• BIST 100

    16709,75%-1,57
  • DOLAR

    43,87% 0,07
  • EURO

    51,77% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7322,66% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11832,60% 0,00

Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor!

30 Eylül 2024, Pazartesi 12:43
30 Eylül 2024, Pazartesi 12:43
Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yapılan çalışmaların, hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ölümlerin yüzde 15’inin yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklandığına işaret etti.

Modern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor.

Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor! Öyle ki; Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ölümlerin yüzde 15’i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor.

Sağlıklı bir yaşam için 7’den 70’e herkesin egzersiz yapması gerektiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlık sorunu olmayan herkese haftada 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite ve kuvvet egzersizleri öneriyoruz. Masa başı çalışanlara ve hiç egzersiz yapamayanlara da günde 10 bin adım atmalarını, asansör yerine merdiven kullanmalarını, açık havada fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını, öğle yemeği sonrası 15 dakika da olsa mutlaka yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Egzersizin sağlık açısından kritik rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Tolga Aydoğ, egzersiz hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Sağlıklı yaşlanmayı destekliyor!

Aydoğ, "Her gün düzenli yapılan egzersiz; kas-iskelet sistemi ve kalp-damar sisteminin daha etkin çalışmasını sağlıyor, aşırı kilolardan kurtularak ideal kiloya ulaşmaya destek oluyor ve sağlıklı yaşlanmayı mümkün kılıyor. Ayrıca, ruh sağlığını koruyarak sosyal gelişime katkıda bulunuyor. Hareketsiz yaşam tarzı ise; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi pek çok hastalığa yol açarak yaşam süresini kısaltıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ölümlerin yüzde 15'i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor." dedi.

Haftada 150 dakika egzersiz yapmak şart!  

Yeterli fiziksel aktivitenin her yaş grubu için gerekli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlıklı bir insanın egzersiz planının haftada en az 5 gün 30 dakika orta şiddette veya 3 gün ciddi düzeyde aerobik egzersiz içermesi öneriliyor. Haftada 2 gün, kuvvet egzersizleri olarak 8-10 farklı hareket, 8-12 tekrarlı ve 2 set halinde yapılmalı. Ayrıca haftada 2-3 gün germe egzersizleri ve 65 yaş üzerindekilere denge egzersizleri de eklenmeli.” ifadelerini kullandı.

Hangi egzersiz, nasıl fayda sağlıyor?

Aydoğ, "Yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi aerobik egzersizler, kalp atımını ve nefes alışverişini arttırarak büyük kas gruplarını ritmik şekilde çalıştırıyor. Barfiks ve şınav gibi kuvvet egzersizleri kasların dirençle karşı koyma kapasitesini arttırıyor. Esneklik egzersizi, eklemlerin daha geniş ve kolay hareket etmesine destek olurken, denge egzersizi de düşmeden düzgün hareket etmeyi sağlıyor." diye ekledi.

Egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçin

Egzersizin yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka katılmalı gerektiğini, düzenli olarak hafif ve orta şiddette egzersiz yapmanın, hareketsizliğin ortaya çıkaracağı sağlık sorunlarından daha az risk taşıdığını belirten Aydoğ, buna karşın özellikle yüksek şiddetli egzersiz konusunda kişinin mutlaka doktoruna danışması ve egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguladı.  

Masa başı çalışanlar yemekten sonra mutlaka 15 dakika yürümeli

Özellikle masa başı çalışanlar için hareketsiz yaşam tarzının ciddi hastalıklara zemin hazırlayabildiğine dikkat çeken Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, “Ofis çalışanları fiziksel aktiviteyi gündelik hayatın bir parçası haline getirmeye, gün içerisinde asansör yerine merdiven inip çıkmaya, öğle yemeği sonrası mutlaka 15 dakika da olsa yürümeye, eğer işe araçla gidiliyorsa biraz erken inip yürümeye ve ofis ortamında oturdukları yerde günde birkaç kez sırt, bacak, omuz ve kollarına basit esneme hareketleri yapmaya özen göstermelidirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da marketlere Ramazan denetimleri

İstanbul’da kuvvetli rüzgar ve yer yer kar uyarısı

Cedit kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi

İftar sonrası tatlı tüketimine dikkat

Gaziantep’te kaçakçılık operasyonu: 10 şüpheli yakalandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malaya eskisinden çok daha güzel olacak

Bursa’da 20 milyonluk sahte soygun: 5 kişi tutuklandı

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş Batman'da

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Ulaşımla ilgili önemli çalışmalarımız olacak

Sumud ve Özgürlük Filosu yeniden yola çıkıyor

Öter: TMO'nun elindeki buğdayı satışa çıkarması tüketiciye bir katkısı olmadı

Batman'da İslam şehitleri resim sergisi açıldı

Mersin’de trafik denetimi gerçekleştirildi

Bursa'da 4 kuşaktır devam eden Ramazan helvası geleneği

Meteorolojiden Malatya için kar yağışı uyarısı

Siyonist barbarlık: 15 sağlık görevlisine 900’den fazla kurşun yağdırmışlar

19 özel okul hakkında "fahiş fiyat" soruşturması

100 milyon dolarlık soygundan aylar sonra Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifa etti

Malatya'da kuyumcu soygunu girişimi ile ilgili 3 kişi tutuklandı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış uyarısı

Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir

Bakan Tekin: Bildiri yayımlayan 168 kişi için dava açtık

Gaz sıkışması ve mide şişkinliği: Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunların derdi laiklik değil, bu toprakların kutsallarıyladır

Doğan: Nerede bir mazlum varsa oraya umut ulaştırmanın hesabını yapıyoruz

İstanbul sıfır atıkta örnek şehir olacak

Prof. Dr. Ergüder: Ramazan, sigara ve bağımlılıklarla mücadelede büyük bir fırsat

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da marketlere Ramazan denetimleri

İstanbul’da kuvvetli rüzgar ve yer yer kar uyarısı

Cedit kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi

İftar sonrası tatlı tüketimine dikkat

Gaziantep’te kaçakçılık operasyonu: 10 şüpheli yakalandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malaya eskisinden çok daha güzel olacak

Bursa’da 20 milyonluk sahte soygun: 5 kişi tutuklandı