• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% -0,11
  • EURO

    41,07% -0,16
  • GRAM ALTIN

    3809,01% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Hasadı yaklaşan Antep fıstığında yüksek rekolte beklentisi

EKONOMİ 17.07.2024 10:45:09 0
Hasadı yaklaşan Antep fıstığında yüksek rekolte beklentisi

Hasadı yaklaşan Antep fıstığında yüksek rekolte beklentisi

Gaziantep’te yeşil altın olarak bilinen Antep fıstığında hasada kısa süre kala yüksek rekolte beklentisi yüzleri güldürdü. Geçen yıl 170 bin ton civarında rekoltenin olduğu Antep fıstığında bu yıl daha yüksek rekolte bekleniyor.
Gaziantep’te, dolu ve don gibi ürün kaybına yol açan olumsuzlukların yaşanmaması ile Antep fıstığında yüksek rekolte bekleniyor. Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin yüzde 90’ından fazlasının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapıldığını belirten Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, fıstık bahçelerinde 60 kişilik ekiple inceleme yaparak her yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte tahminini kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

"Antep fıstığı ülkemizin en önemli tarımsal ve ekonomik ürünlerinden"
Antep fıstığının Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer aldığını söyleyen Şahan, “Antep fıstığı ülkemizin en önemli tarımsal ve ekonomik ürünlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin vazgeçilmezidir. Ülkemizde üretimin en çok yapıldığı yer ise yüzde 90 oranında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bu üretimin yaklaşık yüzde 70’i sadece Şanlıurfa ve Gaziantep illerimizde yapılmaktadır” dedi.

“Antep fıstığı son zamanlarda çok değerli bir ürün haline geldi”
Antep fıstığı üretiminin yıldan yıla hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Şahan, “Bunun en büyük nedenlerinden biri ise Antep fıstığının son zamanlarda çok değerli bir ürün haline gelmesidir. Üreticilerimizin Antep fıstığı üretimine yoğun ilgi göstermesidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında 1000-2000 bin ton civarında olan Antep fıstığı üretimimiz 2010’lu yıllarda 100-150 bin ton bandına yükseldi. Son yıllarda 200-300 bin ton bandına yükseldi. Bu üretimle dünyada 3. sırada yer almaktayız. Dünyada 1. sırada ABD, 2. sırada İran ve 3. sırada ise Türkiye yer almaktadır. Ancak üretimimiz bu hızla artmaya devam ederken ileriki yıllarda daha üst sıralara çıkacağımızı tahmin etmekteyiz. Şu anda 60 milyon civarında meyve veren ağaç varlığımız var. Bunun yanında henüz meyve yapmamış ve yeni tesis edilmiş bahçelerdeki fidan sayısı da 30 milyon civarındadır. Bu açıdan baktığımızda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülke üretimimiz yüzde 50-60 civarında artacak diye öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Yüksek bir rekolte beklemekteyiz”
Antep fıstığının bir yıl ürün verip ertesi yıl da rekoltesinin azaldığını belirten Şahan, “Geçen yıl yok yılı olmasına rağmen 70 bin ton civarında fıstık üretimimiz vardı. Bu yıl Antep fıstığında var yılı ve arazi gözlemlerimize baktığımızda Antep fıstığı ağaçları çok iyi meyve tutmuş. O yüzden yüksek bir rekolte beklemekteyiz. Rekolte bu yıl yüksek olacak gibi gözüküyor. Mart, nisan ve mayıs aylarında Antep fıstığının çiçek döneminde çok yağışın olması tozlanmanın kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı bazı bahçelerde sorun oldu. Halen de bu riskler mevcut. Bu riskler bittiğinde biz Temmuz ayı içerisinde Antep fıstığında bölgedeki mühendis arkadaşlarla birlikte rekolte çalışması yapıp bu yıl Antep fıstığı üretimimizi belirleyeceğiz” diye konuştu.
Çiftçileri de uyaran Şahan, çiftçilere düşen en önemli görevin ise Antep fıstığının gübrelenmesi, beslenmesi ve bazı hastalıklara karşı ilaçlanması olduğunu belirtti.

Siyonist rejim Gazze’yi aralıksız bombalıyor

Altın fiyatlarında son durum

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kaza orucu bulunanların bilmesi gereken "11 Mesele"

Kurumlar vergisi beyan ve ödeme dönemi başladı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

İşgalciler, Cenin halkının bayramda sokağa çıkmasını engelledi

İnternet alışverişlerinde yeni dönem: Ürün güvenliği için yeni düzenlemeler yürürlükte

Çöpe domates döken pazarcı ve hal esnafına 17,2 milyon TL’ye kadar ceza

Yemen, ABD'ye ait MQ-9 İHA'sını düşürdü

Siyonist rejimden Beyrut’a hava saldırısı: 3 şehit, 4 yaralı

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı: 118 ölü

Nijerya'da kaçak ham petrol rafinerilerine operasyon

Aydın'da trafik kazası: 4 yaralı

Litvanya'da kaybolan ABD askerleri ölü bulundu

Malatya’da uyuşturucudan 1 tutuklama

Mali'de askeri birliğe saldırı: 30 asker öldü

Polonya ile ABD arasında 2 milyar dolarlık Patriot anlaşması

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı: 7 ile sarı kodlu uyarı

Gazze'de 1513 sağlık personeli ve yardım çalışanını katledildi

Amasya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov görüştü

Ermenistan askerlerinden Azerbaycan mevzilerine saldırı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım sinyali

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Rusya'da

Belçika'da işçiler greve gitti

Almanya'dan Trump'a ek vergi tepkisi

Diyarbakır'da maddi hasarlı trafik kazısı

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısı 2 bin 56'ya yükseldi: Ülkede ulusal yas ilan edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ