• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

Hububatçılar sezonu bekliyor, gözler taban fiyatında

EKONOMİ 16.05.2025 14:12:14 0
Hububatçılar sezonu bekliyor, gözler taban fiyatında

Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, 2025 hububat sezonu öncesinde kurak hava koşulları ve dolu yağışlarının ürünlere ciddi zarar verdiğini belirtti. Esnaf, devletin yeni mahsul çıkmadan önce fiyat açıklaması yaparak çiftçiye destek olmasını talep etti.

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Pazarı esnafı, yaklaşan yeni sezon öncesi kuraklık ve doğal afetlerin etkisiyle hububat üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını ifade etti.

Özellikle mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa gibi ürünlerde bazı bölgelerde yüksek verim kaybı beklendiği belirten hububatçılar, yeni mahsullerde devletten iyi bir fiyat açıklaması içerisinde olduklarını belirtti.

Artan mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları nedeniyle üretim maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini belirten hububatçılar, çiftçilerin bu şartlar altında zararına üretim yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan zahireciler ve hububatçılar esnafı, buğdayda 15 lira, arpada 12 lira, mercimekte ise 35-36 lira civarında bir taban fiyat belirlenmesinin, çiftçinin zararlarını telafi edebilmek için önemli olduğunu vurguladı.

Ebubekir Işık

"Çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedirler"

Şu anda piyasalarının halen açılmadığını ve 2025 senesi için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden esnaf Ebubekir Işık "Bu sene havalar kurak geçtiğinden, çiftçiler açısından biraz sıkıntılı geçiyor. Bazı bölgelerde ürünler neredeyse biçilemeyecek durumdadır. Çünkü sonbahardan bu yana beklenen yağışlar yağmadı. Bu nedenle bazı yerlerde yüzde 60-70 oranında verim düşüklüğü bekliyoruz. Bununla beraber dolu yağışları da ürünlere zarar verdi. Mısır, pamuk, mercimek, buğday ve arpa eken çiftçiler sıkıntılı bir yıl geçirmektedir." dedi.

"Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz"

Yeni mahsul çıkmadan fiyatların açıklanması gerektiğini belirten Işık "Hububatçılar olarak yeni mahsullerin çıkmasını bekliyoruz. Resmi olarak henüz açıklanmayan hububat fiyatları konusunda devletten bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Çünkü bazı bölgelerde ürünler çıkmaya başladı. Çiftçi, hava şartları ve koşullarıyla mücadele ediyor. Girdi maliyetleri oldukça yükselmiş durumda. Bu nedenle devletin hem fiyat hem de destekler konusunda çiftçiye yardımcı olması gerekiyor. Şu anda çiftçi mağdur durumda ve zarar ediyor. Durum bu şekilde devam ederse, artık kimse çiftçilik yapamaz. Bu nedenle bu sene fiyatların iyi olması bekleniyor." şeklinde konuştu.

Sazai Aygün

"Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz"

Bir diğer hububatçı esnafı Sezai Aygün ise şunları söyledi "Buğday pazarı esnafı, yeni hububat sezonunun açılmasını bekliyor. Bu yıl yağışların geç gelmesinden dolayı bir kuraklık oluştu ve bu nedenle ürünlerde düşüş yaşanacağını bekliyoruz. Buğday verimi biraz iyi olabilir ama mercimek veriminin düşük olacağını düşünüyoruz. Çiftçinin zararının karşılanması için devletten bu yıl iyi bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Bu sene buğdayda 15 bin lira, arpada 12 bin lira, mercimekte ise 35-36 bin lira civarında bir fiyat olması, çiftçilerin bir nebze de olsa nefes almasını sağlayacaktır." (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ