• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,06
  • EURO

    50,55% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6226,39% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

HÜDA PAR Batman'da Kürtçe için kurs açacak, panel ve yürüyüş düzenleyecek

04 Şubat 2025, Salı 16:41
04 Şubat 2025, Salı 16:41
HÜDA PAR Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı, Kürtçe eğitimin önünün açılması ve Kürtçe'ye sahip çıkılması için bir dizi etkinlik düzenleyecek.

HÜDA PAR, Türkiye’nin birçok ilinde Kürtçe için çalışma başlatıyor. Batman'da da Kürtçenin korunması ve yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar başlatılıyor. HÜDA PAR, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında ortaokullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinlikleri düzenleyecek. Bu kapsamda yürüyüş düzenlenecek, Kürtçe kursunun açılışı yapılacak ve bir panel organize edilecek.

Cuma günü namaz sonrası yürüyüş düzenlenecek

HÜDA PAR’ın Kürtçe farkındalığını artırmaya yönelik etkinliklerinin ilki, Cuma namazının ardından gerçekleşecek yürüyüş olacak. Yürüyüşle birlikte, halkın Kürtçeye sahip çıkma bilincini güçlendirmek ve yetkililere bu konuda duyarlılık çağrısında bulunmanın hedeflendiği belirtildi. Katılımcıların Kürtçe prtlar taşıyacağı yürüyüşün büyük bir katılımla gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Cumartesi günü Kürtçe kursu açılacak

Etkinliklerin ikinci ayağı ise cumartesi günü Kürtçe kursunun açılışıyla devam edecek. Kürtçenin hem konuşma hem de yazma alanında daha yaygın kullanılması için açılacak kurs, gençler başta olmak üzere tüm yaş gruplarına hitap edecek. Kurs kapsamında Kürtçenin gramer yapısı, edebi yönleri ve günlük konuşma pratikleri üzerine eğitimler verilecek.

Kürtçe'nin geleceği için panel düzenlenecek

Cumartesi akşamı düzenlenecek panelde ise Kürtçe'nin mevcut durumu ve geleceği masaya yatırılacak. Kürtçe eğitim veren akademisyenler, dilbilimciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılacağı panelde, Kürtçe'nin eğitim sistemi içinde daha fazla yer alması ve kamusal alanda kullanımının artırılması için atılması gereken adımlar ele alınacak.

"Hedefimiz Kürtçe'nin resmi dil olması"

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, yaptığı açıklamada Kürtçe'nin geleceği için toplumsal duyarlılık oluşturmanın önemine dikkat çekerek, "Aziz Kürt halkı, Kürtçe'mizin eğitim sisteminde daha fazla yer almasını sağlamak için birlikte hareket etmeliyiz. Bu bilinçle yürüyüş, kurs ve panel programlarımızı düzenliyoruz." dedi. Şahin, Kürtçe'nin resmi dil olarak tanınmasının nihai hedefleri olduğunu belirtti.

"Hep birlikte Kürtçe'mize sahip çıkalım"

İl Başkanı Davut Şahin, Kürtçe'nin korunmasının sadece siyasi bir mesele olmadığını, aynı zamanda kültürel bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Şahin, "Dilimiz kimliğimizdir. Onu yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir. Bu yüzden herkesin Kürtçe'ye sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Şahin, bu çalışmaların uzun vadeli bir hedef doğrultusunda yapıldığını belirterek, Kürtçe'nin resmi dil olarak tanınmasını sağlamak istediklerini dile getirdi. Bu süreçte toplumsal farkındalık oluşturmanın ve dilin günlük hayatta daha fazla kullanılmasının kritik önem taşıdığını ifade etti. (İLKHA)

Filistin'de ezanı susturma girişimi: Ben Gvir'den yeni yasak hamlesi

Trump: Ukrayna savaşında çözüm yakın

Bolu Dağı'nda ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmiyor

Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Mersin'de abart eksoz ve tehlikeli sürüşlere geçit verilmedi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Batman Çayı 4. Etap Islah Çalışmalarını inceledi

DMM, “THY uçağının misilleme endişesiyle Libya’ya inmekten vazgeçtiği” iddiaları yalanlandı

Cide-Bartın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Bingöl'de otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Filistin'de ezanı susturma girişimi: Ben Gvir'den yeni yasak hamlesi

Trump: Ukrayna savaşında çözüm yakın

Bolu Dağı'nda ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmiyor

Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı