-
BIST 100
18135,83%0,46
-
DOLAR
46,83% 0,03
-
EURO
53,47% -0,21
-
GRAM ALTIN
6181,85% -1,39
-
Ç. ALTIN
10018,75% 0,56
Hindistan'da cami yeri gasp edilerek yapılan tapınakta kendi mensupları tarafından bağış hırsızlığı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Hindistan'ın Ayodhya kentindeki Ram Tapınağı'nı yöneten Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Vakfı, bağışların sayımı sırasında milyonlarca rupinin çalındığının öğrenilmesinin ardından yönetim kadrosunda değişikliğe gitti.
Vakıf mütevelli heyeti, Pazartesi günü yaptığı toplantıda Genel Sekreter Champat Rai ile mütevelli heyeti üyesi Anil Mishra'nın istifalarını kabul etti. Ayrıca yeni oluşturulan genel müdürlük görevi için aday belirlemek üzere geçici bir sekreter ve komite görevlendirildi.
Vakıf, çalındığı öne sürülen toplam para miktarını açıklamazken, yetkililer geçen ay sekiz kişinin gözaltına alındığını, bunlardan yedisinden yaklaşık 8 milyon rupi (yaklaşık 84 bin dolar) ele geçirildiğini bildirdi. Vakfın mali kayıtlarına göre, 31 Mart itibarıyla tapınak için toplanan bağış miktarı 5,82 milyar rupiye (yaklaşık 61 milyon dolar) ulaştı.
Vakıf Saymanı Govindadev Giri "Bu bağış hırsızlığı hepimiz için son derece utanç verici bir olay. Hepimiz büyük üzüntü duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Ram Tapınağı, on yıllar süren hukuki ve siyasi tartışmaların ardından, 2024 yılında Başbakan Narendra Modi'nin katılımıyla düzenlenen törenle ibadete açılmıştı. Tapınağın, 16. yüzyılda inşa edilen Babri Camii'nin bulunduğu alana yapılması, Modi'nin liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) en önemli seçim vaatlerinden biri olarak görülüyordu.
Bağış hırsızlığı iddiaları, gelecek yılın başında Uttar Pradesh eyaletinde yapılması beklenen seçimler öncesinde siyasi tartışmaları da alevlendirdi. Ana muhalefetteki Kongre Partisi, vakfın tamamen feshedilmesini ve bağımsız soruşturma açılmasını talep etti.
Kongre Partisi Sözcüsü Pawan Khera, vakfın yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, tüm üyelerin Yüksek Mahkeme gözetiminde yürütülecek bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulmasını istedi. Muhalefet ayrıca Başbakan Narendra Modi'yi iddialar karşısında sessiz kalmakla eleştirdi.
BJP ise muhalefetin olayı siyasi kazanç elde etmek için kullandığını savundu. Hindu milliyetçisi Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) da yaptığı açıklamada, Hinduları itidalli davranmaya çağırarak, olayın Hindu toplumunu karalamak isteyen çevreler tarafından kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Tartışmaların odağındaki Ayodhya'daki arazi, Hindistan'ın en hassas dini ve siyasi meselelerinden biri olmayı sürdürüyor. Hindu inancına göre bölge, Tanrı Ram'ın doğum yeri kabul edilirken, Müslüman Babür hükümdarı döneminde 1528 yılında burada Babri Camii inşa edildiği biliniyor. 1992 yılında caminin Hindu gruplar tarafından yıkılması ülke genelinde şiddet olaylarına yol açmış, resmi verilere göre çoğunluğu Müslüman olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Hindistan Yüksek Mahkemesi 2019 yılında tartışmalı araziyi tapınak inşası için Hindu tarafına tahsis ederken, Müslüman topluma farklı bir bölgede cami inşa edilmesi amacıyla ayrı bir arsa verilmesine hükmetmişti. (İLKHA)
Küba: ABD yaptırımlar Küba halkı üzerinde ağır insani ve ekonomik sonuçlar doğuruyor
Aydın'da yangına müdahale eden arazöz alevlerin arasında kaldı
Kalkışa hazırlanan yolcu uçağında büyük panik
Siyonist rejimden Lübnan'a ateşkese rağmen peş peşe saldırılar
Aydın'da zirai alanda yangın: Söndürme çalışmaları devam ediyor
Kırıkkale'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı
ABD'de asit tankeri alarmı
NATO'dan Ukrayna'ya yeni destek hazırlığı: 140 milyar Euro masada
Türkiye ile Kanada arasında STA müzakereleri başlatıldı
Türkiye'den Şam'daki bombalı saldırılara kınama
Hindistan’da heyelan felakete yol açtı: 3 ölü, 9 yaralı
Trump'ın 850 bin havai fişeklik gösterisi sonrası "Kırmızı Alarm": Washington zehirlendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile heyetler arası görüşmeye başkanlık etti
Bangladeş'te muson yağmurları toprak kaymasına yol açtı: 9 kişi hayatını kaybetti
İklim değişikliğine dirençli köyler için ilk adım atıldı
Zelenskiy'den NATO'ya bir kez daha Patriot füzesi talebi: Lütfen bize daha fazla hava savunma füzesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'la görüşmesinde İran ve Gazze açıklamaları
Malatya'da yapılan denetimlerde 128 araca cezai işlem uygulandı
Afyonkarahisar’da bir haftada 31 aranan şahıs yakalandı
Kolombiya'da siyasi kriz: Petro, Espriella'nın meşruiyetini tanımıyor
Malatya'da FETÖ'den haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı
Gaziantep'te seyir halindeki belediye otobüsü alev aldı
NATO'ya tepki içeren billboard sonrası HÜDA PAR merkez binasının elektriği kesildi!
Kremlin: NATO Zirvesi'ni yakından izleyeceğiz
Kastamonu'da aranan 19 kişi yakalandı
Haftalığını Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere Umut Kervanı'na bağışladı
Umut Kervanı Mardin Başkanı Önen: Siyonistlere ait ürünlerin boykot edilmesi kararlılıkla sürdürülmeli
ABD'nin dış ticaret açığı son 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı
Sudan'da altın madeninde göçük. 15 ölü, 1 yaralı
Hindistan'da cami yeri gasp edilerek yapılan tapınakta kendi mensupları tarafından bağış hırsızlığı
Yükleniyor







