• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,95% -0,01
  • EURO

    48,82% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5548,45% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den DEDAŞ tepkisi: Çiftçiyi borç batağına sürükleyen zulme son verin

22 Nisan 2025, Salı 22:04
22 Nisan 2025, Salı 22:04
HÜDA PAR Milletvekili Demir’den DEDAŞ tepkisi: Çiftçiyi borç batağına sürükleyen zulme son verin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM KİT Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, DEDAŞ’ın keyfi elektrik kesintileri, yüksek fatura uygulamaları ve tarımsal desteklemelere hukuksuz şekilde uygulanan blokeler neden

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ)’ın 2021-2022 yılı hesaplarının görüşüldüğü toplantıda söz alan HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilerin yaşadığı elektrik kaynaklı sorunları gündeme taşıdı.

DEDAŞ’ın faaliyet sahasında bulunan Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Şanlıurfa illerindeki çiftçilerin her yıl artan mağduriyetlerle karşı karşıya bırakıldığını belirten Demir, tarımsal sulamada kullanılan elektriğe ilişkin uygulamaların çiftçiyi borç yükü altında ezdiğini söyledi. Demir, 2023’ten itibaren DEPSAŞ tarafından aylık faturalandırmaya geçildiğini ve bunun çiftçileri icra tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını ifade etti.

“Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına rağmen aylık faturalandırma yapılıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 26 Eylül 2022 tarihinde tarımsal sulama için fatura kesiminin hasat sonrası yapılacağına dair açıklamasını hatırlatan Demir, bu vaadin uygulamada dikkate alınmadığını vurguladı. Elektrik borçlarının ödemelerinin mahsul dönemine göre düzenlenmesini teklif eden Demir, buğday için haziran, mısır için aralık gibi dönemsel faturalandırmanın çiftçiyi rahatlatacağını ifade etti.

“Desteklemelere konulan bloke hukuksuzdur”

Çiftçilerin devlet tarafından verilen tarımsal destekleme ödemelerine DEDAŞ tarafından bloke konulduğuna yönelik çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Demir, bu uygulamanın Danıştay kararlarına açıkça aykırı olduğunu söyledi. Borçlu olsun olmasın çiftçilerin desteklemelerinin bloke edildiğini, çiftçinin bu parayı aylarca alamadığını vurgulayarak, “Bu hukuksuzluk sona ermeli, gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır.” dedi.

“Elektrik sübvansiyonu kaldırıldı, çiftçi üretimden kopuyor”

Elektrik fiyatlarındaki yüksekliğin tarımsal üretimi sekteye uğrattığını vurgulayan Demir, özellikle GAP suyu ulaşmamış bölgelerde derin kuyu sulamalarında elektrik maliyetlerinin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını ifade etti. Daha önce uygulanan yüzde 50 elektrik desteğinin kademeli olarak önce yüzde 30’a, ardından sıfıra indirildiğini, 2024 yılı buğday sezonunda ise tamamen kaldırıldığını belirten Demir, bu desteğin acilen yeniden devreye alınması gerektiğini söyledi.

“Keyfi kesintiler, toplu cezalar, mağduriyeti katlıyor”

Elektrik borcunu ödemeyen birkaç çiftçi nedeniyle aynı köydeki borcunu ödemiş olan diğer çiftçilerin de elektriğinin kesildiğini aktaran Demir, “Planlı kesintiler neredeyse her gün yaşanıyor, saatlerce süren kesintiler üretimi durduruyor” dedi. Demir, 80 bin TL ile 120 bin TL arasında değişen ağır cezalara maruz kalan çiftçilerin bu cezaların hangi gerekçeyle kesildiğini bile çoğu zaman bilmediğini, bu durumun büyük bir mağduriyet doğurduğunu ifade etti.

“Bölgede DEDAŞ’a duyulan öfke büyüyor”

Vatandaş ile dağıtım şirketi arasındaki ilişkinin neredeyse kopma noktasına geldiğini söyleyen Demir, DEDAŞ’a yönelik ağır ithamların bölge halkı arasında sıkça dile getirildiğini belirtti. “Tırnak içinde söylüyorum, bölge halkı artık DEDAŞ için ‘terör örgütü’ ifadesini kullanıyor. Bu tanımlama bile durumun vahametini ortaya koyuyor” diyen Demir, kaçak kullanımla mücadelede dahi vatandaşı cezalandırıcı değil, yapıcı ve çözüm odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyledi.

“Üretimin devamı için çiftçiye destek şart”

Elektrik, tohum, gübre, mazot, ilaç gibi tarımsal girdilerdeki yüksek maliyetlerin çiftçiyi dayanamayacağı bir noktaya getirdiğini kaydeden Demir, “Devletin verdiği destekler bu yükü hafifletmekten uzaktır. Elektrik desteği artırılmalı ve sürekli hâle getirilmelidir” dedi. (İLKHA)

Vucic: Putin ve Trump dünyanın farklı bir siyasi haritasını oluşturmaya çalışıyor

İrlanda yeni cumhurbaşkanını seçecek

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı

Konya’da 95 kişiye İŞKUR destekli istihdam fırsatı

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 1 tutuklama

Ankara Valisi Şahin, ANFİDAP üyelerini kabul etti

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

"Yağmur oluşturma" teknolojisi Hindistan'da başarıyla test edildi

Manisa’da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Beyaz Saray: Trump, 30 Ekim'de Şi Cinping ile görüşecek

İstanbul Valiliği’nden kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Ukrayna, Rusya'dan 1000 ceset aldı

Batman’da bacağı makineye sıkışan işçi kurtarıldı

Aile Danışmanı Kalkan: Çocuktan telefonu alıyorsak yerini doldurmamız gerekir

Kahta’da imam hatip öğrencileri Gazze için kermes düzenledi

Konya’da “Yeşil Gelecek ve Dijital Dönüşüm İçin Yerel Fırsatlar Konferansı” düzenlendi

İçişleri Bakanlığı’ndan 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Siyonist Ben-Gvir esirleri infazla tehdit etti, HAMAS "faşist"liğe tepki gösterdi

Lübnan, ABD'li komutandan işgal rejiminin ihlallerini durdurmaya çağırdı

Şanlıurfa’da hassas tarım eğitimi yoğun katılımla gerçekleştirildi

Aksaray’da otomobil ile tır çarpıştı: 3 ölü

Karaköprü ilçesinde 2026’dan itibaren kaldırım ve yollar yenilenecek

Mardin’de ortaokul öğrencilerden Gazze yararına kermes

Dr. Demirbaş: İyot eksikliği metabolizmadan zekâya kadar her şeyi etkiliyor

Mardin’de 11’incisi düzenlenen “Gıda ve Tarım” fuarı açıldı

Batman’da apartman yangını: 1 İtfaiye eri ve 3 vatandaş dumandan etkilendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vucic: Putin ve Trump dünyanın farklı bir siyasi haritasını oluşturmaya çalışıyor

İrlanda yeni cumhurbaşkanını seçecek

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı