• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,44% 0,07
  • EURO

    51,07% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6362,52% -0,86
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Hububatçılar sezonu bekliyor, gözler taban fiyatında

16 Mayıs 2025, Cuma 14:12
16 Mayıs 2025, Cuma 14:12
Hububatçılar sezonu bekliyor, gözler taban fiyatında
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, 2025 hububat sezonu öncesinde kurak hava koşulları ve dolu yağışlarının ürünlere ciddi zarar verdiğini belirtti. Esnaf, devletin yeni mahsul çıkmadan önce fiyat açıklaması yaparak çiftçiye destek olmasını talep etti.

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Pazarı esnafı, yaklaşan yeni sezon öncesi kuraklık ve doğal afetlerin etkisiyle hububat üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını ifade etti.

Özellikle mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa gibi ürünlerde bazı bölgelerde yüksek verim kaybı beklendiği belirten hububatçılar, yeni mahsullerde devletten iyi bir fiyat açıklaması içerisinde olduklarını belirtti.

Artan mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları nedeniyle üretim maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini belirten hububatçılar, çiftçilerin bu şartlar altında zararına üretim yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan zahireciler ve hububatçılar esnafı, buğdayda 15 lira, arpada 12 lira, mercimekte ise 35-36 lira civarında bir taban fiyat belirlenmesinin, çiftçinin zararlarını telafi edebilmek için önemli olduğunu vurguladı.

Ebubekir Işık

"Çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedirler"

Şu anda piyasalarının halen açılmadığını ve 2025 senesi için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden esnaf Ebubekir Işık "Bu sene havalar kurak geçtiğinden, çiftçiler açısından biraz sıkıntılı geçiyor. Bazı bölgelerde ürünler neredeyse biçilemeyecek durumdadır. Çünkü sonbahardan bu yana beklenen yağışlar yağmadı. Bu nedenle bazı yerlerde yüzde 60-70 oranında verim düşüklüğü bekliyoruz. Bununla beraber dolu yağışları da ürünlere zarar verdi. Mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa eken çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedir." dedi.

"Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz"

Yeni mahsul çıkmadan fiyatların açıklanması gerektiğini belirten Işık "Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz. Resmi olarak henüz açıklanmayan hububat fiyatları konusunda devletten bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Çünkü bazı bölgelerde ürünler çıkmaya başladı. Çiftçi, hava şartları ve koşullarıyla mücadele ediyor. Girdi maliyetleri oldukça yükselmiş durumda. Bu nedenle devletin hem fiyat hem de destekler konusunda çiftçiye yardımcı olması gerekiyor. Şu anda çiftçi mağdur durumda ve zarar ediyor. Durum bu şekilde devam ederse, artık kimse çiftçilik yapamaz. Bu nedenle bu sene fiyatların iyi olması bekleniyor." şeklinde konuştu.

Sazai Aygün

"Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz"

Bir diğer hububatçı esnafı Sezai Aygün ise şunları söyledi "Buğday pazarı esnafı, yeni hububat sezonunun açılmasını bekliyor. Bu yıl yağışların geç gelmesinden dolayı bir kuraklık oluştu ve bu nedenle ürünlerde düşüş yaşanacağını bekliyoruz. Buğday verimi biraz iyi olabilir ama mercimek veriminin düşük olacağını düşünüyoruz. Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Bu sene buğdayda 15 bin lira, arpada 12 bin lira, mercimekte ise 35-36 bin lira civarında bir fiyat olması, çiftçilerin bir nebze de olsa nefes almasını sağlayacaktır." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu