GÜNDEM 24.04.2024 11:30:05 0

Havalar birden ısındı, uzmanından şeker hastalarına ’böbrek yetmezliği’ uyarısı

Havalar birden ısındı, uzmanından şeker hastalarına ’böbrek yetmezliği’ uyarısı
Haberi Sesli Oku

Havalar birden ısındı, uzmanından şeker hastalarına ’böbrek yetmezliği’ uyarısı

Diyarbakır’da İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Aydın, sıcak havaların artmasıyla birlikte şeker hastalarına sıvı kaybının direkt böbrekleri etkileyeceğini ve böbrek yetmezliğine çok daha hızlı ilerleyebileceği uyarısında bulundu.
Sıcak havaların birden artmasıyla birlikte Memorial Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Aydın, uyarılarda bulundu. Şeker hastalığının, vücutta insülin eksikliği ve insüline karşı dirençten oluşan basitçe kandaki şekerin yükseldiği bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Aydın, ’gizli şeker’ denilenin ise gizli olan bir şeyin değil, halk arasında diyabetin başlangıcına veya tıp literatüründe prediyabet denilen diyabet öncesini kapsayan, vücutta henüz bir şeker hastalığı oluşmamış, hastanın şeker hastalığı bulgularının başladığı, gitgide şeker hastalığına doğru ilerlediği durum olduğunu ifade etti.
Bundan korunabileceğini veya gizli şeker varsa bunun ilerlemesinin durdurulabileceğini aktaran Dr. Aydın, “Hatta tamamen ortadan kaldırabiliriz. Şeker hastalığı başlangıcı olan hastalar, özellikle diyetlerine, egzersizlerine dikkat ederlerse bu hastalığı önler, durdurur, hatta tamamen yok edebilirler. Evde margarin, iç yağ, kuyruk yağı yerine zeytinyağı kullanırsalar veya günlük en az yarım saat yürüyüş yapsalar, obeziteye yatkın hastalar diyet yapıp kilo verirlerse ve Akdeniz tipi dediğimiz yemekleri, salatayı artırırsalar bunu durdurup önleyebilirler, hatta hastalığı tamamen ortadan kaldırabilirler” dedi.
“Yaz aylarında, şu anda hava sıcaklıkları artıyor vücudumuzda kaybettiğimizden çok daha fazla sıvı kaybediyoruz” diyen Dr. Aydın, “Hem şeker hastaları, hem de gizli şeker hastaları normal hastalardan daha fazla su kaybedebilir, böbrekleri normal hastalardan daha hassas olacağından bu sıvıyı yerine koymaları gerekiyor. İçtikleri su miktarlarını artırmaları lazım. Ayrıca protein, yağdan fakir, daha salata ve sebze meyveden zengin bir diyet öneriyoruz. Havalar sıcak olduğu için özelikle 50 yaşın üzerindeki insanlara gündüz güneşin en tepede olduğu saatler 12.00 ile 16.00 arasında dışarıda çok fazla olmamalarını öneriyoruz. Çünkü onların kaybedeceği sıvı direkt böbreklerini etkileyecektir ve böbrek yetmezliğine çok daha hızlı ilerleyeceklerdir” ifadelerine yer verdi.

Rusya heyeti müzakereler için İstanbul'a geldi

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 8 yaralı

Polonya'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu tamamlandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de toplanıyor

Sinop'ta uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Gazze'nin kuzeyinden 250 bin kişi yerinden edildi

Vali Yavuz: Malatya’nın her noktasında hummalı bir çalışma yürütülüyor

Myanmar'da deprem nedeniyle ilan edilen ateşkes uzatıldı

Sakurajima Yanardağı'nda patlama

Arap bakanlara Ramallah yasağı

Ağrı'da çift boynuzlu yılan görüldü

9 çocuğu katledilen anne…

Mardin’de 200 dönüm ekili buğday kül oldu

BAE'nin Hamriya Limanı'nda yangın

Rus birlikleri Sumi Bölgesi'nde bir yerleşim yerinin kontrolünü daha ele geçirdi

Siirt'te toplu sünnet şöleni ile 118 çocuk sünnet edildi

Siirt’te park halindeki LPG'li araç alev aldı

Mersin gençlik kampı için Ankara’dan gelen 2 öğrenci hayatını kaybetti, 1'i ağır yaralı

Paris sokakları karıştı: 2 ölü, 559 yaralı

Dışişleri Bakanlığından Rusya-Ukrayna Zirvesi açıklaması

Antalya Körfezi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Mardin’de tanker ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Diyarbakır gençleri Gazze için yürüdü

Rusya-Ukrayna heyetleri ateşkes için İstanbul'da buluşuyor

Ukrayna: Önceliğimiz tam ve koşulsuz ateşkes

Osmaniye'de ormanlara giriş yasağı

Yemen direnişi, işgal havalimanını ve 3 hayati noktayı hedef aldı

HAMAS'tan siyonist bakan Ben Gvir’in işgal altındaki iç bölgelerde ezanı yasaklamasına tepki

Siyonist rejim sağlık yardımı yüklü 3 bin tır'ın girişini engelliyor

Yükleniyor