• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor

08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, insan bedeninin hareket etmek için yaratıldığına dikkat çekerek, hareketsizliğin doğal bir durum olmadığını belirtti.

10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Bayramoğlu, "Maalesef teknolojinin sağladığı kolaylıklar bizi konforlu ama sağlıksız bir hayata alıştırdı. Bunun bedelini ağrılar, erken yaşta başlayan kireçlenmeler, metabolik hastalıklar ve ruhsal çöküntüyle ödüyoruz." dedi.

Son yıllarda hareketsizliğe bağlı boyun, bel ve sırt ağrıları ile kas ve eklem hastalıklarının gençlerde de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bayramoğlu “Özellikle genç yaş grubunda bile postüral sorunlara bağlı ağrıları çok sık görmeye başladık. Ayrıca hareketsizliğe bağlı olarak kilo alımı da yaygınlaştı. Fazla kilo, özellikle diz, kalça ve bel bölgesine binen yükü artırarak dejeneratif eklem hastalıklarına, menisküs ve bağ problemlerine zemin hazırlar, ağrılar kronikleşir. Üstelik hareketsiz yaşam, sadece bedeni değil, zihinsel fonksiyonları da köreltir.” ifadelerini kullandı.

Bayramoğlu, hareketsizliğin neden olduğu sorunları şöyle anlattı:

Kas-iskelet sistemi hastalıkları

"Kaslar kullanılmadıkça küçülür, gücünü kaybeder. Bu da günlük hareketleri yapmayı zorlaştırır. Hareketsizlik, eklem kapsüllerinin ve bağların esnekliğini azaltır. Bu durum bel ve diz tutulmaları gibi sorunlara yol açar. Özellikle uzun süre masa başı çalışan bireylerde kamburluk (kifoz), boyun düzleşmesi gibi postüral deformiteler gelişebilir. Ayrıca eklem yüzeyleri hareketsiz kaldığında beslenmesi bozulur, bu da dejenerasyona zemin hazırlar.

Kalp-damar hastalıkları

Hareketsizlik venöz dönüşü (kanın kalbe geri taşınması) yavaşlatır, bu da ödem, varis ve damar tıkanıklığı riskini artırır. Düzenli egzersiz yapılmadığında kalp daha az verimli çalışır, kondisyon düşer. Hareketsiz yaşam damar duvarlarının elastikiyetini azaltır, bu da kan basıncını yükseltir.

Metabolik hastalıklar

Hareketsizlikle birlikte kalori harcaması azalır, bu da kilo artışına neden olur. Ayrıca kaslar aktif olmadığında glikozu daha az kullanır. Bu da insülinin etkisini azaltır. Hareketsizlik, kötü kolesterol (LDL) düzeyini de artırabilir.

Solunum sistemi hastalıkları

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bir kişide zamanla sığ solunum gelişir, bu da akciğerlerin hava kapasitesini sınırlar. Düzenli hareket ve düzenli egzersiz derin solunumu teşvik eder, dokulara daha iyi oksijen taşınmasını sağlar ve nefes darlığını azaltır. 

Sindirim sistemi hastalıkları

Hareket eksikliği sindirim sistemi üzerinde de birçok olumsuz etkiye yol açabilir. Bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Aynı zamanda hareketsizlik ve uzun süre oturmak reflü riskini de artırır.

Depresyon ve uyku bozuklukları

Fiziksel aktivite, mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salınımını artırır. Hareketsizlik bu dengeyi bozar. Özellikle yaşlı bireylerde fiziksel inaktiviteyle birlikte dikkat, hafıza ve konsantrasyon sorunları gelişebilir. Gün içinde enerji harcamayan bireyler geceleri daha huzursuz ve kesik kesik uyuyabilir. Egzersizle birlikte artan beyin kan akımı, öğrenme, hafıza ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları destekler. Düzenli hareket, Alzheimer ve demans riskini azaltır. 

Lenfatik sistem ve bağışıklık

Kasların pompalama etkisiyle ilerleyen lenf sistemi, hareketsizlikle duraklar. Bu da vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasını engeller. Kan dolaşımı ve lenfatik akış yavaşladığında, bağışıklık hücrelerinin etkinliği de azalır." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kitapevlerinde Ramazan indirimi

Basra Körfezi sularında onlarca petrol tankeri hareketini durdurdu

Pezeşkiyan’dan kararlılık mesajı: Görevlerimizi yerine getirme kararlılığımız engellenemez

İşgalciler Batı Şeria'yı ablukaya aldı: Kentler kontrol noktalarıyla izole edildi

İran TV: Hürmüz Boğazı’nı geçmeye çalışan petrol tankerini batırdık

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden Hürmüz Boğazı uyarısı

Gaziantep’te 13 yıl 8 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Ramazanda anlamlı yardım

DMM’den "Borsa İstanbul kapatılacak" iddialarına yalanlama

Kudüs Seriyyeleri'nden taziye mesajı: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Rusya Devlet Başkanı Putin’den İran’a taziye mesajı

Dışişleri’nden yurt dışındaki vatandaşlar için güvenlik açıklaması

Hürmüz Boğazı kilitlendi: Küresel nakliyat devleri geçişleri durduruyor

Hamas’tan İran’a başsağlığı mesajı: Bu sancak, liderlerinin şehadetiyle asla düşmeyecek veya solmayacaktır

Tarsus Ashab-ı Kehf Platformu’ndan ümmet iftarı

İran Dışişleri Bakanlığı: Bu bayrak yerde kalmayacak

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden “Hürmüz Boğazı” açıklaması

İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan Hamaney için taziye mesajı: Şehadetlerini selamlıyoruz

İran füzeleri işgalcileri sığınaklara hapsetti

ABD ve işgalci rejim İran Kızılayı'nı vurdu

İşgal rejimi Batı Şeria’da 24 Filistinliyi alıkoydu

Laricani'den 3 kritik mesaj: Hamaney'in şehadeti sonrası İran'ın yol haritası

Yoğun kar yağışı 7 ilde ulaşımı aksattı: 249 yol kapalı

Ensarullah Hareketi lideri Abdülmelik el-Husi’den İslam dünyasına dayanışma çağrısı

Afyonkarahisar’da otobüste 660 adet sentetik ecza ele geçirildi

İşgalci siyonist rejim, İran devlet televizyonunu vurdu

Minik öğrenciler velileriyle iftar sofrasında buluştu

Sistani’den Ayetullah Seyyid Hamaney’in şehadeti üzerine taziye mesajı

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’nden vatandaşlara uyarı

Tatlıcılarda Ramazan bereketi yaşanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kitapevlerinde Ramazan indirimi

Basra Körfezi sularında onlarca petrol tankeri hareketini durdurdu

Pezeşkiyan’dan kararlılık mesajı: Görevlerimizi yerine getirme kararlılığımız engellenemez

İşgalciler Batı Şeria'yı ablukaya aldı: Kentler kontrol noktalarıyla izole edildi

İran TV: Hürmüz Boğazı’nı geçmeye çalışan petrol tankerini batırdık

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden Hürmüz Boğazı uyarısı

Gaziantep’te 13 yıl 8 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı