• BIST 100

    10903,91%1,63
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    48,84% -0,44
  • GRAM ALTIN

    5566,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9301,82% 0,93

Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor

08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, insan bedeninin hareket etmek için yaratıldığına dikkat çekerek, hareketsizliğin doğal bir durum olmadığını belirtti.

10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Bayramoğlu, "Maalesef teknolojinin sağladığı kolaylıklar bizi konforlu ama sağlıksız bir hayata alıştırdı. Bunun bedelini ağrılar, erken yaşta başlayan kireçlenmeler, metabolik hastalıklar ve ruhsal çöküntüyle ödüyoruz." dedi.

Son yıllarda hareketsizliğe bağlı boyun, bel ve sırt ağrıları ile kas ve eklem hastalıklarının gençlerde de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bayramoğlu “Özellikle genç yaş grubunda bile postüral sorunlara bağlı ağrıları çok sık görmeye başladık. Ayrıca hareketsizliğe bağlı olarak kilo alımı da yaygınlaştı. Fazla kilo, özellikle diz, kalça ve bel bölgesine binen yükü artırarak dejeneratif eklem hastalıklarına, menisküs ve bağ problemlerine zemin hazırlar, ağrılar kronikleşir. Üstelik hareketsiz yaşam, sadece bedeni değil, zihinsel fonksiyonları da köreltir.” ifadelerini kullandı.

Bayramoğlu, hareketsizliğin neden olduğu sorunları şöyle anlattı:

Kas-iskelet sistemi hastalıkları

"Kaslar kullanılmadıkça küçülür, gücünü kaybeder. Bu da günlük hareketleri yapmayı zorlaştırır. Hareketsizlik, eklem kapsüllerinin ve bağların esnekliğini azaltır. Bu durum bel ve diz tutulmaları gibi sorunlara yol açar. Özellikle uzun süre masa başı çalışan bireylerde kamburluk (kifoz), boyun düzleşmesi gibi postüral deformiteler gelişebilir. Ayrıca eklem yüzeyleri hareketsiz kaldığında beslenmesi bozulur, bu da dejenerasyona zemin hazırlar.

Kalp-damar hastalıkları

Hareketsizlik venöz dönüşü (kanın kalbe geri taşınması) yavaşlatır, bu da ödem, varis ve damar tıkanıklığı riskini artırır. Düzenli egzersiz yapılmadığında kalp daha az verimli çalışır, kondisyon düşer. Hareketsiz yaşam damar duvarlarının elastikiyetini azaltır, bu da kan basıncını yükseltir.

Metabolik hastalıklar

Hareketsizlikle birlikte kalori harcaması azalır, bu da kilo artışına neden olur. Ayrıca kaslar aktif olmadığında glikozu daha az kullanır. Bu da insülinin etkisini azaltır. Hareketsizlik, kötü kolesterol (LDL) düzeyini de artırabilir.

Solunum sistemi hastalıkları

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bir kişide zamanla sığ solunum gelişir, bu da akciğerlerin hava kapasitesini sınırlar. Düzenli hareket ve düzenli egzersiz derin solunumu teşvik eder, dokulara daha iyi oksijen taşınmasını sağlar ve nefes darlığını azaltır. 

Sindirim sistemi hastalıkları

Hareket eksikliği sindirim sistemi üzerinde de birçok olumsuz etkiye yol açabilir. Bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Aynı zamanda hareketsizlik ve uzun süre oturmak reflü riskini de artırır.

Depresyon ve uyku bozuklukları

Fiziksel aktivite, mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salınımını artırır. Hareketsizlik bu dengeyi bozar. Özellikle yaşlı bireylerde fiziksel inaktiviteyle birlikte dikkat, hafıza ve konsantrasyon sorunları gelişebilir. Gün içinde enerji harcamayan bireyler geceleri daha huzursuz ve kesik kesik uyuyabilir. Egzersizle birlikte artan beyin kan akımı, öğrenme, hafıza ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları destekler. Düzenli hareket, Alzheimer ve demans riskini azaltır. 

Lenfatik sistem ve bağışıklık

Kasların pompalama etkisiyle ilerleyen lenf sistemi, hareketsizlikle duraklar. Bu da vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasını engeller. Kan dolaşımı ve lenfatik akış yavaşladığında, bağışıklık hücrelerinin etkinliği de azalır." (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul Süreci sonuç odaklı bir anlayışla sürdürülmeli

Diyarbakır’daki zincirleme kazaya ilişkin Valilikten açıklama: Ölü sayısı 4’e yükseldi

Tarsus'ta Umut Kervanı'ndan muhtaçlara yardım

Tarsus’ta geniş çaplı asayiş ve huzur uygulaması: 32 şüpheli yakalandı

İşgalcilerin Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarında şehitler var

Diyarbakır’da zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 7 yaralı

Bakan Yumaklı: Her vatandaş mobil uygulamayla gıdada her türlü uygunsuzluğu iletebilecek

Mardin’de otomobil dereye uçtu: 1 ölü

Marmara'da Rus mürettebatın bulunduğu tankerde zehirlenme: 1 ölü

HÜDA PAR'ın ilettiği Kulu’nun taleplerine kurumlardan olumlu yanıt

Litvanya, Belarus ile sınırını açmaya karar verdi

Brüksel Havalimanı’nda 26 Kasım’da gidiş uçuşları iptal edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü

İstanbul Valiliği'nden gıda güvenliği toplantısı

Ekran bağımlılığı ağız sağlığını da tehdit ediyor!

Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Beytepe Koleji Malatya Kampüsü'nden burs fırsatı

Aksaray’da Somuncu Baba’nın 613. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri başladı

Konya'da 10 Bin 400 metrekarelik alana fidan dikildi

Sudan ordusu Kordofan bölgesinde HDK'ye karşı başarılar elde etti

İmam-Hatip Kul: En büyük eksiğimiz Allah’ın kitabı ve Peygamberin sünnetinden uzak kalmamızdır

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 1 kilo 200 gram skunk ele geçirildi

Bingöl’de 343 bin liralık nitelikli dolandırıcılık

Medya kuruluşları ve çocuk mahremiyeti

Gazze’deki yetimler için Ankara’da anlamlı kampanya

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul Süreci sonuç odaklı bir anlayışla sürdürülmeli

Diyarbakır’daki zincirleme kazaya ilişkin Valilikten açıklama: Ölü sayısı 4’e yükseldi

Tarsus'ta Umut Kervanı'ndan muhtaçlara yardım

Tarsus’ta geniş çaplı asayiş ve huzur uygulaması: 32 şüpheli yakalandı

İşgalcilerin Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarında şehitler var

Diyarbakır’da zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 7 yaralı

Bakan Yumaklı: Her vatandaş mobil uygulamayla gıdada her türlü uygunsuzluğu iletebilecek