• BIST 100

    16709,75%-1,57
  • DOLAR

    43,87% 0,07
  • EURO

    51,77% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7322,66% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11832,60% 0,00

Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor

08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, insan bedeninin hareket etmek için yaratıldığına dikkat çekerek, hareketsizliğin doğal bir durum olmadığını belirtti.

10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Bayramoğlu, "Maalesef teknolojinin sağladığı kolaylıklar bizi konforlu ama sağlıksız bir hayata alıştırdı. Bunun bedelini ağrılar, erken yaşta başlayan kireçlenmeler, metabolik hastalıklar ve ruhsal çöküntüyle ödüyoruz." dedi.

Son yıllarda hareketsizliğe bağlı boyun, bel ve sırt ağrıları ile kas ve eklem hastalıklarının gençlerde de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bayramoğlu “Özellikle genç yaş grubunda bile postüral sorunlara bağlı ağrıları çok sık görmeye başladık. Ayrıca hareketsizliğe bağlı olarak kilo alımı da yaygınlaştı. Fazla kilo, özellikle diz, kalça ve bel bölgesine binen yükü artırarak dejeneratif eklem hastalıklarına, menisküs ve bağ problemlerine zemin hazırlar, ağrılar kronikleşir. Üstelik hareketsiz yaşam, sadece bedeni değil, zihinsel fonksiyonları da köreltir.” ifadelerini kullandı.

Bayramoğlu, hareketsizliğin neden olduğu sorunları şöyle anlattı:

Kas-iskelet sistemi hastalıkları

"Kaslar kullanılmadıkça küçülür, gücünü kaybeder. Bu da günlük hareketleri yapmayı zorlaştırır. Hareketsizlik, eklem kapsüllerinin ve bağların esnekliğini azaltır. Bu durum bel ve diz tutulmaları gibi sorunlara yol açar. Özellikle uzun süre masa başı çalışan bireylerde kamburluk (kifoz), boyun düzleşmesi gibi postüral deformiteler gelişebilir. Ayrıca eklem yüzeyleri hareketsiz kaldığında beslenmesi bozulur, bu da dejenerasyona zemin hazırlar.

Kalp-damar hastalıkları

Hareketsizlik venöz dönüşü (kanın kalbe geri taşınması) yavaşlatır, bu da ödem, varis ve damar tıkanıklığı riskini artırır. Düzenli egzersiz yapılmadığında kalp daha az verimli çalışır, kondisyon düşer. Hareketsiz yaşam damar duvarlarının elastikiyetini azaltır, bu da kan basıncını yükseltir.

Metabolik hastalıklar

Hareketsizlikle birlikte kalori harcaması azalır, bu da kilo artışına neden olur. Ayrıca kaslar aktif olmadığında glikozu daha az kullanır. Bu da insülinin etkisini azaltır. Hareketsizlik, kötü kolesterol (LDL) düzeyini de artırabilir.

Solunum sistemi hastalıkları

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bir kişide zamanla sığ solunum gelişir, bu da akciğerlerin hava kapasitesini sınırlar. Düzenli hareket ve düzenli egzersiz derin solunumu teşvik eder, dokulara daha iyi oksijen taşınmasını sağlar ve nefes darlığını azaltır. 

Sindirim sistemi hastalıkları

Hareket eksikliği sindirim sistemi üzerinde de birçok olumsuz etkiye yol açabilir. Bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Aynı zamanda hareketsizlik ve uzun süre oturmak reflü riskini de artırır.

Depresyon ve uyku bozuklukları

Fiziksel aktivite, mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salınımını artırır. Hareketsizlik bu dengeyi bozar. Özellikle yaşlı bireylerde fiziksel inaktiviteyle birlikte dikkat, hafıza ve konsantrasyon sorunları gelişebilir. Gün içinde enerji harcamayan bireyler geceleri daha huzursuz ve kesik kesik uyuyabilir. Egzersizle birlikte artan beyin kan akımı, öğrenme, hafıza ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları destekler. Düzenli hareket, Alzheimer ve demans riskini azaltır. 

Lenfatik sistem ve bağışıklık

Kasların pompalama etkisiyle ilerleyen lenf sistemi, hareketsizlikle duraklar. Bu da vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasını engeller. Kan dolaşımı ve lenfatik akış yavaşladığında, bağışıklık hücrelerinin etkinliği de azalır." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

100 milyon dolarlık soygundan aylar sonra Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifa etti

Malatya'da kuyumcu soygunu girişimi ile ilgili 3 kişi tutuklandı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış uyarısı

Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir

Bakan Tekin: Bildiri yayımlayan 168 kişi için dava açtık

Gaz sıkışması ve mide şişkinliği: Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunların derdi laiklik değil, bu toprakların kutsallarıyladır

Doğan: Nerede bir mazlum varsa oraya umut ulaştırmanın hesabını yapıyoruz

İstanbul sıfır atıkta örnek şehir olacak

Prof. Dr. Ergüder: Ramazan, sigara ve bağımlılıklarla mücadelede büyük bir fırsat

İslami Cihad: Sözde "Barış Konseyi" bir tiyatrodur

Tuzla’da şantiyede çıkan yangın söndürüldü

Konya otogarında HGS dönemi

Adalet Bakanı Gürlek: Terörsüz Türkiye raporunda şahsa özgü düzenleme yok

İzmit’te dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Konya'da Ramazan tedbirleri artırıldı

Ülkeler ve şirketlerin uydu gönderme rekabeti kızışıyor: Dünya yörüngesinde rekor fırlatma

Mil-Sen Konfederasyonu'ndan HÜDA PAR Milletvekili Dinç’e destek ziyareti

Gazze'de yüzlerce çadır sular altında: Abluka krizi derinleştirdi

Mersin'de değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Mersin İl Müftüsü Topal Kur’an kurslarını ziyaret etti

Belediye Başkanı Geçit: Güçlü ailenin temeli bilinçli bireylerden geçer

Bingöl'de kaza: Bir yaralı

Batman'da iki otomobilin çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu

Konya’ genelinde kar yağışı bekleniyor

CPJ: Son 2 yılda dünya genelinde ölen gazetecilerin üçte ikisinden israil sorumlu

Siyonist rejim destekçisi Modi Tel Aviv'de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


100 milyon dolarlık soygundan aylar sonra Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifa etti

Malatya'da kuyumcu soygunu girişimi ile ilgili 3 kişi tutuklandı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış uyarısı

Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir