• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Türkiye’de yatırım fırsatlarını anlattı

22 Ekim 2023, Pazar 15:30
22 Ekim 2023, Pazar 15:30
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Türkiye’de yatırım fırsatlarını anlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Türkiye’de yatırım fırsatlarını anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Horasis Toplantısı’na katılarak Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Bakan Şimşek, doğal gaz ve petrol üretim potansiyelinin önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacağını belirtti.
Gaziantep’in ev sahipliğinde düzenlenen Horasis Global Toplantısı uluslararası yatırımcılar ve CEO’ların katılımıyla başladı. Toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin makro zorlukları ve çözüme yönelik politikalar ile Türkiye’de yatırım fırsatlarını anlattı.

“Enflasyonla mücadele en önemli önceliktir”
En önemli önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Ticaret ortaklarımızın zayıf büyümesi, uzun süre yüksek seviyede kalacak küresel faizler, artan enerji fiyatları ile güçlü dolar karşılaştığımız küresel zorluklardır. Enflasyonla mücadele en önemli önceliktir. Dezenflasyon için sıkı para politikası ile seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları devreye alınmıştır. Deprem harcamaları bütçe dengesinde geçici bozulmaya yol açtı. Mali disiplinin tesis edilerek kamu mali dengesinin iyileştirilmesi önemlidir. Mali disiplini yeniden sağlayacak gelir ve harcama politikaları uygulamaya alındı. Program dönemi sonunda bütçe açığının yüzde 3 olan Maastricht Kriterinin altına gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Ülkemizin borçluluk seviyesi düşük olmakla birlikte kamu borçluluğunun düşük seviyesi deprem kaynaklı büyük bir harcamayı karşılayabilecek imkan oluşturmaktadır. Türkiye’nin yüzyıllık büyüme ortalaması yüzde 4,8, son 20 yıllık ortalaması yüzde 5,4 seviyesindedir. Ancak, son dönemde büyümenin kompozisyonunda yeniden dengelenme ihtiyacı oluşmuştur” dedi.

“Normalleşmesi beklenen altın ithalatı ile cari açıkta iyileşme gözlenecektir”
Bakan Şimşek, 'Artan turizm gelirlerine rağmen son dönemde güçlü iç talep ve yüksek altın ithalatı cari işlemler açığını olumsuz etkilemiştir' diyerek, yeniden dengelenme ve normalleşmesi beklenen altın ithalatı ile cari açıkta iyileşme gözleneceğini ifade etti.

“Doğal gaz ve petrol üretim potansiyelimiz önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılar hale gelecek”
'Ayrıca, doğal gaz ve petrol üretim potansiyelimiz önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılar hale gelecektir' diyen Şimşek, 'Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi artmıştır. Yurt dışından sağlanan finansman uluslararası rezervlere olumlu yansımıştır. Para ve maliye politikasındaki uygulamalar önümüzdeki dönemde kapsamlı yapısal reformlarla desteklenecektir' şeklinde konuştu.

“Türkiye yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülkedir”
Bakan Şimşek, “Türkiye, uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısı ile yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülkedir. Türkiye’nin sahip olduğu bu potansiyel önemli fırsatlar oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vicdan Gemisi belgesel oldu: Galası siyasiler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, 19 yaralı

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vicdan Gemisi belgesel oldu: Galası siyasiler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor