• BIST 100

    10960,26%0,54
  • DOLAR

    40,62% -0,05
  • EURO

    47,34% -0,13
  • GRAM ALTIN

    4423,23% 0,47
  • Ç. ALTIN

    7077,27% 0,26

Hipertansiyon hastalarının sayısı 30 yılda ikiye katlandı

17 Mayıs 2022, Salı 06:20
17 Mayıs 2022, Salı 06:20
Hipertansiyon hastalarının sayısı 30 yılda ikiye katlandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hipertansiyon hastalarının sayısı 30 yılda ikiye katlandı

Dünya genelinde, yüksek kan basıncı olarak da bilinen ve kalp, beyin, böbrek ve diğer hastalık risklerini önemli ölçüde artıran hipertansiyon hastalığıyla yaşayan kişi sayısı 30 yılda iki katına çıkarak 1,28 milyara ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 1990-2019 dönemine ait verilerine göre, 30 yılda iki katına çıkarak 1,28 milyara ulaşan hipertansiyon hastalarının 700 milyonundan fazlası tedavi edilmedi.

DSÖ'nün yayımladığı, Imperial College London tarafından yürütülen araştırmada, 30-79 yaş aralığındaki hipertansiyon hastalarının sayısının 30 yılda 650 milyondan 1,28 milyara yükseldiği belirtiliyor. Aynı sürede dünya nüfusu 5.25 milyardan 7.6 milyara yükseldi. 

Dünya çapındaki ölüm ve hastalıkların en önemli nedenlerinden biri olan hipertansiyon, kan basıncı ölçümüyle tespit edilebiliyor ve tedavisi genellikle düşük maliyetli ilaçlarla sağlanabiliyor.

Araştırmada, hastalığın oranının yüksek gelirli ülkelerde azalırken, dar veya orta gelirli ülkelerde arttığı ifade ediliyor.

Kanada, Peru ve İsviçre, dünyadaki en düşük hipertansiyon hastası oranına sahip ülkeler olurken, en yüksek oranlar kadınlarda Dominik Cumhuriyeti, Jamaika ve Paraguay; erkeklerde Macaristan, Paraguay ve Polonya'da görülüyor.

Hipertansiyon hastası kişi sayısı artmasına rağmen nüfus artışı ve yaşlanma sebebiyle hipertansiyon hastalarının genel nüfustaki yüzdesinde çok az değişim kaydedildi.

TEDAVİ İMKANLARINDA KÜRESEL EŞİTSİZLİK

Çalışma, hastalığa sahip 580 milyon kişinin teşhis konulmadığı için durumlarından habersiz olduğunu; hipertansiyonu olan kişilerin yarısından fazlasının (720 milyon) ihtiyaç duydukları tedaviye ulaşamadığını gösterdi.

Hipertansiyonu olan yetişkinlerin yarısından azı (yüzde 42) teşhis ve tedavi görürken, hastalığa sahip 5 yetişkinden 1'i (yüzde 21) bunu kontrol altına alabildi.

Hipertansiyon hastalığının etkili şekilde tedavi edildiği ülkeler Kanada, İzlanda ve Güney Kore olurken, sahra altı Afrika, Asya'nın orta, güney ve güneydoğu bölgeleri ile Pasifik Adası ülkelerindeki hastaların tedaviye ulaşmakta zorluk çektiği belirtildi.

Hipertansiyonun tedavi imkanlarındaki bölgesel farklılıklar nedeniyle hastalığın tedavi imkanlarında küresel eşitsizlik olduğu ifade edildi.

HİPERTANSİYON BEYNE ZARAR VERİYOR

Tıp dergisi 'The Lancet'te yayımlanan araştırmaya göre ise hipertansiyonun 30 ve 40'lı yaşlarda beyne zarar verdiği tespit edildi.

Hastalığın orta yaşlarda görülmesinin, daha sonra ortaya çıkan kan damarlarındaki hasar ve beynin küçülmesine sebep olabileceği belirtildi.

Uzmanlar, bu dönemde görülen hipertansiyonun beyin hasarını hızlandırdığını ifade ediyor.

ABD orman yangınları kontrol altına alınamıyor:

İngiltere ve Fransa'nın anlaşmasından sonra göçmen gözaltıları başladı

Siirt Valiliği: Eruh'taki silahlı kavgada 1 ölü, 1 yaralı, 6 gözaltı

Sözlü tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Kenya'da uçak kazası: 6 ölü

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen yakalandı

Feribot seferlerine fırtına engeli

BM: Gazze'de özellikle çocuklar arasında açlık ve yetersiz beslenme krizi giderek derinleşiyor

Fransa'da orman yangınlarında 16 bin hektardan fazla alan kül oldu

Mısır'dan Yunanistan'a nota

Traktör römorkundan düşen lastik trafiği birbirine kattı

Siyonist rejim Lübnan'a saldırdı: 6 şehit

Papua Yeni Gine'de 5,9 büyüklüğünde deprem

Putin ve BAE Devlet Başkanı Al Nahyan bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ABD'ye gitti

Tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Türkiye ile Senegal arasında 4 anlaşma imzalandı

Arakçi’den Gazze için İİT’ye olağanüstü toplantı çağrısı

Çin ile Tayvan arasında yeni gerilim

Batur: Anne sütü sadece besin değil, aynı zamanda tedavi edici özelliğe sahiptir

Otomobil ile pikap çarpıştı: 6 yaralı

Suriye'de bir bina çöktü: 3 ölü, 8 yaralı

YÖK: Sahte diploma iddiasına suç duyurusunda bulunduk

BATSO Başkanı Demir’den Hobi Bahçeleri İçin Girişim

HÜDA PAR: Çalışan kadınların iş yükü azaltılmalı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı artıyor

Asma köprünün halatı koptu: 5 ölü, 24 yaralı

Silopi Belediye Başkanı Orrmanlı, partisinden ihraç edildi

Tedavi için Türkiye’ye getirilen Gazzeli kadın şehadete kavuştu

Fırıncıların alın teriyle helal kazanç mücadelesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD orman yangınları kontrol altına alınamıyor:

İngiltere ve Fransa'nın anlaşmasından sonra göçmen gözaltıları başladı

Siirt Valiliği: Eruh'taki silahlı kavgada 1 ölü, 1 yaralı, 6 gözaltı

Sözlü tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Kenya'da uçak kazası: 6 ölü

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen yakalandı

Feribot seferlerine fırtına engeli