• BIST 100

    9417,7%1,64
  • DOLAR

    38,15% 0,08
  • EURO

    43,65% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4071,50% -0,65
  • Ç. ALTIN

    6581,31% 0,00

Hastaya uyutulmadan beyin tümörü ameliyatı yapıldı

GÜNDEM 24.10.2023 10:40:09 0
Hastaya uyutulmadan beyin tümörü ameliyatı yapıldı

Hastaya uyutulmadan beyin tümörü ameliyatı yapıldı

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, 65 yaşındaki S.G’ye, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı yaptı.
Yaşadıklarını, “Yüzümde hafif bir felç durumu oluştu, önce anlam veremedim. Daha sonra konuşma yeteneğimi kaybedince SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne getirildim. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Ulutaş’la görüştüm. MR’da beynimde tümör olduğu tespit edildi” sözleriyle anlattı.
Doç. Dr. Ulutaş’ın, ameliyatın anestezi uygulanmadan ağrısız işlemle yapılmasının gereklilik ve önemini bildirdiğini ifade eden S.G., “Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Betül Şimşek, ameliyat sırasında benimle sürekli konuştu. Ameliyattan üç gün sonra taburcu oldum ve çok iyiyim” diyerek mutluluğunu paylaştı.
Beyin tümörlerinin cerrahi tedavisinin çok hassas bir konu olduğuna işaret eden Doç. Dr. Murat Ulutaş ise özellikle beyindeki konuşma, hareketleri kontrol eden motor ve duyusal alan gibi özel ve önemli bölgelerde veya yakınlarında yerleşmiş tümörlerin cerrahi tedavisinin daha fazla hassasiyet gerektirdiğini söyledi.
Ameliyat sırasında teknoloji desteğinin (nöronavigasyon, nöromonitörizasyon) bazen yeterli olmadığını, hastanın zarar görmemesi ve fonksiyon kaybı yaşamaması için ek tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Ulutaş, şunları kaydetti:
“Uyanıklığın korunduğu, ağrının hissedilmediği anestezi ile bu hassas bölgelere yerleşmiş beyin tümörünün cerrahi tedavisi, teknolojik destekten daha kıymetli bilgiler vererek güvenli ameliyatların gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Tümörün normal beyinden ayıklanması sırasında hasta ile konuşarak hareketleri izlenmekte ve fonksiyon kaybına uğrama riski en aza indirilmektedir. Yeterli bilgi ve tecrübesi olan anestezi hekimleri sayesinde bu özellikteki tümörlerin cerrahisi başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir. Uyanık beyin tümörü ameliyatı, hastanın ameliyat sırasında kol, bacak ve konuşma gibi fonksiyonların operasyon anında takip edilmesine imkan tanımaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası felç ve konuşma bozukluğu gibi riskleri en aza indirmek amaçlanır.”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Betül Şimşek de uyanık beyin tümörü ameliyatı öncesi hasta ile görüşülerek, sürecin anlatılmasının önem taşıdığının altını çizdi.
“Ameliyat sırasında hastaya uyanık olacağını ve komutları yerine getirmesini isteyeceğimizi belirtiriz” diyen Doç. Dr. Şimşek, hastanın anestezi uzmanı ile uyumlu olmasının bu nedenle çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Bu bilgilendirmede ayrıca hastanın ameliyat anında ağırlaşma ve vücudunun belirli bölümünde dokunma hissini kaybetme gibi durumlarda bunu haber vermesi gerektiği konusunda uyarıldığını vurgulayan Doç. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:
“İnsan beyninde ağrı lifi yok. Bu sayede beyin içerisinde işlem yapılırken hasta ağrı hissetmez. Fakat kafatası derisi, kemiği ve beyin zarı ağrı lifleri taşımaktadır. Bu nedenle uyanık ameliyat öncesinde ağrı duymaması için hastanın başı uyuşturulur. Çok düşük dozlarda hastanın bilincinin tamamen kaybolmasını önleyecek sakinleştirici ilaçlar eşliğinde ameliyata başlanır ve bitene kadar devam eder. Beynin içinde yapılan işlemlerde de ağrı duyulmadığı için hasta hiçbir ağrı ve acı hissetmez. Anestezi teknolojileri sayesinde ameliyat sırasında hasta bir şey hatırlamaz. Nihayetinde travmatik durum olması nedeniyle kişilerde psikolojik etkileri kalmaması için verdiğimiz düşük doz sedasyon ilaçları unutmayı sağlamaktadır.”

Psikolog Sayar: Boşanmaların temel sebebi iletişim kopukluğu

Adalet Bakanı Tunç: Af gündemimizde yok, 55 bin kişiye af iddiası gerçeği yansıtmıyor

TBF Başkanı Deniz: Tüketici, en büyük silahı olan boykotu kararlılıkla sürdürmeli

İzmir’de suya yeni zam

Sanal ortamda suç içerikli 32 paylaşıma soruşturma  

Üreticiler: Ağaçlarımız yandı meyve verene kadar masraflarımız karşılansın

Halı sektöründen BAE'ye 100 milyon dolarlık hedef

Üniversite öğrencileri, Doğu Türkistan'da yaşananları duyurmak için resim sergisi açtı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 51 bin 65'e yükseldi

Bingöl'de aranması bulunan 3 şahıs yakalandı

Bingöl'de yol kontrolünde uyuşturucu ele geçirildi: 4 gözaltı

HAMAS, "açlık" suçuna karşı uyardı

İTTİHADUL ULEMA'dan Mevlid etkinliğine destek açıklaması

Konut Fiyat Endeksinde artış kaydedildi

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Navvan: Kalbinizin sinyallerini görmezden gelmeyin!

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

"Hemofilide erken teşhis ve düzenli tedavi hayat kurtarıyor"

YÖK ve kamulaştırma işlemleri üzerine alınan kararlar Resmi Gazete'de

Yol kontrolü sırasında üzerinde uyuşturucu çıkan şahıs tutuklandı

Çinli bilim insanları dünyanın en hızlı flash bellek cihazını tanıttı

Malatya'da dolandırıcılık operasyonu: 1 tutuklama

Yeni Yüzyıl Partisi Elazığ’da Yeni Dönem: İl Başkanlığına Dilan Ayhan Atandı

Şanlıurfa’da bulunan para sahibine teslim edildi

Mart ayında 5 riskli yapı kontrollü şekilde yıkıldı

İluh 2. etap 1. kısımda yüzde 95 uzlaşı sağlandı

Prof. Dr. Beki: Cehaletle mücadelede iman, ilim ve rehberliğe ihtiyaç var!

C1’de Erken Kayıt Fırsatları Başladı

Diyarbakır'da belediye otobüsü otomobille çarpıştı: 1 ölü 4 yaralı

Şubat ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

İstanbul Havalimanı'nda artık üçlü pist operasyonu yapılabilecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ