-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,09
-
EURO
51,21% 0,05
-
GRAM ALTIN
6424,54% 0,11
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Haseke'de güvenlik kontrolü Şam'da
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Avrupa Birliği yetkilileri, Suriye hükümetinin ülkede terörle mücadelenin ana aktörü haline geldiğini kabul etti. Haseke'de kontrolün yeniden Şam'a geçmesiyle güvenlik yapılanması devlet çatısı altında şekilleniyor.
Avrupa Birliği'nin Akdeniz'den sorumlu komiseri Dubravka Suica, Suriye hükümetinin artık ülkede terörle mücadelenin temel muhatabı olduğunu belirterek Şam yönetiminin bölgesel güvenlik açısından kilit rol oynadığını ifade etti. Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oturumda konuşan Suica, Suriye'deki son gelişmelerin güvenlik risklerini yeniden gündeme taşıdığını söyledi.
Açıklamalar, Haseke kırsalında Suriye ordusunun geniş alanlarda kontrolü yeniden sağlamasının ardından geldi. Özellikle daha önce PKK/SDG kontrolünde bulunan Hol Kampı'nın devlet güçlerinin denetimine geçmesi, kuzeydoğudaki güç dengelerinde önemli bir değişim olarak değerlendiriliyor.
Şam yönetimi, 18 Ocak'ta PKK/SDG ile ateşkes ve entegrasyon anlaşması imzalamış; söz konusu yapının askeri ve sivil unsurlarının devlet kurumlarına entegre edilmesi hedeflenmişti. Ancak hükümet, PKK/SDG'nin anlaşmaya rağmen ihlallerini sürdürdüğünü ve bunun "ciddi bir tırmanışa" yol açtığını açıklamış, bunun üzerine başlatılan operasyonlarla doğu ve kuzeydoğuda birçok bölge yeniden merkezi otoritenin kontrolüne geçmişti.
Suriye ordusuna bağlı operasyon birimi, Haseke çevresinden kademeli çekilme ve iç güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasının anlaşma çerçevesinde yürütüldüğünü duyurdu. Açıklamada, sürecin izleme ve değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.
Avrupa Birliği ise Suriye'ye insani yardımların süreceğini, ancak bunun yeterli olmadığını, yeniden imar ve kalkınma için daha kapsamlı finansman gerektiğini bildirdi. AB tarafı, istikrarın sağlanması için Şam yönetimiyle iş birliğinin süreceğini vurguladı.
Öte yandan bazı Avrupalı milletvekilleri, Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere dikkat çekerek, ülkenin egemenliğinin korunması gerektiğini ifade etti. Suriye topraklarında devam eden dış müdahalelerin istikrarı zorlaştırdığı ve yeniden yapılanma sürecini sekteye uğrattığı dile getirildi.
Son gelişmeler, kuzeydoğu Suriye'de devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesi yönünde atılan adımların uluslararası alanda da karşılık bulmaya başladığını gösteriyor. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







