• BIST 100

    11081,21%1,09
  • DOLAR

    40,92% 0,07
  • EURO

    47,69% 0,06
  • GRAM ALTIN

    4375,80% -0,22
  • Ç. ALTIN

    7035,85% -0,26

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Engel bedende değil, hakkı görmeyen gözdedir

07 Ocak 2025, Salı 01:57
07 Ocak 2025, Salı 01:57
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Engel bedende değil, hakkı görmeyen gözdedir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, 7-14 Ocak tarihleri arasından kutlanan "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Göçer yayımladığı yazılı mesajında, "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasının" bir farkındalık haftası olarak kutlanmasının yanı sıra görme engellilerin sorunlarına sıkı sıkıya eğilme ve yaşam kalitelerinin daha da iyileştirilmesi için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer, "Görme engelli vatandaşlarımızın hayata daha iyi tutunmalarını sağlamak ve hayatın onlar için zorluklarla dolu olan alanlarında onlara yardımcı olmak her birimizin ayrı ayrı görevidir. Görme engelli kardeşlerimizin yaşadıkları zorluklar sadece onların gözlerinden kaynaklı olan engel değildir elbette. Bazen aracımızı yanlış park etmemiz, bazen toplu taşıma araçlarında her tür engeli olan kardeşlerimize ait yerleri işgal etmemiz onların engellerine daha da engel olmaktadır." dedi.

"Ekonomik bağımsızlık kazanmaları sağlanmalıdır"

İnsanların yaşamlarını sürdürebilme adına ekonomik kazanç elde etmesinin de önemli olduğuna değinen Göçer,  "Görme engelli vatandaşlarımızın istihdam noktasında hayata katılmalarının önünü açacak projeler geliştirilmeli ve ekonomik bir bağımsızlık kazanmaları sağlanmalıdır. Görme engelli vatandaşlarımızın sosyal, eğitsel ve ulaşılabilirlik gibi uygulamalardaki yetersizlikler giderilerek görme engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılmaları artırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Çarpma ve düşme nedeniyle yaralanma riski yüksek"

Görme engelli vatandaşların çarpma ve düşme nedeniyle yaralanma riski yüksek dezavantajlı grup olduğuna değinen Göçer, "Görme engelli vatandaşlarımızın düşme, çarpma nedeniyle yaralanma gibi riskleri sürekli diğer insanlara göre daha fazladır. Bundan dolayı şehirler inşa edilirken yollar ve sosyal yaşam alanları görme engelli kardeşlerimizin de istifade edeceği bir şekilde düzenlenmeli ve inşa edilmelidir.  Cadde ve sokaklarda uygun olmayan kaldırımlar, rampalar, üstü açık bırakılmış çukurlar, kazı çalışmaları, yollardaki kimi engeller, kaldırımlardaki kimi reklam tabelası veya elektrik, aydınlatma direkleri ve daha benzeri birçok engel görme engelli kardeşlerimiz için hayatı daha da zorlaştırmaktadır.  Gerek merkezi yönetim gerek yerel yönetimler ve gerekse engeli olmayan vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı ve özverili olmalıdırlar. Görme engelli vatandaşlarımız için karşıdan karşıya geçerken özellikle sesli sinyalizasyon ışıkları devreye konulmalıdır.  Okuma yazma konusunda dezavantajlı grup olmasından dolayı görme engelli vatandaşlarımıza yönelik kursların sayısı arttırılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Peygamberimizin müezzini de görme engelliydi"

İnsanın kafasındaki gözlerin değil, hakkı görmeyen gözlerin kör olmasının asıl engel olduğuna değinen Göçer, "Sahabe-i kiramın içerisinde görme engelli bir sahabi olan Abdullah b. Ümmü Mektûm (radiyallahu anh) Kadisiye savaşında bayraktarlık yapmış ve aldığı yara ile şehid olmuştur. Peygamber Efendimizin en yakın arkadaşlarındandı.  Abdullah b. Ümmü Mektûm, Medine döneminde de Bilal-i Habeşi ile birlikte Hazreti Peygamber'in müezzinliğini yapmıştır. Rasûlullah  bir hadisinde Cenab-ı Hakk'ın, 'İki sevgilisini (iki gözünü) aldığım bir kulum buna sabrederse, ben de ona cenneti veririm'. dediğini müjdeliyor. Peygamber Efendimiz engelli sahabelerin her birine bir iş vermiş ve onların da hayatın her alanında var olmalarını sağlamıştır. Hatta öyle ki Peygamber Efendimiz seferde olduğu zamanlarda Abdullah b. Ümmü Mektum'u 13 defa kendi yerine Medine'ye vekil bırakmıştır." dedi. (İLKHA)

Köylerinde devam eden su sıkıntısı nedeniyle yol kapatarak eylem yaptılar

Otomobil tır'a arkadan çarptı: 2 ölü, 2 yaralı

Rusya'dan İngiltere'ye yaptırım kararı

Lübnan Müslüman Âlimler Heyeti'nin yeni başkanı Şeyh Ahmed el-Ömeri oldu

Sason’da afet yönetim merkezi kuruldu: deprem tatbikatı kapsamında çalıştay düzenlendi

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan Batman’a geliyor

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı

2026 NATO Zirvesi Türkiye'de yapılacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi depremlerde zarar gören köprü ve yolu yeniledi

Çin ve Hindistan sınır sorununda anlaşmaya vardı

Gaziantep'te hayvan hakları iş birliği protokolü imzalandı

Yangın ihbarına giden itfaiye aracı kaza yaptı: 5 yaralı

HÜDA PAR’dan siyonistlerin işgal planına karşı ‘fiilî güç’ çağrısı

Portekiz'de orman yangınları: 3 ölü, 15 yaralı

Terzi esnafı: Altın bilezik olarak tabir edilen mesleğimiz can çekişiyor

"İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze" konferansı için Âlimler bir araya geldi

ABD'de Erin Kasırgası nedeniyle acil durum ilan edildi

Yatılı Kur’an kursu öğrencilerine yönelik bilgilendirme programı gerçekleştirildi

Batman'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 hükümlü yakalandı

Nakliye ücretlerine tepki gösteren onlarca tır şoförü kontak kapattı

Adana’nın 60 yıllık tanığı: Eskiler başkaydı, iman güçlüydü

Bolu'da orman yangını

Vatandaşlardan cep yakan yüksek elektrik faturalarına tepki

Yangına giden itfaiye aracı devrildi: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollanda Başbakanı Schoof ile görüştü

Harran Üniversitesi’nde organ bağışı çağrısı

İşgalcilerin Gazze’ye saldırılarında 33 Filistinli şehid oldu

Kuyumculardan altın piyasasında sahte ürün uyarısı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 12 şüpheli gözaltında

Bingöl’de araç Peri Çayına düştü: Anne ve kızı yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Köylerinde devam eden su sıkıntısı nedeniyle yol kapatarak eylem yaptılar

Otomobil tır'a arkadan çarptı: 2 ölü, 2 yaralı

Rusya'dan İngiltere'ye yaptırım kararı

Lübnan Müslüman Âlimler Heyeti'nin yeni başkanı Şeyh Ahmed el-Ömeri oldu

Sason’da afet yönetim merkezi kuruldu: deprem tatbikatı kapsamında çalıştay düzenlendi

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan Batman’a geliyor

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı