GÜNDEM 13.03.2025 14:45:07 0

"Hepatit B, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir"

Haberi Sesli Oku

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çelik, Hepatit B'nin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Hastalığın bölgesel yaygınlığına ilişkin bilgi veren Çelik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti

Hepatiti B değişik oranlarda kronikleşerek Siroz ve Karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açtığını ifade eden Çelik erken teşhisin önemine dikkat çekti.

"Kontroller düzenli yapılmalı"

Hepatit B’nin bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Çelik, “Hastalık sadece bireysel değil, halk sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Düzenli sağlık kontrollerinin yapılması çok önemli. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğimizde kronik hepatit B hastalarına tanı ve tedavi hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra hastalığın bulaşını engellemek ve hastaları doğru bilgilendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Hepatit B, sağlıklı bireyler kadar toplum genelinde de ciddi sonuçlara yol açabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli klinik kontroller büyük önem arz etmektedir.” dedi.

"254 milyon kişi Hepatit B enfeksiyonuyla yaşıyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerini paylaşarak hastalığın dünya genelindeki yaygınlığına dikkat çeken Çelik, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre, dünya genelinde 254 milyon kişi kronik Hepatit B enfeksiyonuyla yaşamaktadır. Her yıl 1,2 milyon yeni enfeksiyon vakası görülmekte ve çoğunluğu siroz ve karaciğer kanseri olmak üzere yaklaşık 1,1 milyon insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Hepatit B değişik oranlarda kronikleşerek siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve düzenli takip büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

"Ortak kullanılan malzemelere dikkat edilmeli"

Hastalığın bulaş yollarına değinen Çelik, “Özellikle ortak kullanılan eşyalar risk oluşturuyor. Hepatit B, kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla, cinsel yolla ve anneden bebeğe doğum sırasında ya da sonrasında bulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra diş fırçası, tıraş bıçağı, havlu, kaşık, çatal ve oyuncak gibi ortak kullanılan eşyalar da bulaşmada etkili olabilmektedir. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve kişisel eşyalar paylaşılmamalıdır.” diye konuştu.

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye ortalamasının üzerinde"

Hastalığın bölgesel yaygınlığına dikkat çekerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Çelik, “Dünya genelinde Hepatit B yaygınlığına göre ülkeler düşük, orta ve yüksek riskli olarak sınıflandırılmaktadır. Türkiye, orta risk grubunda yer almaktadır. Ancak yapılan bazı araştırmalar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hastalık prevalansının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bölgemizde hastalığın önlenmesi ve yayılımının engellenmesi için daha fazla farkındalık oluşturulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

"Aşı, Hepatit B’ye karşı en etkili korunma yöntemidir"

Hastalığa karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğunu belirten Çelik, “Ülkemizde çocukluk çağında ve erişkin dönemde Hepatit B aşısı uygulanmaktadır. Güvenli ve etkili aşılar sayesinde en az 20 yıl, muhtemelen de ömür boyu koruma sağlanmaktadır. Hepatit B enfeksiyonlarının önlenmesi, hastaların tetkik ve tedavilerinin yapılması, risk altında olan nüfuslara ulaşılması ve sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması son derece hayati bir konudur. Bu nedenle Hepatit B tanısı konulmuş bireylerin ailelerinin de taramadan geçirilmesi, hastalığın yayılmasını önlemek için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Son olarak Doç. Dr. Çelik, vatandaşların Hepatit B konusunda bilinçli olmalarını ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemelerini tavsiye etti. (İLKHA)

Cizre-Nusaybin kara yolunda tır yandı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Filistin bir dünya meselesi, israil bir dünya sorunudur

Gazze'de şehit sayısı 52 bin 400'e yükseldi

Danimarkalıların "Grönland" boykotu Coca-Cola satışlarını düşürdü, yerel ürünün satışları fırladı

Bakan Kurum'dan 'Kanal İstanbul' açıklaması: Gündemimizde yok

Bingöl’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

İLKHA’nın gündeme getirdiği ihtiyaç sahibi aileye Artuklu Kaymakamlığı’ndan yardım

Doğu Akdeniz’in batısı için fırtına uyarısı

Lübnan Cumhurbaşkanı: ABD, israile geri çekilmesi yönünde baskı yapmalı

DMM: Türkiye’de enerji ve iletişim altyapısında olağan dışı bir durum yok

Van’da Mevlid-i Nebi etkinliğe katılan yaşlılar gözyaşlarına hakim olamadı

İşgalci çetelerin Gazze saldırılarında 16 Filistinli şehid oldu

Bingöl'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

İşgalci yerleşimciler Aksa'ya baskın düzenledi

Eczanelerde ilaç yokluğu devam ediyor: Kur farkı hastaları ve eczacıları zorluyor

Batman’da tiroid nodüllerinin ameliyatsız iğne yöntemiyle tedavisine başlandı

BM: 2014’ten bu yana kriz bölgelerinden kaçarken 52 binden fazla kişi hayatını kaybetti

Batman'da tarihi altyapı hamlesi: 31 yıl sonra dev proje

Batman Belediyesi halk ve çevre sağlığı için genel ilaçlamaya başladı

Mahallemiz tertemiz kampanyası” Hilal Mahallesi'nde başladı

Otogarda hijyen seferberliği

BM: Gazze'de açlık felaketi kıyamet gününü andırıyor

Plastikteki yaygın kimyasallar, kalp hastalığından kaynaklanan 350 binden fazla ölümle ilişkilendirildi

Hindistan'da otel yangınında 15 kişi öldü

HAMAS: Filistinli işçiler siyonist zulmün hedefinde

7 kişinin öldüğü İber Yarımadası'ndaki elektrik kesintileri Avrupa'nın kırılganlığını ortaya koydu

FETÖ'nün TUS kamplarına katılan 18 doktor gözaltında

Bingöl'de kaçak define arayan şahıs jandarma tarafından yakalandı

İran'da Mossad ajanı idam edildi

TÜPRAŞ rafinerisinde grev genişliyor: Tanker girişleri durduruldu

Yükleniyor