tümörün yeri de uygunsa metalik stent takılması veya kemoterapi uygulaması başlıca tedavi uygulamalarıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü, 20 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve zirai don uyarısı

İstanbul'da yatak imalathanesinde yangın

4 ilde orman yangını

İstanbul'da izinsiz günlük kiralık dairelere denetim: 20 gözaltı

Scholz, Türkiye ziyareti ile ilgili konuştu

Yunan unsurlarınca geri itilen düzensiz göçmenler kurtarıldı

Somali'de bombalı saldırı: 7 ölü

Mersin'de orman yangını

Lübnan Sağlık Bakanlığı: Lübnan'a yönelik saldırılarda ölü sayısı 2 bin 412'ye yükseldi

İşgal ordusu, Gazze'de 2 cami ve bir okulu hava saldırılarıyla yıktı

Servis minibüsü ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Sözlü tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 ağır yaralı

Afrika'da maymun çiçeği yayılıyor: Can kaybı 1100'e yükseldi

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'de kıtlık tehlikesine dikkat çekti

Bakan Fidan: israil-İran savaşını yüksek bir ihtimal olarak değerlendirmemiz lazım

Malatya'da deprem hasar alan bazı okullarda yarın eğitime ara verildi

Muğla'da orman yangını

AFAD Başkanı Memiş: Kale depreminde 249 kişi korku ve panik nedeniyle etkilendi

2025 yılı bütçe kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Gazze'de sivillerin sığındığı BM okulu bombalandı: 22 şehid

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Fransa'da şiddetli yağış ve sel nedeniyle kırmızı ve turuncu alarm verildi

Otobüs ile kamyon çarpıştı: 20 yaralı

Mozambik'te düzenlenen genel seçimlerin ilk sonuçları açıklandı

MEB'den kış saati genelgesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Laszlo Köver'i kabul etti

Ağrı'da kar yağışı ve yağmur etkili oldu

Van'da bazı bölgeler 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi

Gaziantep Valiliği ildeki yerel ve ulusal basınla bir araya geldi

Yükleniyor