• BIST 100

    15997,98%-1,78
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,66% -0,53
  • GRAM ALTIN

    7224,79% 0,27
  • Ç. ALTIN

    11622,08% -1,19

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor

26 Ocak 2026, Pazartesi 11:11
26 Ocak 2026, Pazartesi 11:11
Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlara göre her kaydırma hareketiyle salgılanan anlık dopamin, beynimizi yüksek uyarana alıştırıyor. Bunun sonucunda ise kitap okumak, bir rapor hazırlamak veya sohbet etmek gibi düşük uyarılı aktiviteler beyin için sıkıcı hale geliyor.

Günümüzde bilgiye ulaşım hızımız saniyelerle ölçülürken, bir konuya odaklanma süremiz tarihin en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Peki, her an ulaşılabilir olduğumuz bu kolay hayat, beynimizde neleri değiştiriyor?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sema Bayçın, modern yaşamın getirdiği çevresel faktörlerin DEHB üzerindeki sarsıcı etkilerini ve kazanılmış dikkat eksikliği kavramını analiz etti.

Dijital dopamin: beynimizin yeni hızlı gıdası

İşlenmiş gıdaların vücudumuzda oluşturduğu tahribat gibi, saniyeler içinde değişen dijital içeriklerin de zihnimizde bir dijital yığılma oluşturduğunu söyleyen Bayçın, "Her kaydırma hareketiyle salgılanan anlık dopamin, beynimizi yüksek uyarana alıştırıyor. Bunun sonucunda ise kitap okumak, bir rapor hazırlamak veya bir akşam yemeğinde sohbet etmek gibi düşük uyarılı aktiviteler beyin için sıkıcı hale geliyor. Bu durum, biyolojik bir DEHB tanısı olmasa dahi bireylerde benzer semptomların ortaya çıkmasına yol açabiliyor." dedi.

Hayatın kolaylaşması, zihinsel kaslarımızı zayıflatabiliyor

Bayçın, "Eskiden bir bilgiye ulaşmak veya bir sıranın bize gelmesini beklemek sabır gerektirirdi. Modern dünya bu bekleme süresini ortadan kaldırdı. Ancak psikiyatride haz erteleme dediğimiz bu beceri, ön beyin fonksiyonlarının en önemli egzersizidir. Hayatın bu denli kolaylaşması ve her şeye anında erişim, otokontrol mekanizmamızı köreltiyor. DEHB tanılı bireylerde bu durum, dürtüselliğin çok daha şiddetli yaşanmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Dikkatimiz mi dağılıyor, yoksa beynimiz mi yeniden yapılanıyor?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sema Bayçın, şunları kaydetti:

"Bilimsel çalışmalar, aşırı ekran süresinin ve sürekli bölünmüş dikkatin beynin nöroplastisite özelliğini etkilediğini gösteriyor. Sürekli bildirimlerle bölünen bir zihin, 'derin odaklanma' (deep work) kapasitesini kaybediyor. "

Özellikle multitasking yani aynı anda birden fazla işle uğraşma illüzyonunun, dikkat dağınıklığını kalıcı bir bilişsel alışkanlığa dönüşebileceğini söyleyen Bayçın, "Beynimiz artık tek bir odak noktasında kalmak yerine, sürekli yeni bir uyaran arayan huzursuz bir yapıya bürünüyor." Diye ekledi.

Çevresel faktörlerin görünmez etkisi: uyku ve hareket

DEHB semptomlarını şiddetlendiren tek faktörün ekranlar olmadığını belirten Bayçın, "Şehir hayatının getirdiği hareketsizlik ve mavi ışığa maruziyet nedeniyle bozulan uyku kalitesi, dikkati yöneten nörokimyasalların dengesini bozuyor. Kalitesiz uyku, ertesi gün karar verme mekanizmasının verimsiz çalışmasına yol açarak kişiyi daha fevri ve dikkatsiz kılıyor." şeklinde konuştu.

Dijital çağda zihni korumak için 3 temel öneri

Uzm. Dr. Sema Bayçın, modern dünyanın oluşturduğu bu dikkat dağınıklığıyla mücadele etmek için şu 3 adımı önerdi:

Düşük dopamin egzersizlerine şans verin

"Gün içinde beyninizi sürekli uyaran bildirimlerden uzaklaştırın. En az 30-40 dakika boyunca telefonunuz yanınızda olmadan kitap okumak, el işiyle ilgilenmek veya doğada yürümek gibi yavaş aktiviteler yapın. Bu, zihninizin yüksek uyaran bağımlılığından kurtulup yeniden derin odaklanma kapasitesi kazanmasını sağlayabilir.

Bildirimleri ve çoklu görevleri filtreleyin

Beynimiz aynı anda birden fazla işi yapmak için tasarlanmamıştır. Zihninizi sürekli bölen gereksiz uygulama bildirimlerini kapatın. Bir iş üzerindeyken sadece o işe odaklanmak, dikkatinizin bozulmasını engelleyerek DEHB semptomlarının şiddetlenmesini durduracaktır.

Dijital detoks yapın

Uyku, dikkati yöneten nörokimyasalların yenilendiği bir süreçtir. Uyku vaktinden en az bir saat önce mavi ışık yayan ekranlarla bağı kesmek, melatonin salınımını ve dolayısıyla ertesi günün odaklanma kalitesini doğrudan artırır. Dinlenmiş bir prefrontal korteks, dürtü kontrolü için en güçlü adımdır.

"Bugün karşı karşıya olduğumuz tablo sadece genetik bir miras değil, aynı zamanda bir dikkat krizidir. DEHB, modern dünyanın hızıyla birleştiğinde kontrol edilmesi güç bir fırtınaya dönüşebilir. Ancak zihnimiz, doğru müdahale ve yaşam tarzı değişiklikleriyle yeniden eğitilebilir.

Unutmayın; telefonunuzun ekran süresi kısaldıkça, hayatın kalitesine olan odaklanma süreniz uzayacaktır. Gerçek hayat, ekranın sunduğu hızdan daha yavaştır; ama derinliği ve huzuru sadece bu yavaşlıkta bulabilirsiniz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Mersin’de trafik güvenliği denetimi

Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor

Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım

Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur

Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı

Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli

Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor

Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı

Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli

İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı

Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı

Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı

Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı

HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı

2026 YDUS başvuruları başladı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı

Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme

Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı

HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu

SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiye ve maaş ödemeleri yarın başlıyor

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Mersin’de trafik güvenliği denetimi

Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor

Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım

Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur

Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı