-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,07% 0,03
-
EURO
51,03% -0,30
-
GRAM ALTIN
7337,35% -0,24
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yapılan çalışmaların, hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ölümlerin yüzde 15’inin yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklandığına işaret etti.
Modern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor.
Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor! Öyle ki; Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ölümlerin yüzde 15’i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor.
Sağlıklı bir yaşam için 7’den 70’e herkesin egzersiz yapması gerektiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlık sorunu olmayan herkese haftada 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite ve kuvvet egzersizleri öneriyoruz. Masa başı çalışanlara ve hiç egzersiz yapamayanlara da günde 10 bin adım atmalarını, asansör yerine merdiven kullanmalarını, açık havada fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını, öğle yemeği sonrası 15 dakika da olsa mutlaka yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
Egzersizin sağlık açısından kritik rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Tolga Aydoğ, egzersiz hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Sağlıklı yaşlanmayı destekliyor!
Aydoğ, "Her gün düzenli yapılan egzersiz; kas-iskelet sistemi ve kalp-damar sisteminin daha etkin çalışmasını sağlıyor, aşırı kilolardan kurtularak ideal kiloya ulaşmaya destek oluyor ve sağlıklı yaşlanmayı mümkün kılıyor. Ayrıca, ruh sağlığını koruyarak sosyal gelişime katkıda bulunuyor. Hareketsiz yaşam tarzı ise; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi pek çok hastalığa yol açarak yaşam süresini kısaltıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ölümlerin yüzde 15'i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor." dedi.
Haftada 150 dakika egzersiz yapmak şart!
Yeterli fiziksel aktivitenin her yaş grubu için gerekli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlıklı bir insanın egzersiz planının haftada en az 5 gün 30 dakika orta şiddette veya 3 gün ciddi düzeyde aerobik egzersiz içermesi öneriliyor. Haftada 2 gün, kuvvet egzersizleri olarak 8-10 farklı hareket, 8-12 tekrarlı ve 2 set halinde yapılmalı. Ayrıca haftada 2-3 gün germe egzersizleri ve 65 yaş üzerindekilere denge egzersizleri de eklenmeli.” ifadelerini kullandı.
Hangi egzersiz, nasıl fayda sağlıyor?
Aydoğ, "Yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi aerobik egzersizler, kalp atımını ve nefes alışverişini arttırarak büyük kas gruplarını ritmik şekilde çalıştırıyor. Barfiks ve şınav gibi kuvvet egzersizleri kasların dirençle karşı koyma kapasitesini arttırıyor. Esneklik egzersizi, eklemlerin daha geniş ve kolay hareket etmesine destek olurken, denge egzersizi de düşmeden düzgün hareket etmeyi sağlıyor." diye ekledi.
Egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçin
Egzersizin yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka katılmalı gerektiğini, düzenli olarak hafif ve orta şiddette egzersiz yapmanın, hareketsizliğin ortaya çıkaracağı sağlık sorunlarından daha az risk taşıdığını belirten Aydoğ, buna karşın özellikle yüksek şiddetli egzersiz konusunda kişinin mutlaka doktoruna danışması ve egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguladı.
Masa başı çalışanlar yemekten sonra mutlaka 15 dakika yürümeli
Özellikle masa başı çalışanlar için hareketsiz yaşam tarzının ciddi hastalıklara zemin hazırlayabildiğine dikkat çeken Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, “Ofis çalışanları fiziksel aktiviteyi gündelik hayatın bir parçası haline getirmeye, gün içerisinde asansör yerine merdiven inip çıkmaya, öğle yemeği sonrası mutlaka 15 dakika da olsa yürümeye, eğer işe araçla gidiliyorsa biraz erken inip yürümeye ve ofis ortamında oturdukları yerde günde birkaç kez sırt, bacak, omuz ve kollarına basit esneme hareketleri yapmaya özen göstermelidirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı
Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu
Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.
Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı
Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı
Etiyopya'da heyelan: 30 ölü
Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı
Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor
Malatya'da çatı yangını
Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı
Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi
Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu
Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi
Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü
Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
Yükleniyor






