-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,07
-
EURO
51,07% -0,17
-
GRAM ALTIN
6362,52% -0,86
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Hem tedarikçi hem de üretici, yem fiyatlarında yaşanan zamlara tepkili
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yem fiyatlarının son iki ayda defalarca zam yapılmasına tepki gösteren tedarikçiler ve besiciler, artan maliyetlerin üretimi düşürdüğünü söyledi.
Havaların soğumasıyla mera ve açık alanlarda otlatılan hayvanların kapalı ortamlarına alınması başladı. Hayvanların kapalı ortamlara alınmasıyla yem ve kepek tüketimini de artırdı.
Kapalı ortama alınan hayvanların başlıca tüketim maddelerin başında yem ve kepek gelmekte olduğunu belirten besiciler, son iki ayda yem ve kepeğe neredeyse 4 defa zam yapıldığını belirtti.
Özellikle son iki ayda yem ve kepek fiyatlarına yapılan zamların besicileri zor durumda bıraktığını ifade edilirken, bu durumun çözüme kavuşması için yetkililerden çözüm yolları istendi.
"Eylül ayında yem fiyatına iki defa zam yapıldı"
Yem fiyatlarına yapılan zamların en çok üreticiyi mağdur ettiğini belirten Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, "Özellikle yaz aylarında yem tüketimi düşük seviyedeydi. Bunun nedeni ise, hayvanların mera ve otlak alanlarını kullanmalarıdır. Eylül ayı itibariyle hayvanların kapalı ortamlara alınmasıyla yem ihtiyacını artırıyor. Özellikle mısır ve arpa fiyatlarının eylül ayında artmasından dolayı torba başına ortalama 60-75 lira arasında zam geldi. Yani eylül ayında yem fiyatına iki defa zam yapıldı. Bu da ortalama yüzde 20 oranlarına tekabül ediyor. Bu süreçte hem biz hem de besiciler çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Maliyetler yüksek olunca üretim ciddi manada zarar görüyor"
Birçok üreticinin artan fiyatlardan dolayı artık yem kullanmama derecesine geldiğini vurgulayan Ay, "Bu da üretime ciddi bir darbedir. Besici yemi hem daha çok üretim hem de kazanmak için alıyor. Maliyetler yüksek olunca üretim ciddi manada zarar görüyor. Mısır birçok hammaddeyi içinde barındırıyor. Batman'da ilk başlarda tonu 7 bin 300 lira giden mısırın fiyatı şu anda 9 bin liranın üzerinde gidiyor. Yalnız kepek bile son bir ayda ton başına bin lira ile bin 500 lira arasında artış oldu. Mısırın değer kazanmasın karşı değiliz ama artan yem fiyatlarının dengede olması için devlet elindeki mısırı uygun fiyata yem sanayicisine verebilir. Bu olursa yem fiyatlarındaki artışın önü kesilir. Hatta düşebilir. Devletten isteğimiz hem yem sanayicisini hem de üreticiyi desteklemelerini istiyoruz." diye konuştu.
"Bu koşullarda üretim yapamıyoruz"
Yaklaşık 7 aydır ne yoğurda ne de süte herhangi bir zam yapılmamasına rağmen yem fiyatlarına son iki ayda 4-5 defa zam yapılmasının bellerini büktüklerini ifade eden Hayvan yetiştiricisi Ali Yamaç ise, şunları söyledi:
"Yem ve girdilerimiz olan saman ve kepeğe son 2 ayda yaklaşık 4-5 defa zam yapıldı. İki ay önce torbasını 500 liraya aldığımız 50 kiloluk yem torbasını 600 liraya çıkarıldığından bahsediyorlar. Özellikle kepek belimizi çok büküyor. 30 kiloluk kepeğin torbasına 60 lira zam yapıldı. Bu zamlar karşısında çok zor durumdayız. Çünkü halen yoğurt ve süt fiyatlarımız aynıdır. Bundan dolayı kepek almama kararı aldım. Bu şekilde olunca üretim yapamıyoruz. Çünkü hayvanlarımıza sadece yem vermemiz yetmiyor. Hava koşulları nedeniyle bu aydan sonra hayvanlarımızı meralara da çıkaramıyoruz ve artık içerde beslememiz lazım. Yetkililerden isteğimiz yem fiyatlarını artmadan sabit tutmalarını talep ediyoruz." (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







