EKONOMİ 22.05.2023 15:40:02 0

Hasarsız konutlara talep oluşmaya başladı

Hasarsız konutlara talep oluşmaya başladı
Haberi Sesli Oku

Hasarsız konutlara talep oluşmaya başladı

Türkiye’de tüketicinin yatırım olarak ‘güvenli’ olarak gördüğü konut sektöründe satışlar durma noktasına geldi. 2023 seçimleri ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin doğrudan etkilediği konut sektörü temsilcileri seçim sonrasına işaret etti.
6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden sonra birçok ilde yaşanan kiralık ve satılık konutta fahiş fiyat sıkıntısı Diyarbakır’da da başlamıştı. Depremden sonra bir nebze de olsa arz edilen konutlar, seçimle birlikte tekrar durma noktasına geldi.
TURYAP Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Çetin, 14 Mayıs’taki seçimden sonra nispeten de olsa konut satışlarında hareketliliğin olduğunu, tekrar 28 Mayıs’taki seçimin piyasayı etkilediğini belirtti.
Çetin, “Seçim öncesi yerel halkın büyük bir çoğunluğu konut almada seçim sonrasını bekliyor. Konut satışlarımız durma noktasına geldi. 14 Mayıs’taki seçimden sonra nispeten de olsa hareketlilik başlamıştı. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra TURYAP olarak vatandaşlarımıza elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz” dedi.

“Hasarsız konutlara talep oluşmaya başladı”
Kentte kiraların 3 bin TL’den 10 bin TL’ye kadar bir kerede yükseldiğine dikkat çeken Çetin, “Kiralar konusunda ise yıkıcı depremden sonra evleri yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşlarımızın hasarsız konutlara ciddi anlamda konut talebi oluşmaya başladı. Ortalama kira değeri 3 bin TL olan konutları 10 bin TL’ye kadar çıkardılar. Bu fahiş fiyatların önüne geçmek gerekiyor. Özellikle de işin ehli olmayan satıcılar malum fiyatların üstüne kat kat fiyatlar katarak piyasayı yükseltiyorlar. Bunlar yüzde 2’lik komisyonla yetinmeyip satıcıların aldığı fiyatların üstüne kendi fiyatlarını da koyarak satış yapmaya başladılar. Bir an önce yetkililer emlak sektöründe ciddi denetimler yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
Konut yatırımının seçim sürecinde çok önemli olduğuna vurgu yapan Çetin, şunları kaydetti:
“Ev yatırımını şu an vatandaşlarımız bilinçsiz bir şekilde yapmaktadır. Biz de TURYAP Gayrimenkul olarak profesyonel ekibimizle birlikte ücretsiz yatırım danışmanlığı vermeye başladık. Konut fiyatlarında önümüzdeki süreçte artışlarla ilgili bir bilinmezlik olsa da, halihazırda mevcut konut arzı karşılanmadığından ufak çaplı fiyat artışları olabilir. TOKİ tarafından yapılan 27 bin konut mevcut talep karşısında maalesef yetersiz kalacaktır. Bu tür sorunların yaşanmaması adına devlet büyüklerimizin tarım alanlarına dikkat edilmesi suretiyle taşlık alanları imara açması gerekiyor. Özel girişimci müteahhitlerimizin de desteklenmesi lazım. Milletimizin menfaati doğrultusunda özel girişimcilerin ellerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.”

Milletvekili Demir 6 gündür kayıp olan Onurcan'ı arama çalışmalarını yerinde inceledi

Çin'den ABD'ye nota

BM: Gazze'deki insani felaket savaşın başından bu yana en kötü durumda

Gaziantep Kudüs Platformu: Gazze 600 günü aşkın süredir soykırıma maruz kalıyor

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna gündemiyle toplanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü

Endonezya’da taş ocağında göçük: 10 ölü, 6 yaralı

Elazığ’dan HAMAS’ın küresel eylem çağrısına destek

Malatya Valisi Yavuz: Çevreyi korumak insani ve ahlaki bir sorumluluktur

Hakkâri'de 6 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Narin Güran cinayetinde 15 kişiye ceza!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize dayalı ekonomik nizamın değişmesi için mücadeleden geri durmayacağız

Tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Nijerya'da yağışlar sele yol açtı: 117 ölü

Rusya, Kuzey Kore'ye hava savunma sistemi gönderdi

Malatya"da "Uçurtma Bizden, Uçurmak Sizden" temalı çocuk programı

Bursluluk Sınavı sonuçları açıklandı

Sivas'ta feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Malatya'da Ilıcak Camii ve Kur'an kursu dualarla açıldı

DEAŞ, Suriye hükümet güçlerine yönelik saldırının sorumluluğunu üstlendi

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu

Sakarya'da ZIM protestosu: Tırın üzerine "kahrolsun israil" yazıldı

Vali Yardımcısı Culukar’dan Gazetemize Ziyaret

Küresel İslam Ekonomisi Zirvesi İstanbul'da!

Meteorolojiden 19 il için sağanak uyarısı

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu tehlikeli olabilir!

Van’da 6. Uluslararası Kurdiyat Sempozyumu başladı

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü: Her 5 çocuktan biri elektronik sigara kullanıyor

Kanada'daki orman yangını ABD sınırına yaklaştı

Yükleniyor