10228,40%0,39
39,81% 0,04
46,88% 0,27
4275,38% 0,39
6808,69% 0,00
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen Muharrem etkinliklerinde konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, silahlarını asla teslim etmeyeceklerini ve bölgedeki caydırıcı rollerini sürdüreceklerini ifade etti.
Kasım, "Siyonist düşmana silahlarımızı vermeyiz, toprağımızı da teslim etmeyiz, aşağılanmaya boyun eğmeyiz" sözleriyle hem içerideki hem dışarıdaki baskılara yanıt verdi.
Söz konusu açıklamalar, ABD'nin Beyrut yönetimine sunduğu ve Lübnan'daki tüm silahların sadece devlet denetimine alınmasını öngören yeni planın ardından geldi.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın geçtiğimiz haftalarda Lübnan'a sunduğu bu öneri, Hizbullah tarafından "reddedilemez değil, doğrudan reddedilen" bir dayatma olarak değerlendirildi.
Kasım, siyonist rejimin güney Lübnan'daki saldırılarını da hatırlatarak, 27 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkese rağmen işgalcilerin saldırılarını sistematik biçimde sürdürdüğünü belirtti.
"Ateşkesi bugüne dek 3 bin 700'den fazla kez ihlal ettiler," diyen Kasım, bu ihlaller sonucunda 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin ise yaralandığını vurguladı.
Hizbullah lideri, yalnızca Lübnan için değil, Filistin, Ürdün, Suriye ve Mısır gibi bölge ülkeleri için de siyonist rejimin ortak tehdit olduğunu dile getirdi. "Bu rejim yalnızca bize değil; Hristiyanlara, Yahudilere, Amerikalılara ve tüm dünyaya yönelik bir tehlikedir" dedi.
ABD'li yetkili Tom Barrack, geçtiğimiz günlerde Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada Hizbullah'ın askeri kanadının tamamen dağıtılması gerektiğini savunmuş, silahsızlanma için takvim oluşturulması ve hareketin Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesinin zorunlu olduğunu belirtmişti.
Lübnan basınına göre, Beyrut yönetimi bu öneriye yönelik resmi yanıtını hazırlarken, hükümet içindeki siyasi dengeler de tartışmanın seyrini doğrudan etkiliyor.
Kasım'ın açıklamaları, siyonist rejimin Lübnan güneyinde son dönemde artan saldırılarına karşı Hizbullah'ın pozisyonunu net biçimde ortaya koyarken, silahsızlanma tartışmalarına da güçlü bir yanıt niteliği taşıyor.
Hizbullah'ın, Lübnan devletine paralel askeri varlığına dair yeni bir yol haritası oluşturulması yönündeki uluslararası baskıların ise önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşması bekleniyor. (İLKHA)