• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor

08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
08 Mayıs 2025, Perşembe 13:19
Hareketsizlik vücutta bir çok hasara neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, insan bedeninin hareket etmek için yaratıldığına dikkat çekerek, hareketsizliğin doğal bir durum olmadığını belirtti.

10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunan Bayramoğlu, "Maalesef teknolojinin sağladığı kolaylıklar bizi konforlu ama sağlıksız bir hayata alıştırdı. Bunun bedelini ağrılar, erken yaşta başlayan kireçlenmeler, metabolik hastalıklar ve ruhsal çöküntüyle ödüyoruz." dedi.

Son yıllarda hareketsizliğe bağlı boyun, bel ve sırt ağrıları ile kas ve eklem hastalıklarının gençlerde de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bayramoğlu “Özellikle genç yaş grubunda bile postüral sorunlara bağlı ağrıları çok sık görmeye başladık. Ayrıca hareketsizliğe bağlı olarak kilo alımı da yaygınlaştı. Fazla kilo, özellikle diz, kalça ve bel bölgesine binen yükü artırarak dejeneratif eklem hastalıklarına, menisküs ve bağ problemlerine zemin hazırlar, ağrılar kronikleşir. Üstelik hareketsiz yaşam, sadece bedeni değil, zihinsel fonksiyonları da köreltir.” ifadelerini kullandı.

Bayramoğlu, hareketsizliğin neden olduğu sorunları şöyle anlattı:

Kas-iskelet sistemi hastalıkları

"Kaslar kullanılmadıkça küçülür, gücünü kaybeder. Bu da günlük hareketleri yapmayı zorlaştırır. Hareketsizlik, eklem kapsüllerinin ve bağların esnekliğini azaltır. Bu durum bel ve diz tutulmaları gibi sorunlara yol açar. Özellikle uzun süre masa başı çalışan bireylerde kamburluk (kifoz), boyun düzleşmesi gibi postüral deformiteler gelişebilir. Ayrıca eklem yüzeyleri hareketsiz kaldığında beslenmesi bozulur, bu da dejenerasyona zemin hazırlar.

Kalp-damar hastalıkları

Hareketsizlik venöz dönüşü (kanın kalbe geri taşınması) yavaşlatır, bu da ödem, varis ve damar tıkanıklığı riskini artırır. Düzenli egzersiz yapılmadığında kalp daha az verimli çalışır, kondisyon düşer. Hareketsiz yaşam damar duvarlarının elastikiyetini azaltır, bu da kan basıncını yükseltir.

Metabolik hastalıklar

Hareketsizlikle birlikte kalori harcaması azalır, bu da kilo artışına neden olur. Ayrıca kaslar aktif olmadığında glikozu daha az kullanır. Bu da insülinin etkisini azaltır. Hareketsizlik, kötü kolesterol (LDL) düzeyini de artırabilir.

Solunum sistemi hastalıkları

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bir kişide zamanla sığ solunum gelişir, bu da akciğerlerin hava kapasitesini sınırlar. Düzenli hareket ve düzenli egzersiz derin solunumu teşvik eder, dokulara daha iyi oksijen taşınmasını sağlar ve nefes darlığını azaltır. 

Sindirim sistemi hastalıkları

Hareket eksikliği sindirim sistemi üzerinde de birçok olumsuz etkiye yol açabilir. Bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Aynı zamanda hareketsizlik ve uzun süre oturmak reflü riskini de artırır.

Depresyon ve uyku bozuklukları

Fiziksel aktivite, mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salınımını artırır. Hareketsizlik bu dengeyi bozar. Özellikle yaşlı bireylerde fiziksel inaktiviteyle birlikte dikkat, hafıza ve konsantrasyon sorunları gelişebilir. Gün içinde enerji harcamayan bireyler geceleri daha huzursuz ve kesik kesik uyuyabilir. Egzersizle birlikte artan beyin kan akımı, öğrenme, hafıza ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları destekler. Düzenli hareket, Alzheimer ve demans riskini azaltır. 

Lenfatik sistem ve bağışıklık

Kasların pompalama etkisiyle ilerleyen lenf sistemi, hareketsizlikle duraklar. Bu da vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasını engeller. Kan dolaşımı ve lenfatik akış yavaşladığında, bağışıklık hücrelerinin etkinliği de azalır." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İşgalci siyonist rejim, İran devlet televizyonunu vurdu

Minik öğrenciler velileriyle iftar sofrasında buluştu

Sistani’den Ayetullah Seyyid Hamaney’in şehadeti üzerine taziye mesajı

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’nden vatandaşlara uyarı

Tatlıcılarda Ramazan bereketi yaşanıyor

İstanbul’da İran Başkonsolosluğu’nda bayrak yarıya indirildi

IHO Ebrar Hollandalı hayırsever iş adamlarıyla iftar yemeğinde buluştu

TOKİ konutları için 4 ilde kura çekimleri sürecek

Fransa Yetim Eli’nden Etiyopya'da katarakt hizmeti

Bakan yardımcısı Gürcan: İhracat 396,5 milyar dolara yükseldi

Pakistan’da halk ABD Başkonsolosluğu'na saldırdı: Kalabalığa ateş açıldı, ölü ve yaralılar var

İran Savunma Bakanı Musavi ve Genelkurmay Başkanı Nasırzade şehit oldu

Afganistan yönetimi: Pakistan saldırılarında 52 kişi şehit oldu

Palandöken: Ekim alanları beton yığınları ile doldu

İNOSAM Başkanı Avcı: Dünya uçuruma sürükleniyor, israil kontrol altına alınmalı

Türkiye’nin 2025 büyüme verileri yarın açıklanacak

İran ordusu: Şehit Hamaney'in yolunu sürdüreceğiz, bu suç cevapsız kalmayacak

Gümrük muhafaza ekipleri, üç ayrı operasyonda 484 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

Meteoroloji'den kar ve çığ uyarısı

YÖK’ten denklik ve yatay geçişte yeni düzenleme

Hamaney'in şehadetinin ardından İran halkı meydanlara indi

Bakan Şimşek: Son 50 ayın en düşük enflasyon seviyesindeyiz

İran’da üçlü geçiş liderliği

Kudüs hâkimiyet altında: Siyonist rejim Mescid-i Aksa'yı zorla boşalttı

İşgal medyası: Saldırı haftalar öncesinden belirlendi, müzakereler zaman kazanma taktiğiydi

İran: Pakbur ve Şemhani Tahran'daki saldırılarda şehit oldu

İran'dan misilleme: Tel Aviv ve Hayfa'ya yüzlerce füze atıldı

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney: Direnişin ekseninin rehberi

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney şehit oldu: İran 40 günlük yas ilan etti

İmam hatipliler 28 Şubat'ın yıl dönümünde iftar sofrasında buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalci siyonist rejim, İran devlet televizyonunu vurdu

Minik öğrenciler velileriyle iftar sofrasında buluştu

Sistani’den Ayetullah Seyyid Hamaney’in şehadeti üzerine taziye mesajı

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’nden vatandaşlara uyarı

Tatlıcılarda Ramazan bereketi yaşanıyor

İstanbul’da İran Başkonsolosluğu’nda bayrak yarıya indirildi

IHO Ebrar Hollandalı hayırsever iş adamlarıyla iftar yemeğinde buluştu