• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Haşimiye Meydanı'ndaki wc projesine itiraz sürüyor

24 Ocak 2025, Cuma 11:22
24 Ocak 2025, Cuma 11:22
Haşimiye Meydanı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Urfa Çalışma Grubu, meydan düzenlemelerinde su öğelerinin önemine dikkat çekerek, dünya genelindeki meydan örneklerinden hareketle projeye olan itirazlarını sürdürdüklerini ve konunun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun bu ayki gündemine alınacağın

Urfa Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na yapılan itirazlar sonucunda, kurul tarafından projenin onaylandığı ancak sonrasında yapılan kazı çalışmalarında su çıkması nedeniyle projenin uygun bulunmadığı ifade edildi. Kurul, suyun kaynağının tespit edilmesi ve bertaraf edilmesine yönelik rapor hazırlanmasını talep etti.

Büyükşehir Belediyesi'nin Devlet Su İşleri'nden (DSİ) aldığı görüşte, kazı alanının yer altı su seviyesi ile aynı olduğu ve bu nedenle suyun bertaraf edilemeyeceği belirtilirken, çözüm olarak yapılaşmanın önceki projeden 1,60 metre daha yüksek seviyede gerçekleştirilmesi önerildi.

Urfa Çalışma Grubu, meydan düzenlemelerinde su öğelerinin önemine dikkat çekerek, dünya genelindeki meydan örneklerinden hareketle projeye olan itirazlarını sürdürdüklerini ve konunun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun bu ayki gündemine alınacağını duyurdu. Gerekirse konunun yargıya taşınacağı belirtildi.

Urfa Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “ Haşimiye meydanında yapımı devam eden ve Gümrük Han’ın siluetini bozan wc yapısı için tarafımızca Büyükşehir Belediyesine ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna yaptığımız itirazlar neticesinde; Büyükşehir Belediyesi tarafından tarafımıza verilen cevapta; Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna yapılan başvurunun 27 Haziran 2024 tarihli 449 sayılı kurul kararında Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından wc projelerinin onaylandığı söylenmektedir ancak bahse konu Kurul kararından sonra alanda yapılan kazıda suyun çıktığı ve Kurulun bundan sonraki verilen cevapta; meydan alanının bütüncül değerlendirilmediğinden projenin uygun olmadığına ve kazı sırasında çıkan suyun kaynağının belirlenmesi ve bertaraf edilmesine yönelik rapor hazırlanarak Kurula sunulması istendiği görülmüştür. Akabinde Büyükşehir Belediyesinin DSİ’den görüş istediği, DSİ görüşünde 'Kazı alanın yer altı su seviyesi ile aynı olduğu dolayısı ile her daim su bulunacağı' bu nedenle bertaraf edilemeyeceği cevabı alındığı görülmektedir. Bu durum dahilinde suyu bertaraf etmek yerine tarihi alanların siluetini etkileyecek şekilde önceki projede bulunan minimum kottan 1,60 metre yükseklikte bir yapılaşmaya gitmeyi uygun görüldüğü belirtilmiştir.” denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu alan için çekincelerimizin haklılığı ortada iken ve su öğelerinin meydan kullanımlarında avantajları ve hayati rolü, ilimizin yazın 60 derecelere çıkan sıcaklıkları göz önüne alındığında ve dünyada ki örnekleri (Banyoles Meydanı-İspanya, Place Flagey-Belçika, Zeytouneh Meydanı-Lüban, Granary Meydanı-İngiltere, Skanderbeg Meydanı-Arnavutluk, Rule Water Street-Çin, Muscat’s Marsa Plaza-Umman, Tainan Spring-Tayvan…) incelendiğinde Büyükşehir Belediyesinin wc inadını anlamış değiliz. Bu karara yaptığımız itiraz Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun bu ayki gündeminde olacak olup gerekirse şehrimiz için sonucunu yargıya taşıyacağımızı değerli kamuoyu ile paylaşıyoruz.” (İLKHA)

HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı

Türkiye-Macaristan Ortak İstişare Mekanizması’nın ilk toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak

Çin ve Rusya'dan ortak füze tatbikatı

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Define arandığı iddia edilen ve bir kişinin öldüğü mağara tüneli kapatıldı

Çin yeni bir internet uydu grubunu uzaya gönderdi

Benin yönetimi darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını açıkladı

İzmir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Yeni haftada hava durumu nasıl olacak?

Dünya Gıda Programı'ndan Kamerun için "açlık felaketi" uyarısı

Umut Kervanı, bu kış da Siverek’te yüzlerce minik yüreği ısıttı     

Donbass ve Ukrayna'daki 2 yerleşimde kontrol Rusya'ya geçti

Meksika'da polis karakoluna saldırı: 5 ölü, 4 yaralı

Batman’da bir evde çıkan yangın mahalleli tarafından söndürüldü

Hong Kong halkı sandık başına gitti

İşgal rejimi 3 yaşındaki bebeği katletti

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Mısır'da yapılan COP24'te Kahire Deklarasyonu kabul edildi

Saldırıya uğrayan genç hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Japonya ve Çin'e ait savaş uçakları havada karşı karşıya geldi

Gazze Sağlık Bakanlığı: Tıbbi kriz derinleşiyor

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama meydana geldi

Gaziantep'te suç örgütüne şafak operasyonu: 5 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı