-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,08% 0,05
-
EURO
51,03% -0,31
-
GRAM ALTIN
7331,17% -0,32
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek: Tarımda maliyetler çiftçiyi zorluyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
HÜDA PAR Adana İl Başkanı Fethullah Beyazçiçek, Adana Tarım Fuarı'nda kentin tarım potansiyelini değerlendirerek, karşılaşılan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Adana Tarım Fuarı’nı ziyaret eden HÜDA PAR Adana İl Başkanı Fethullah Beyazçiçek, kentin güçlü tarım yapısına rağmen artan maliyetler ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanan zorluklara dikkat çekti.
HÜDA PAR Adana İl Başkanı Fethullah Beyazçiçek, Adana Tarım Fuarı’nda kentin tarım potansiyelini değerlendirerek çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine açıklamalarda bulundu. Adana’nın verimli topraklarına dikkat çeken Beyazçiçek, artan maliyetler ve iklim değişikliği gibi etkenlerin tarımı zorlaştırdığını vurguladı.
Adana’nın verimli topraklarına vurgu yapan HÜDA PAR Adana İl Başkanı Fethullah Beyazçiçek, çiftçilerin karşılaştığı sulama, girdi maliyetleri ve iklim değişikliği kaynaklı sorunlara dair açıklamalarda bulundu.
“Sulama altyapısındaki eksiklikler çiftçiyi zorluyor”
"Adana, özellikle pamuk, buğday, mısır gibi ürünlerin yanı sıra narenciye üretiminde de ülkemiz için çok değerli bir bölge." diyen Beyazçiçek, son yıllarda yaşanan kuraklık ve artan maliyetlerin çiftçiyi büyük bir yük altına soktuğunu belirtti. Beyazçiçek, “Adana’da özellikle su kaynaklarının yetersizliği ve sulama altyapısındaki eksiklikler çiftçiyi zorluyor. Barajlardaki su seviyesinin düşmesi ve kuraklık, sulama sorununu daha da derinleştiriyor.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçimiz destek bekliyor”
Girdi maliyetlerinin çiftçiyi zorladığını söyleyen Beyazçiçek, “Gübre, tohum ve mazot gibi temel girdilerin fiyatlarının ciddi oranda artması, çiftçinin kâr elde etmesini imkânsız hale getiriyor.” dedi. Tarımsal desteklerin yetersiz ve düzensiz olmasının da üreticiyi istikrarsız bir ekonomik ortamda bıraktığını belirterek, “Çiftçimiz destek bekliyor.” diye ekledi.
“Ani hava değişiklikleri tarımsal verimi olumsuz etkiliyor”
İklim değişikliğinin etkilerine de dikkat çeken Beyazçiçek, “Mevsimler kaymaya başladı; ani hava değişiklikleri tarımsal verimi olumsuz etkiliyor. Örneğin, sonbaharda yaşanan ani sıcaklık düşüşleri narenciye gibi ürünlere ciddi zararlar verebiliyor. Bu da çiftçiyi hem verim kaybı hem de kalite düşüşüyle karşı karşıya bırakıyor.” dedi.
“Finansal destekler, çiftçiyi rahatlatır”
Çiftçinin giderlerinin en büyük kısmını mazot, gübre ve ilaç gibi temel ürünlerin oluşturduğunu söyleyen Beyazçiçek, “Bu noktada, gübre ve mazot fiyatlarının devlet desteğiyle azaltılması, çiftçiye büyük bir rahatlama sağlar,” şeklinde konuştu. Ayrıca, düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanlarının artırılması gerektiğini belirterek, “Bu tür finansal destekler, çiftçiyi rahatlatır ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlar,” ifadelerini kullandı.
“Teknoloji, verimliliği artırmada çok kritik”
Tarımda teknoloji kullanımının önemine de değinen Beyazçiçek, “Teknoloji, verimliliği artırmada ve kaynakların daha etkin kullanılmasında çok kritik. Ancak çoğu çiftçimiz, bu yatırımı yapacak bütçeye sahip değil. Devletin dijital dönüşüm ve teknolojiye erişim için teşvikler sağlaması, çiftçiye büyük katkı sunar.” dedi. Akıllı sulama sistemleri ve drone destekli ilaçlama gibi teknolojilerin yaygınlaşmasının su tasarrufu sağladığını ve ürün kalitesini artırdığını belirterek, “Bu tür adımlar çiftçimizin yükünü hafifletecektir.” dedi.
“Doğru adımlar atılırsa Adana, tarımsal üretimde önemli bölgelerden olmaya devam edecek”
Son olarak Adana’nın tarımsal üretim potansiyeline dikkat çeken Beyazçiçek, “Eğer doğru adımlar atılırsa Adana, tarımsal üretimde Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olmaya devam edecektir,” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Yerel yönetimler, devlet ve üreticiler iş birliği içinde hareket ederse, sorunlar daha hızlı çözülecektir. Özellikle su kaynaklarının yönetimi, maliyetlerin kontrol altına alınması ve çiftçinin desteklenmesi konuları öncelik olmalıdır.” (İLKHA)
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar
Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!
Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi
Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı
HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi
İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu
Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip
İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek
Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti
Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor
Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı
Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor
Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz
Yükleniyor






