• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,96% 0,04
  • EURO

    41,07% -0,11
  • GRAM ALTIN

    3772,87% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Hindistan'ın işgalindeki Keşmir'de bölgesel seçimlerin ikinci turu yapılıyor

DÜNYA 25.09.2024 15:07:47 0
Hindistan

Hindistan işgali altındaki Keşmir, Yeni Delhi'nin Himalayalar topraklarının yarı özerk statüsünü kaldırmasından bu yana ilk hükümetini seçmek için oy kullandı.

Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'nin 2019'daki değişikliği, Müslüman çoğunluklu bölgeyi Yeni Delhi'nin doğrudan kontrolü altına aldı ve buna toplu tutuklamalar ile uzun süreli iletişim kesintileri eşlik etti.

O tarihten bu yana Hindistan işgalindeki Keşmir, seçilmiş bir hükümet olmadan yönetiliyor ve bunun yerine federal olarak atanan bir vali tarafından yönetiliyor.

Çarşamba sabahı Srinagar'ın ana kentindeki oy kullanma merkezlerinin dışında tüfekli askerler, onlarca seçmenin güneşin altında kuyrukta beklediği sırada nöbet tutuyordu.

Pakistan medyasından Dawn'ın haberine göre 52 yaşındaki Abdurrahim oyunu kullandıktan sonra, "Şikayetlerimizi iletecek bir temsilcimiz olsun istiyoruz." dedi ve "Çocuklarımız kilitli ve biz acı çekiyoruz. Onlar (hükümet) 370. Maddeyi (Keşmir'e özel statüsünü veren) yürürlükten kaldırdılar, bu yüzden onların hareketlerini sorgulayabilecek hiçbir temsilcimiz yok." diye ekledi.

Birçok yerel halk, eyalet statüsünün yeniden tesis edilmesini istiyor ve bu özel statüyle birlikte özellikle ekonomik açıdan işlerin daha iyiye gideceğini söylüyor.

Bölge sakinleri, bunun bölgeye kendi fonunu toplama, sermayeyi yerel temsilcilerin seçtiği yere dağıtma gücü verebileceğini ve daha fazla istihdam fırsatı yaratabileceğini söyledi.

Bölgenin baş seçim görevlisi, sandıkların açıldığı saat olan 07.00 ile 11.00 arasında seçmenlerin yüzde 24'ünden fazlasının oy kullandığını söyledi.

Katılımın geçmiş seçimlerden farklı olarak yüksek olması bekleniyor.

"Güvenlik" bahanesiyle üç aşamalı olarak düzenlenen seçimin ilk aşamasında oylama, 18 Eylül'de yapıldı ve seçmenlerin yüzde 61'i oy kullandı.

Yabancı diplomatlar, seçimleri gözlemlemek için Keşmir'e davet edildi. Yabancı gazetecilerin bölgeyi ziyaret etmek için özel izin almaları gerekiyor ve bu normalde mümkün olmuyor.

35 yıldır devam eden ayaklanmalarda on binlerce sivil, asker ve savaşçının hayatına mal olduğu, bu yıl da onlarca kişinin hayatını kaybettiği bölgede yaklaşık 500 bin Hint askeri konuşlandırılmış durumda.

Bölgesel partiler özerklikten yana

Yüksek işsizlik oranı ve 2019 değişikliklerine duyulan öfke kampanyayı canlandırdı ve bölgesel partiler özerkliğin yeniden sağlanması için mücadele etme sözü verdi.

Ancak güvenlik ve Keşmir valisinin atanması gibi önemli kararlar Yeni Delhi'nin elinde kalacak.

Delhi ayrıca 90 sandalyeli meclisten geçen yasaları geçersiz kılma yetkisine de sahip olacak.

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), bölgenin yönetiminde yapılan değişikliklerin Keşmir'e yeni bir barış dönemi ve hızlı ekonomik büyüme getirdiğini iddia ediyor. Ancak bölgedeki partiler bu iddiaları şiddetle reddediyor.

Eleştirmenler, Modi'nin BJP'sini Müslüman çoğunluklu bölgelerde oyları bölmek için bağımsız adayların yükselişini teşvik etmekle suçladı.

BJP, Hindu çoğunluklu Jammu'nun tüm seçim bölgelerinden aday çıkarırken, Keşmir vadisindeki koltukların yalnızca üçte biri için mücadele ediyor.

Son oylama turu 1 Ekim'de yapılacak ve sonuçların bir hafta sonra açıklanması bekleniyor. (İLKHA)

Fas'ta bayram münasebetiyle 1533 mahkûm affedildi

Bakan Tunç: Bebek katili barbarlar dökülen her damla kanın hesabını verecek

Bayramın ilk gününde Gazze'de 64 Filistinli şehit edildi

Gazze’de kendilerinden haber alınamayan sağlık görevlileri infaz edilmiş halde bulundu

HAMAS: Bayramlık kıyafetlerini giymiş çocuklar katledildi

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Çanakkale’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Ömer Çelik: Zulümleri ile Nazileri geride bırakan katliam şebekesi tüm insanlığın düşmanıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan ve Malezya başbakanlarıyla Gazze'yi görüştü

Antalya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti

Tonga'da art arda depremler

Trump'a ilhak açıklamasına Grönland'dan tepki

Bakan Kurum’dan "Sıfır Atık Günü" paylaşımı

Mardin’de hayvan otlatan çobana yıldırım isabet etti

Uganda'da M çiçeği virüsü salgını: 37 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

İşgalci ABD'den Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Obeziteyle mücadele için okullarda abur cubur satışı yasaklandı

Özbekistan'da 488 mahkuma af kararı

Kontrolden çıkan otomobil başka bir otomobile çarptı: 4 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sokak terörü soygunu perdeleme çabasıdır

Donbass'ta bir yerleşim birimi daha Rusya'ya geçti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

ABD ve Japonya'dan Çin'e karşı askeri işbirliği

Gaziantep'te zincirleme trafik kazası: 12 yaralı

Cezayir ile Fas arasında diplomat krizi

Almanya'da huzurevinde yangın: 50 yaralı

Emeklilere bayram ikramiyesi farkı Resmi Gazete'de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ