• BIST 100

    15923,58%-1,25
  • DOLAR

    44,37% 0,06
  • EURO

    51,36% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6344,74% -1,22
  • Ç. ALTIN

    10600,10% -3,21

Hızlı Destek Güçleri'nden Kadugli ve Kurmuk'a İHA saldırısı

12 Şubat 2026, Perşembe 08:34
12 Şubat 2026, Perşembe 08:34
Hızlı Destek Güçleri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sudan Doktorlar Ağı, Hızlı Destek Güçleri'ne ait insansız hava araçlarının Kadugli'de sivil mahalleleri hedef aldığını, aralarında çocukların da bulunduğu 16 kişinin yaralandığını açıkladı. Aynı saatlerde Kurmuk'un da vurulduğu bildirilirken, uluslararas

Sudan Doktorlar Ağı, Hızlı Destek Güçleri'ne (HDG) ait insansız hava araçlarının Güney Kordofan'ın başkenti Kadugli'de üç yerleşim mahallesini hedef aldığını duyurdu. Açıklamaya göre saldırılarda aynı aileden 3'ü çocuk olmak üzere 16 sivil yaralandı.

Saldırının Havalimanı Mahallesi, Hacer el-Mek ve Memurlar Mahallesi'ni kapsadığı, çok sayıda ev ve sivil mülkte ciddi hasar oluştuğu belirtildi. Ağ, yerleşim alanlarının doğrudan hedef alınmasının uluslararası insancıl hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayarak Birleşmiş Milletler ve insan hakları kuruluşlarını acil müdahaleye çağırdı.

Resmi bir Sudanlı kaynak, HDG'ye ait İHA'ların Mavi Nil eyaletinin güneyindeki Kurmuk kentini de hedef aldığını doğruladı. HDG'den ise saldırılara ilişkin doğrudan bir açıklama yapılmadı. Sudanlı yetkililer ve hak örgütleri, HDG'yi sivil altyapıyı hedef almakla suçlarken, HDG ise bu iddiaları reddederek sivilleri koruduklarını savunuyor.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada ordunun Kadugli üzerindeki kuşatmayı kırdığını duyurmuştu. Söz konusu kuşatma, savaşın Nisan 2023'te başlamasından bu yana HDG ve müttefiki Sudan Halk Hareketi/Kuzey tarafından sürdürülüyordu.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Güney Kordofan'da bu hafta üç sağlık tesisinin hedef alındığını bildirerek Sudan'daki sağlık sisteminin yeniden ağır saldırı altında olduğu uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ile Katar, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu birçok ülke, HDG'nin insani yardım konvoylarına, yerinden edilmiş sivilleri taşıyan otobüslere ve hastanelere yönelik saldırılarını kınadı.

İnsani tablo ise her geçen gün ağırlaşıyor. Kuzey Darfur'daki Tavilah kentinde bulunan El-Umda Kampı'nda çıkan büyük yangın sonucu en az 514 aile evsiz kaldı. Yangında 3 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybederken 13 kişi yaralandı, 548 ev tamamen yandı ve çok sayıda hayvan telef oldu. Kamp yönetimi, mevcut yardımların ihtiyaçların yüzde 10'unu dahi karşılamadığını açıkladı.

Gıda güvenliği alanında çalışan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) girişimi ise Kuzey Darfur'daki 20 bölgede kıtlık riskinin yayıldığı uyarısında bulundu. Uzun süreli yerinden edilme, çatışmalar, sağlık sisteminin çöküşü ve insani yardımların engellenmesi nedeniyle akut yetersiz beslenmenin artmasının beklendiği kaydedildi.

Bu gelişmeler üzerine Afrika Birliği, IGAD, Arap Birliği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerden oluşan "Beşli Grup" ortak bir açıklama yayımladı. Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde insani ateşkes ilan edilmesi ve askeri tırmanışın derhal durdurulması çağrısında bulunan grup, özellikle Kordofan ve Mavi Nil'de sivillerin durumuna ilişkin derin endişe duyduklarını bildirdi.

Açıklamada, ölümcül İHA saldırıları, yerleşim merkezlerinin kuşatılması, sivil altyapının hedef alınması ve insani yardımlara getirilen kısıtlamaların Sudan'ı daha büyük bir felakete sürüklediği vurgulandı. Grup, sivillerin daha fazla bedel ödememesi için silah ve savaşçı akışının durdurulması dahil etkili ve koordineli uluslararası çaba çağrısını yineledi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor

Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu

Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz

Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar

Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu

Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı

Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi

Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor

Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü

Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı

YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı

Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor

Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü

Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor

Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor

Öğrenciler trafik polisi oldu

Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı

81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı

Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor