• BIST 100

    10449,36%-2,61
  • DOLAR

    41,25% 0,04
  • EURO

    48,57% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4823,30% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 1,83

HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Yılmaz: Yüksek işyeri kiraları esnafı canından bezdiriyor

18 Temmuz 2025, Cuma 17:07
18 Temmuz 2025, Cuma 17:07
HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Yılmaz: Yüksek işyeri kiraları esnafı canından bezdiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ağrı’da son dönemde hızla artan işyeri kiralarına tepki gösteren HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Muhammet Arif Yılmaz, konuyla ilgili basın açıklaması yaparak esnafın yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

"Esnafımız yüksek kiralar yüzünden iflasın eşiğinde" 

Cuma namazı çıkışı Cumhuriyet Caddesinde İl Teşkilatı ile birlikte eline aldığı kilitli kurdele ile açıklama yapan Yılmaz, Ağrı'daki işyeri kiralarının esnafın kârını aştığını ve birçok küçük işletmenin kira yükü altında ezildiğini belirtti.

Yılmaz, "Şehrimizde son yıllarda aşırı derecede artan işyeri kiraları, esnafımızı canından bezdirmiştir. Birçok işletme sahibi, kazandığından fazlasını kiraya vermek zorunda kaldığı için kepenk kapatma noktasına gelmiştir" dedi.

"İlgili kurumlar acil önlem almalı"

Yüksek kiraların ekonomik dengeleri bozduğunu ve istihdamı olumsuz etkilediğini vurgulayan Yılmaz, yerel yönetimleri ve ilgili kurumları göreve çağırdı.  Yılmaz, "Devlet yetkilileri, bu soruna acilen el atmalıdır. Esnafın üzerindeki kira yükünü hafifletecek düzenlemeler yapılmalı, aşırı kira artışlarının önüne geçilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Kentteki sorunları çözüm önerileri ile ilgililere sunduklarının altını çizen Yılmaz, "HÜDA PAR Ağrı İl Teşkilatı olarak kentimize ait tespit ettiğimiz sorun ve sıkıntıları makul çerçevelerde ilgili kurumlara çözüm öneri ile birlikte sunarak halkımızın yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmeye çalışmışızdır. Bu yöntem her zaman partimizin temel prensibi olmuştur. İslami ve insani çerçevede bu sorumluluğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz." diye ekledi.

Esnafın fahiş kiralardan şikayetçi olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"Esnafımızın bize ilettiği talepler ışığında başlattığımız çalışmalar neticesinde, esnafımızın mustarip olduğu ve esnafımızın belini büken fahiş kira artışları gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hale geldiğini müşahede ediyoruz. Ciddi bir kontrol mekanizması olmaması nedeni ile yapılan fahiş kira artışları esnafımızın belini kırmaktadır. Bu sorundan dolayı birçok esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmaktadır. Bazı caddelerden ibaret olan şehir merkezi, esnafın iş sahasının daraltılmasına, esnafı seçeneksiz bırakılmasına yol açmaktadır. Bunu fırsata çeviren bazı işyeri sahipleri, kira oranlarına neredeyse yüzde 300'lere varan zammın önünü açmaktadır. Bu insafsızca tutum şehrin ekonomisini zora sokmaktadır."

"Derhal uzlaşı komisyonu kurulmalıdır, denetimler titizlikle yapılmalı"

Mülkiyet sahiplerini insafa davet ettiklerini belirten Yılmaz, "Bütün mülkiyet sahiplerine bu can sıkıcı ve huzursuz edici davranıştan bir an önce vaz geçmelerini HÜDA PAR İl Teşkilatı olarak tavsiye ediyoruz. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in 'Kolaylaştırın zorlaştırmayın' Hadis-i şerifini kendilerine şiar etmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Bu noktada Devlet de üzerine düşeni yapmalı, kira gelirinden elde edilen vergi oranını makul seviyelere çekmesi gerekmektedir. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Odası ile Esnaf Sanatkârlar Odaları bünyesinde derhal bir uzlaşı komisyonunun kurulması ve sıkı bir denetim mekanizmasının tesis edilmesi gerekmektedir. Kurulacak komisyon ile hem mülkiyet sahiplerinin hem de kiracıların hakları muhafaza edilebilir." şeklinde konuştu.

"Konutlarda aynı sorun devam ediyor"

Sadece işyerleri değil konutlarda da aynı sorunun yaşandığının altını çizen Yılmaz, "Aynı sorunlar konutlar için de maalesef geçerlidir. Ev sahipleri kiracıları yüksek zamlar altında ezmekte, insaf ve vicdanın kabul edemeyeceği tablo karşısında kiracılar zorlanmaktadırlar. Buradan bütün mülkiyet sahiplerine çağrımız şudur, biraz insaflı olun, kiracılarınızı yüksek kira artışları ile ezmeyin. Devlet kademelerine ise çağrımız şudur, bu insafsızlığa daha fazla göz yummayın. İşler daha kötüye gitmeden önlem alın ve kendi hakkınızdan biraz feragat edin ki terazinin bu tarafındaki de üstüne düşeni rahatlıkla yapabilsin." diye konuştu.

Yılmaz’ın açıklamasının ardından, Ağrı’daki esnaf ve işletme sahipleri de kira fiyatlarının düşürülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. 

Kısa bir konuşma yapan esnaf Umut Oğur, Devletin belirlediği orana göre kira zamlarının yapılması gerektiğini belirtti.

Diğer bir esnaf Ferhat Dağabakan ise 10 yıldan fazla bir süredir esnaflık yaptığını belirterek Dağabakan kira bedeli 10 bin TL iken bir sonraki yılda 100 bin TL'ye çıkan kiraların olduğunu savundu. (İLKHA)

Kask ve kaldırım denetiminde 919 sürücüye 2,4 milyon TL ceza kesildi

Bangladeş'te dang humması nedeniyle yüzlerce kişi hastane kaldırıldı: 135 can kaybı

Otomobil ile tır çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı çatışma: 5 ölü

Kolombiya'da operasyondan dönen 45 asker alıkonuldu

Orban: Trump yeni bir strateji getirdi, Ukrayna 3'e bölünecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuk hakları sözleşmesini imzaladı

İspanya, Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı

THY, ilk 8 aylık yolcu ve kargo verilerini açıkladı

İZSU’dan yeni karar: İzmir’de 2 günde bir su kesintisi

Nepal'deki protestolarda ölü sayısı 19'a yükseldi

İspanya'dan siyonist rejime 9 maddelik yaptırım kararı

Rusya ve Çin’den nadir toprak elementlerinin üretiminde işbirliği

Diyarbakır'da yeni eğitim yılıyla birlikte servis araçlarına sıkı denetim

Meksika'da tren yolcu otobüsüne çarptı: 8 ölü, 45 yaralı

Ukrayna: 58 kilometrekarelik alanda kontrolü yeniden sağladık

Fransa'da hükümet düştü

Erdoğan: Netanyahu hükümetinin iyice zıvanadan çıktığı bu sıkıntılı günlerde Gazzeli mazlumların yanındayız

Genç çiftlere evlilik kredisi desteği 250 bin TL’ye çıkıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Cooper ile görüştü

NATO, Rusya'nın Zapad 2025 tatbikatı için karşı hazırlıklara başladı.

Polis merkezine saldırı soruşturmasında yeni gözaltı

İran ile Mısır nükleer programı görüştü

Gazze nöbetinden çağrı: Herkesi, Küresel Sumud Filosu’na sahip çıkmaya davet ediyoruz

İşgal rejimi, dünyadaki imajını düzeltmek için milyonlar harcıyor

Hatay'da zincirleme kaza: 5 yaralı

İletişim Başkanı Duran: İzmir’deki saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle sürüyor

İşgal rejimi, zor koşullarda tuttuğu 16 Gazzeli esiri serbest bıraktı

EGM: Provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yapan 10 kişi gözaltına alındı

Yetimler Vakfı Elazığ'da ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye yardımında bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kask ve kaldırım denetiminde 919 sürücüye 2,4 milyon TL ceza kesildi

Bangladeş'te dang humması nedeniyle yüzlerce kişi hastane kaldırıldı: 135 can kaybı

Otomobil ile tır çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı çatışma: 5 ölü

Kolombiya'da operasyondan dönen 45 asker alıkonuldu

Orban: Trump yeni bir strateji getirdi, Ukrayna 3'e bölünecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuk hakları sözleşmesini imzaladı