• BIST 100

    9445,73%0,23
  • DOLAR

    38,09% 0,17
  • EURO

    43,21% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3947,74% 0,55
  • Ç. ALTIN

    6370,03% 0,71

HÜDA PAR Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarındaki sorunları Meclis’e taşıdı

GÜNDEM 15.04.2025 23:08:58 0
HÜDA PAR Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarındaki sorunları Meclis’e taşıdı

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde, Hakkâri’deki Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarında yaşanan sorunlarla ilgili adım atılması çağrısında bulundu.

Hakkâri’deki Esendere ve Derecik Umurlu Sınır Kapılarında vatandaşları mağdur eden altyapı eksiklikleri, keyfi uygulamalar, gişe sayısının yetersizliği ve araç geçişine izin verilmemesi gibi sorunlar olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, bu sorunları Meclis’e taşıdı.

Konu hakkında soru önergesi veren HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, “Bu sorunların giderilmesi adına bir denetim veya soruşturma yapılmış mıdır?” diye sordu.

Soru önergesinde Derecik Umurlu Sınır Kapısında yalnızca yaya geçişine izin verildiğini hatırlatan Demir, “Oysaki araç geçişinin de mümkün hale getirilmesi, hem kapının işlerliğini artıracak hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Demir, soru önergesinde şu ifadelere de yer verdi: “Bu kapıların daha işlevsel hale getirilmesi, sadece bölgesel kalkınmayı değil, aynı zamanda sınır güvenliği ve ikili ilişkileri de olumlu yönde etkileyecektir.”

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir tarafından TBMM’ye sunulan soru önergesinin tam metni şu şekilde:

"Aşağıdaki sorularımın Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Türkiye’de kara ve demiryolu ulaşımının sağlandığı toplam 38 sınır kapısı bulunmaktadır. Ancak bu kapıların bazıları güçlü bir altyapıya sahipken, bazıları ciddi idari ve yapısal sorunlarla karşı karşıyadır. Hakkâri ilimizde bulunan Esendere (Türkiye-İran) ve Derecik Umurlu (Türkiye-Irak) sınır kapıları da bu sorunların yoğun olarak yaşandığı yerlerdendir.

Esendere Sınır Kapısında vatandaşlara yönelik keyfi uygulamalar nedeniyle mağduriyetler yaşanmakta olduğu iddia edilmekte, geçiş işlemleri yavaş yürütülmektedir. Bu durum halkın tepkisine neden olmaktadır. Ayrıca işlem kapasitesinin artırılması amacıyla gişe sayısının artırılması gerekliliği vatandaşlar tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Derecik Umurlu Sınır Kapısında ise yalnızca yaya geçişine izin verilmekte, araç geçişine imkân tanınmamaktadır. Oysaki araç geçişinin de mümkün hale getirilmesi, hem kapının işlerliğini artıracak hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Her iki sınır kapısında da mevcut altyapı eksiklikleri nedeniyle ne ticaret gelişebilmekte ne de halkın kültürel ve insani bağları güçlenebilmektedir. Bu kapıların daha işlevsel hale getirilmesi, sadece bölgesel kalkınmayı değil, aynı zamanda sınır güvenliği ve ikili ilişkileri de olumlu yönde etkileyecektir.

Bu bağlamda;

Esendere Sınır Kapısında yaşandığı iddia edilen keyfi uygulamalarla ilgili Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet ya da tespit var mıdır? Bu konuda bir denetim veya soruşturma yapılmış mıdır?

Esendere Sınır Kapısındaki gişe sayısının artırılması ve geçiş işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?

Derecik Umurlu Sınır Kapısında araç geçişine izin verilmesi için bir çalışmanız veya takvimlendirilmiş bir proje var mı?

Her iki sınır kapısının altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve bu noktaların ticaret ile sosyal etkileşim açısından daha işlevsel hale getirilmesi adına bakanlığınızın kısa ve orta vadeli planları nelerdir?" (İLKHA)

Filistinli gruplardan ortak açıklama: İşgalin yeni ateşkes önerisi hiçbir güvence içermemektedir

Van’da yağışa rağmen Gazze için geniş katılımlı eylem gerçekleştirildi

Bingöl'de otomobil direğe çarptı: Bir ölü bir yaralı

Vali Gül: Öğrencilerimiz, provakasyonlara karşı dikkatli olun

HÜDA PAR’ın girişimiyle Kovancılar’da anadil hassasiyeti ortak zemine taşındı

CHP Genel Başkanı Özel, tazminat verecek

Fransa'dan Cezayir'e diplomasi misillemesi

HÜDA PAR Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarındaki sorunları Meclis’e taşıdı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten Meclis’te “Zirai Don” çağrısı: Çiftçiye acil destek verilsin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlattık

Pütürge Ziraat Odası: Kar yağışı devam ediyor ve doğal afet etkisini sürdürüyor!

Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Ebu Ubeyde: Esirlerin bulundukları yer doğrudan bombalandı

Bursalı hafız öğrenci Türkiye birincisi oldu

MBB'den kaçak yapı abonelikleri ile ilgili önemli karar

Mardin'deki hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı

Kayısıda 600 milyon dolarlık kayıp!

İran rehberi Hamanei: ABD'yle görüşmelere ne aşırı derecede iyimseriz ne de aşırı derecede kötümseriz

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla bir husumet daha sona erdi

MBB Başkanı Er, zirai donun etkisini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktardı

52'nci Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı kapılarını açtı

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda kaza: 1 yaralı

Mardin OSB: 2023 yılındaki 1 milyar 50 milyon dolar ihracatı 2024’te 1 milyar 20 milyon dolarla kapattık

Kalp krizi anında yapılması gereken ilk müdahaleler

Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi etkinliği için geri sayım başladı

Don hasarından sonra meyve bahçelerinde yapılması gerekenler ile ilgili önemli uyarılar

Mısır üreticileri: Artan maliyetler kazanç bırakmıyor

Bakan Uraloğlu'ndan Discord ve Roblox açıklaması

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Maldivler, siyonist rejim pasaportu sahiplerinin ülkeye girişini yasakladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ