• BIST 100

    16781,65%0,50
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,98% 0,29
  • GRAM ALTIN

    7114,05% -0,31
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,00

Hayat kurtaran köpekler işte bu aşamalardan geçiyor

24 Şubat 2023, Cuma 09:55
24 Şubat 2023, Cuma 09:55
Hayat kurtaran köpekler işte bu aşamalardan geçiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hayat kurtaran köpekler işte bu aşamalardan geçiyor

Depremlerde veya diğer afetlerde etkin olarak kullanılan arama-kurtarma köpekleri birçok sınavdan geçiyor. Henüz yavru halindeyken eğitim alan köpekler temel itaat, ileri seviye itaat ve görev yeterlilik sınavında başarılı olmaları durumunda arama-kurtarma köpeği olmaya hak kazanıyor.
Arama-kurtarma köpeklerinin önemi, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde gözler önüne serildi. Özel yetiştirilen köpekler enkaz altında kalan binlerce vatandaşın hayatını kurtardı. Hayat kurtaran köpekler ise bu aşamaya gelene kadar birçok zorlu eğitim ve sınavdan geçiyor. Koku alma, fiziksel yeterlilik gibi eğitimleri alan köpekler AFAD tarafından düzenlenen sınavları geçtikten sonra arama-kurtarma köpeği olabiliyor.

“Bir köpeğin 2 yıl içerisinde tam net hazır olabileceğini söyleyebiliriz”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Arama Kurtarma Birimi’nin köpek eğitmeni Yıldıray Ortahisar, eğitimler hakkında bilgi verdi. Yıldıray Ortahisar, “Arama-kurtarma köpekleri belirli aşamalardan geçerek korku, koku alma gibi eğitimleri göz önünde bulundurarak seçiliyorlar. Akabinde koku alma duyuları üzerinde yoğunlaşarak üst düzey bir eğitime tabi tutuluyorlar. Aynı zamanda bizlerde bu süreçte zorlu bir eğitimden geçiyoruz. Samsun AFAD İl Müdürlüğünde köpeğimle beraber 6 ay kadar bir eğitim aldım. Farklı çeviklik parkurlarında köpeğin fiziksel performansını geliştirmeye yönelik eğitimler düzenleniyor. Bunun dışında koku alma duyularını geliştirmek için kapalı alanlarda öncelikle kokuyu daha iyi alabilmesi ve buna bağışlık kazanabilmesi için eğitimde geçiyorlar. Eğitim süreci 6 ay sürüyor. Tabii, bu eğitimler temel eğitimler bu eğitimleri tamamlamak eğitim sürecinin bittiği anlamına gelmiyor. Her gün düzenli olarak köpeklerimizin kabiyetlerini geliştirmek adına eğitimlerimizi tekrar etmemiz gerekiyor. Bunu uzun süreli düşünürsek 2 yıl içerisinden tam net hazır olabileceğini söyleyebiliriz. Köpekten köpeğe de fark ettiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bazı cinsler daha erken tepki verebildiğinden bu süreyi kısaltabilme imkânı var. Arama-kurtarma köpeğinin özellikle oyuncu yönünün olması gerekiyor” dedi.

“Doğdukları andan bir bakıma seçime tabi tutuluyorlar”
Özellikle enkaz altında kalanları bulmada arama kurtarma köpeklerinin etkin rol oynadığı ifade eden Ortahisar, “Enkazda ise belirli tekniklerle insanları saklayarak onları kokusuna duyarlılık kazanarak bu köpeklerin insanları canlı bulmalarını sağlıyoruz. Doğdukları andan bir bakıma seçime tabi tutuluyorlar' diye konuştu.

“Arama kurtarma köpekleri her yıl AFAD’ın düzenlemiş olduğu sınava giriyor”
Sınav hakkında bilgi veren Ortahisar, 'Arama-kurtarma köpekleri her yıl AFAD’ın düzenlemiş olduğu sınava giriyor. Göreve hazırlık için ön sınav dediğimiz bir sınav var. Görev yeterlilik sınavını geçen köpekler, görev için hazırlık aşamasına giriyorlar. Bu sınav temel itaat ve ileri seviye itaati içermektedir. Bu ise köpeğin yönlendirilmesi, parkurdaki performansı ve sizi ne kadar dinlediğidir. Görev yeterlilik sınavında ise enkaz arama, kurtarma sınavındaki performansı değerlendiriliyor” şeklinde konuştu.
Köpek eğitmeni Yıldıray Ortahisar, eğitimlerini verdiği ’Dost’ isimli arama kurtarma köpeğinin golden cinsi olduğunu ve bundan önceki ırklarında görüldüğü üzere av köpeği olarak kullanıldığını ve koku alma duyularının çok iyi olduğunu belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arama Kurtarma Birimi
OMÜ Arama Kurtarma Birimi Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın öncülüğünde meydana gelebilecek her türlü afetin, arama-kurtarma çalışmalarında yer almak üzere öğrenci, personel ve gönüllülerin katılımıyla kuruldu. Eş zamanlı bir şekilde ise arama-kurtarma çalışmalarında görev alabilecek köpeklerin yetiştirilmesi için uygulama ve araştırma merkezine ait tesislerde köpek eğitim parkurları ve barınma alanları inşa edildi.
Ayrıca bu tesislerde köpeklerin eğitiminin yanı sıra köpek eğitmenlerinin de eğitilmesi planlanıyor. OMÜ Arama Kurtarma Birimi Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde meydana gelen depremde 20 kişilik bir ekiple görev aldı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yetimler Vakfı’ndan Kobani’de sivil halka insani yardım

Prof. Dr. Aydemir: Şehadet bilinci hazırlık, üretim ve güç inşasıyla düşünülmelidir

TPAO, İngiliz enerji şirketi bp ile mutabakat zaptı imzaladı

Şanlıurfa’da eski muhtarın evi ve aracına silahlı saldırı

Küresel çip rekabeti kızışıyor: Dev yatırımlar ve stratejik ortaklıklar

Şehadetinin 77'nci yılında İmam Hasan el-Benna

Macaristan'dan AB'ye: Ukrayna'ya fon aktarmayı durdurun

Kayseri’de okul servisi tırla çarpıştı: Bir ölü, 7 yaralı

MSB: israilin Batı Şeria kararlarını kınıyoruz

Madagaskar, Gezani Kasırgası'nın ardından "ulusal afet durumu" ilan etti  

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

Cephede çatışma, masada diplomasi: Rusya-Ukrayna savaşında son 72 saat

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ve 2 bakanına 5 suikast girişimi iddiası

Görele Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Cemre FM Yayın Yönetmeni Tutak: Yayınlarımızla dinleyicilerimizin ahlaklı ve iradeli bireyler yetişmesi amacını taşıyoruz

Vücutta en hızlı yaşlanan organ omurga

İstanbul’da suç örgütüne operasyon: Azmettirici yakalandı

Prof. Dr. Tanrıverdi: Din hizmetinde en büyük sermaye güven ve ilim

Arpaguş: 2026 yılı Ramazan temasını ‘Ramazan, Cami ve Hayat’ olarak belirledik

3’üncü kattan düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Gazze'de şehit sayısı 72 bin 49'a yükseldi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gençlerin Meclis'teki sesi olacağız

Süresiz nafakaya "1 yıl sınırı" önerisi

Elazığ'ın Kürk köyünde çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Adalet Bakanı Gürlek: Liyakat esaslı anlayışı kararlılıkla sürdüreceğiz

NATO’da yılın İlk Savunma Bakanları toplantısı

Toprak suya doydu: Siirt’te bereketli yıl beklentisi

ABD'de Kongre oturumunda Epstein tartışmaları nedeniyle ortalık kızıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik

Gaziantep'te hırsızlık ve yağma suçlarından aranan 2 hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yetimler Vakfı’ndan Kobani’de sivil halka insani yardım

Prof. Dr. Aydemir: Şehadet bilinci hazırlık, üretim ve güç inşasıyla düşünülmelidir

TPAO, İngiliz enerji şirketi bp ile mutabakat zaptı imzaladı

Şanlıurfa’da eski muhtarın evi ve aracına silahlı saldırı

Küresel çip rekabeti kızışıyor: Dev yatırımlar ve stratejik ortaklıklar

Şehadetinin 77'nci yılında İmam Hasan el-Benna

Macaristan'dan AB'ye: Ukrayna'ya fon aktarmayı durdurun