• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Hobi olarak başladığı keçecilik mesleğini 13 yıldır yaşatıyor

02 Haziran 2023, Cuma 16:30
02 Haziran 2023, Cuma 16:30
Hobi olarak başladığı keçecilik mesleğini 13 yıldır yaşatıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hobi olarak başladığı keçecilik mesleğini 13 yıldır yaşatıyor

Şanlıurfa’da yaşayan 66 yaşındaki Abdulkerim Dörtbudak, emekliliği sonrası hobi olarak başladığı unutulmaya yüz tutmuş keçecilik mesleğini 13 yıldır yaşatmaya çalışıyor.
Bir zamanların gözde mesleği olan keçecilik, gelişen teknolojiye yenik düşüyor. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi Sipahi Pazarında, emekli olduktan sonra hobi olarak keçecilik işiyle uğraşmaya başlayan Abdulkerim Dörtbudak, 13 yıldır unutulmaya yüz tutmuş mesleği 5 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor.

“Artık bu mesleği yapacak kimsede yok”
Uzun yıllardır insanlığa faydalı bir birey olmak için mesleği sürdürdüğünü belirten usta Dörtbudak, “Şanlıurfa doğumluyum. Devlet Su İşlerinden emekli oldum. Bir arkadaşımın sayesinde, Allah’ın sayesinde bu dükkanda oturmaya çalışıyorum. Ben 12-13 senedir bu işi yapıyorum, 66 yaşındayım. Artık bu mesleği yapacak kimsede yok. Gelmiyorlar, herkes üniversite okuyor, okusunlar daha iyi aydın kişi oluyorlar ama beyinden aydınlık olmasınlar, kalpten aydınlık olsunlar, Kalpte aydınlık olsunlar. Bu keçenin orijinal yapılışı ayrı, benim dikmem ayrıdır. Bunun orijinal yapılışı 2 günü bulur, hatta daha fazla da olur. Makine olarak tabii daha kısa zamanda yapılıyor. Bunun yapılışı zordur, hatta eski ustaların birçoğu da astım hastası olurlardı, tozdan dolayı, Ben de şu anda aynı tozun içindeyim. Fiyatları da kalitesine göre değişiyor, 500 ile 1000 TL arasında fiyatları değişiyor. Bu keçeden yapılan halı, bel fıtığına çok iyi geliyor, üzerinde yattığınız zaman vücudunuzu dinlendiriyor. Sabah uyandığınızda kendinizi dinç bir şekilde hissediyorsunuz. Güzel bir şekilde uykudan uyanıyorsunuz. Sert bir zemin üzerinde uyuyorsunuz, sert zemin daima iyidir. Sünger insanı terletir. Bu keçeden yapılan halı yazın serin kışın ise sıcak tutar” dedi.

“Bunun üzerinden hayvan geçmez”
Dörtbudak, “Bunun üzerinde yılan ve akrep yürüyemez. Hayvan üzerinde yürüdüğü zaman karnını gıdıklar. Yünlü olduğu için, hayvan üzerinde yürümez. Yağmur işlemez ve uzun ömürlüdür. 80 yaşında olan keçe gördüm, benden daha büyük. Bazen buraya bana getirip satıyorlar. Ben de diyorum ki en azından babanın kokusu bu keçeden geliyor neden satıyorsun diye söylüyorum. Götür evde bir pamuklu yüz çek, evinde kullan diyorum. Pamuklu yüzden başka yüz de olmaması lazım, niye diyecek olursanız pamuklu yüz terletmez. Naylon yüz çekilirse terletir. Ben de hobi olarak gelip başladığım bu meslekte insanlar faydalansın diye devam ediyorum, 12-13 yıldır devam ediyorum' ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Umut Kervanı, Mardin'de Ramazan öncesi yüzlerce aileye et dağıttı

Adıyaman'da tefecilik operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 70 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu

Şanlıurfa Valisi Şıldak: Aile, en temel taşımız ve en güvenli yuvamızdır

Şanlıurfa’da 565 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de fırtına alarmı

Siirt’te Ramazan bereketi: Tahine yoğun ilgi, esnaf fiyat düşürdü

AFAD sarı kodlu uyarı verilen illeri anlık takip ediyor

Kütahya merkezli bahis operasyonunda 6 şüpheli tutuklandı

Bursa merkezli narkotik operasyonu: 102 gözaltı, 84 tutuklama

“Amerika’nın Denizcilik Eylem Planı” açıklandı

Merz: Avrupa kendi gücünü inşa etmeli, ABD’ye bağımlılık azaltılmalı

Van’da kar yağışı etkili oldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten soru önergesi: Diyarbakır neden kapsam dışı?

Sahur sofralarının vazgeçilmezi tahinin faydaları nelerdir?

Yaz: Her ayımız şubat, her günümüz şehid oldu

Almanya ve Ukrayna’dan otonom saldırı dronu ortaklığı

Gazze direnişi: Esir aileleri üzerinden bilgi toplayan israilli kadın ajan deşifre edildi

Siirt’te şiddetli yağış ve fırtına hayvancılıkla geçinen ailenin çadırlarını yıktı: 20 kişi tahliye edildi

TAG Otoyolu'nda drone destekli denetim: 3 bin 544 araca ceza

Trump: İkinci uçak gemisi yolda

Iğdır'da Anadolu Aşiretler Federasyonu'nun açılışı gerçekleştirildi

HAKSİAD heyeti Belçika’da temaslarda bulundu

Şanlıurfa’da 530 psikolojik danışmana "akran arabuluculuğu" eğitimi

Malatya'da fırtına ağaçları kökünden söktü

Diyarbakır'da Oğlaklı sakinleri: Camilerimizin bakım ve onarımı yapılsın, inşaları tamamlansın

Batı Şeria ve Kudüs'te baskınlar ve alıkoymalar

Ağrı için kar ve çığ uyarısı

ANFİDAP’tan “Şehadet Gecesi” programı

İstanbul’da su miktarı ve baraj doluluk oranı açıklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı, Mardin'de Ramazan öncesi yüzlerce aileye et dağıttı

Adıyaman'da tefecilik operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 70 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu

Şanlıurfa Valisi Şıldak: Aile, en temel taşımız ve en güvenli yuvamızdır

Şanlıurfa’da 565 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de fırtına alarmı

Siirt’te Ramazan bereketi: Tahine yoğun ilgi, esnaf fiyat düşürdü