• BIST 100

    16675,83%-3,15
  • DOLAR

    43,76% 0,00
  • EURO

    51,61% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7044,02% 0,44
  • Ç. ALTIN

    11672,32% 0,25

Hipertiroidide cerrahi tedavi

04 Eylül 2024, Çarşamba 16:17
04 Eylül 2024, Çarşamba 16:17
Hipertiroidide cerrahi tedavi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hipertiroidide cerrahi tedavi

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, hipertiroidinin tedavi edilmezse ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlığa ve kardiyak hasara neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Maralcan, halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertiroidinin, kanda tiroit hormonlarının yüksek olması nedeniyle ortaya çıkan klinik durum olduğunu belirtti.
Hipertiroidinin belirtilerinin çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, kas zayıflığı ve yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler ve gebe kalmakta zorluklar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Maralcan hastanın fark ettiği ve hekim tarafından da tespit edilen bulguları sıralayarak, “Guatr (Tiroit bezinde büyüme), taşikardi, atriyal fibrilasyon, sıcak nemli cilt, tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu şeklinde ses, kardiyak üfürüm, jinekomasti (Erkeklerde iyi huylu, aşırı meme gelişimi), sabit bakış, gözün aşağı bakışını üst göz kapağının takip edememesi, egzoftalmus (Gözlerin ileriye doğru çıkması)”dedi.

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidiye neden olan hastalıkların gruplandırarak, "Tiroit bezinden kaynaklanan nedenler, Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr, Tiroit bezi dışındaki nedenler olarak ise Amiodarone isimli ilacın kullanımı nedeniyle meydana gelen hipertiroidi, gebelik, TSH (Tiroit uyarıcı hormon) sekrete eden hipofiz tümörleri, human chorionic gonadotropin sekrete eden tümörler, suni olarak başlatılmış, uyarılarak meydana gelmiş hipertiroidizm (Jod-Basedow etkisi)" ifadelerini kullandı.


Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidi tedavisinin antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerle yapıldığını belirterek, “Hipertiroidi tedavi edilmezse vücutta genel olarak ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlığa ve kardiyak hasara neden olabilir” şeklinde konuştu.

Hipertiroidi cerrahisinin Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr, toksik nodüler hastalıkta malignite şüphesi olması durumunda uygulandığı hatırlatan Prof. Dr. Maralcan, “Hipertiroidi cerrahisi belirgin olarak yüz güldürücüdür. Hastalar kısa zamanda şifa bulur. Göz bulguları Graves Hastalığında ortaya çıkabilir. Buna egzoftalmus denir. Özellikle ileri derecede egzoftalmus oluşmuş ise mutlaka cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Bu ameliyat sonrası hastaların bir kısmında göz bulguları gerileyebilir. Hipertiroidiye neden olmuş nodüler guatr hastalarında tiroit kanseri görülme oranı ise yüzde 2-4 civarındadır" diye konuştu.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: hipertiroidide cerrahi tedavi
Anahtar Kelimeler: hipertiroidide cerrahi tedavi

Uzmanından kritik uyarı: Göz tembelliğinde erken teşhis çok önemli

Eyüpsultan Devlet Hastanesi’nde GETAT Kliniği hizmete açıldı

Bakan Kacır: Malatya'da 29 milyar liralık yatırımın ve 22 bin 835 istihdamın önünü açtık

Bakan Tekin, Artvin’de Çoruh İlkokulu’nu ziyaret etti

Dicle Elektrik: Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımı 5 milyar kWh 'ye ulaştı

Mukabele geleneği her yaştan vatandaşı camilerde bir araya getiriyor

Gaziantep'te aranan 19 şüpheli yakalandı

Kocaeli’de 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Mil-Diyanet Sen’den dizi desteğine tepki: Aileyi ifsat eden yapımlara 100 bin dolarlık kıyak

Türkiye’de elektrikli araç şarj soketi sayısı 39 bini aştı

Yeşilyurt Belediyesi, Ramazanda birlik sofrası kurdu

Ramazanın manevi iklimi Bursa'da okullardan mahalleye yansıdı

Tekirdağ’da 2010 yılındaki cinayet 16 yıl sonra aydınlatıldı

Ticaret mahkemelerinde yeni düzenleme: Yargı çevreleri yeniden belirlendi

Bakırköy merkezli narkotik operasyonu: 18 tutuklama

Dijital dünyada bilinçli büyümek: Ülkeler yaş kısıtlamalarıyla yeni bir dengelenmiş model arayışında

Şubat ayında kapasite kullanım oranı yüzde 73,5 oldu

5 ilde suç çetelerine operasyon: 40 şüpheli yakalandı

Hem ibadet hem hizmet: Fırıncıların Ramazan mesaisi

15 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 140 şüpheli yakalandı

İhracat üretim maliyetleri ocakta yüzde 35’in üzerinde arttı

Brent petrol 71,80 dolardan işlem görüyor

Karacadağ'da dereler doldu taştı göletler suya doydu

Yahudi "Tepelerin Gençliği" çetesi Filistinlilere yönelik 60’tan fazla saldırıyı üstlendi

Batman'ın bir ilçesinde ilk kez hatimle teravih namazı kılındı

"Yüzyılın Sosyal Konut Projesi"nde 3 il için kura heyecanı

İstihdam endeksi yıllık yüzde 1,1 arttı

Gaziantep’te kanser tedavisinde modern cerrahi dönemi

Gaziantep’te göçmen kaçakçılarına operasyon: 1 tutuklanma

Batman'da otobüs bagajından 3 kilo 220 gram metamfetamin çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uzmanından kritik uyarı: Göz tembelliğinde erken teşhis çok önemli

Eyüpsultan Devlet Hastanesi’nde GETAT Kliniği hizmete açıldı

Bakan Kacır: Malatya'da 29 milyar liralık yatırımın ve 22 bin 835 istihdamın önünü açtık

Bakan Tekin, Artvin’de Çoruh İlkokulu’nu ziyaret etti

Dicle Elektrik: Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımı 5 milyar kWh 'ye ulaştı

Mukabele geleneği her yaştan vatandaşı camilerde bir araya getiriyor

Gaziantep'te aranan 19 şüpheli yakalandı