-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,07
-
EURO
51,07% -0,17
-
GRAM ALTIN
6362,52% -0,86
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Hububatçılar sezonu bekliyor, gözler taban fiyatında
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, 2025 hububat sezonu öncesinde kurak hava koşulları ve dolu yağışlarının ürünlere ciddi zarar verdiğini belirtti. Esnaf, devletin yeni mahsul çıkmadan önce fiyat açıklaması yaparak çiftçiye destek olmasını talep etti.
Batman Zahireciler ve Hububatçılar Pazarı esnafı, yaklaşan yeni sezon öncesi kuraklık ve doğal afetlerin etkisiyle hububat üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını ifade etti.
Özellikle mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa gibi ürünlerde bazı bölgelerde yüksek verim kaybı beklendiği belirten hububatçılar, yeni mahsullerde devletten iyi bir fiyat açıklaması içerisinde olduklarını belirtti.
Artan mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları nedeniyle üretim maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini belirten hububatçılar, çiftçilerin bu şartlar altında zararına üretim yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan zahireciler ve hububatçılar esnafı, buğdayda 15 lira, arpada 12 lira, mercimekte ise 35-36 lira civarında bir taban fiyat belirlenmesinin, çiftçinin zararlarını telafi edebilmek için önemli olduğunu vurguladı.

Ebubekir Işık
"Çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedirler"
Şu anda piyasalarının halen açılmadığını ve 2025 senesi için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden esnaf Ebubekir Işık "Bu sene havalar kurak geçtiğinden, çiftçiler açısından biraz sıkıntılı geçiyor. Bazı bölgelerde ürünler neredeyse biçilemeyecek durumdadır. Çünkü sonbahardan bu yana beklenen yağışlar yağmadı. Bu nedenle bazı yerlerde yüzde 60-70 oranında verim düşüklüğü bekliyoruz. Bununla beraber dolu yağışları da ürünlere zarar verdi. Mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa eken çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedir." dedi.

"Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz"
Yeni mahsul çıkmadan fiyatların açıklanması gerektiğini belirten Işık "Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz. Resmi olarak henüz açıklanmayan hububat fiyatları konusunda devletten bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Çünkü bazı bölgelerde ürünler çıkmaya başladı. Çiftçi, hava şartları ve koşullarıyla mücadele ediyor. Girdi maliyetleri oldukça yükselmiş durumda. Bu nedenle devletin hem fiyat hem de destekler konusunda çiftçiye yardımcı olması gerekiyor. Şu anda çiftçi mağdur durumda ve zarar ediyor. Durum bu şekilde devam ederse, artık kimse çiftçilik yapamaz. Bu nedenle bu sene fiyatların iyi olması bekleniyor." şeklinde konuştu.

Sazai Aygün
"Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz"
Bir diğer hububatçı esnafı Sezai Aygün ise şunları söyledi "Buğday pazarı esnafı, yeni hububat sezonunun açılmasını bekliyor. Bu yıl yağışların geç gelmesinden dolayı bir kuraklık oluştu ve bu nedenle ürünlerde düşüş yaşanacağını bekliyoruz. Buğday verimi biraz iyi olabilir ama mercimek veriminin düşük olacağını düşünüyoruz. Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Bu sene buğdayda 15 bin lira, arpada 12 bin lira, mercimekte ise 35-36 bin lira civarında bir fiyat olması, çiftçilerin bir nebze de olsa nefes almasını sağlayacaktır." (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







