• BIST 100

    10892,95%-1,71
  • DOLAR

    41,68% 0,20
  • EURO

    48,96% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5208,87% 1,00
  • Ç. ALTIN

    8581,54% 0,73

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli

09 Mayıs 2025, Cuma 20:03
09 Mayıs 2025, Cuma 20:03
HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Faruk Dinç, 2025'in 'Aile Yılı' ilan edilmesini hatırlatarak, çalışan kadınların hem annelik görevlerini yerine getirebilmeleri hem de iş hayatında var olabilmeleri için çalışma saatlerinin esnetilmesi gerektiğini söyledi

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında toplumun çeşitli kesimlerinden gelen mağduriyetleri dile getirdi.

Dinç, kapsamlı bir öğrenci affının bir an önce çıkarılması gerektiğini vurgularken, yurt dışında yaşayan gurbetçilerin araç muayenesi ve çifte vergilendirme gibi sorunlara çözüm bulunmasını istedi.

2025’in 'Aile Yılı' ilan edilmesini hatırlatan Dinç, çalışan annelere yönelik yeni düzenlemeler yapılması çağrısında bulunurken, dolu ve don felaketlerinden etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

“Bir an önce öğrenci affı çıkarılmalıdır”

Kapsamlı öğrenci affı ile ilgili Meclis’e kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Dinç, “Sadece biz HÜDA PAR olarak değil farklı siyasi partilerin temsilcileri de öğrenci affı ile ilgili kanun teklifini Meclis’e sunmuşlar. Çoğu öğrencimiz ya azami sürenin mağduru olmuş, üniversiteyle ilişkisi kesilmiş ya da kayıt hakkını kazanmış kayıt yapmayı yetiştirememiş ya da okul kaydını yapmış sonra kaydını sildirmiş… Bu konuda özellikle belgede sahtecilik ya da uyuşturucu gibi yüz kızartıcı bir suça karışmayan bunun dışındaki tüm öğrencilere yönelik kapsamlı bir affın olmasını bu Meclis’te, bu kürsüde çok dile getirdik ve dile getirmeye devam edeceğiz. Hemen hemen her gün bu konuda öğrencilerimiz bize başvuruda bulunuyorlar ve talep ettikleri şey de okul okumaktır. Üniversitelerine tekrardan kayıt yapıp okudukları bölümü tamamlamak istiyor ve çoğu gencimiz de bir umut bekliyor. Bundan dolayı bu gençlerimiz ne bir yuva kurabiliyor ne evlenebiliyor ya da ne de bir iş kurabiliyorlar. Çünkü tamamen bu öğrenci affına odaklanmış durumdadırlar. Kanun teklifleri Genel Kurul’a getirilmeli ve bir an önce öğrenci affı çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Gurbetçilerimizin kendi ülkelerinden kopmaması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır”

Gurbetçi vatandaşların yaşadıkları sorunlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dinç, “Kendi aracıyla ülkemize girdikleri zaman 4 yıl bu araç burada kalabiliyor. Ancak belli şartları var, 2 yılda bir yurt dışına çıkması gerekiyor. 185 gün kuralı var ya da bu araç sahibi yurt dışına çıktığı zaman o aracı eşi veya çocuğu kullanamıyor, buna yönelik bize şikâyetler geldi. Bununla birlikte Avrupa’da geçerli olan araç muayenesinin Türkiye'de de geçerli olması yönünde talepleri var. Yurt dışında emekli olan gurbetçi vatandaşlarımız ülkemize geldiği zaman yaşlı bakım hizmeti ya da evde bakım hizmeti konusunda ciddi problemlerin olduğunu ve bu konuda yeteri kadar destek alamadıklarını bize bildirdiler. Ayrıca çifte vergilendirme dedikleri bir durum söz konusudur. Hem ülkemizde hem de yurt dışında bir vergilendirme var. Buna yönelik de bir düzenleme olmasını istiyorlar. Bu vesileyle bu sorunlarını burada dile getirdik. Bu gurbetçilerimizin kendi ülkelerinden, köklerinden, akrabalarından kopmaması adına bu talepler göz önünde bulundurulmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.” diye konuştu.

“Aile yılının sağlıklı bir şekilde yürümesi için çalışan kadınlara yönelik düzenlemeler yapılmalı”

Aydın’ın Efeler ilçesinde bir kız çocuğunun bakıcısı tarafından şiddete uğramasını kınayan Dinç, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu meselenin takipçisi olacağız. Ancak burada çalışan kadınların yaşadıkları güçlükler tekrardan gözler önüne seriliyor. Daha önce de bu konuda çağrılar yaptık, dedik ki: Çalışan annelere yönelik bir düzenleme yapılmalı. Örneğin, bir kadın doğum yaptığı zaman ona uzun süreli bir izin verilmeli. Şu an belli aylarda izin veriliyor ancak bu kez ücretsiz izin veriliyor. Ücretsiz bir şekilde izin verilince o kadın tekrardan çalışmak zorunda kalıyor. Bununla birlikte diyoruz ki çalışma saatleri esnetilmeli… Gerekirse 2-3 saat çalışmalı ya da bir gün çalışıp bir gün çalışmamalı ve çalışan kadınlar bu yönüyle rahatlatılmalı… Çünkü kadınların istihdamda yer alması toplumun gelişmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Kadınların bu durumları göz önünde bulundurularak bu düzenlemeler yapılmalı.  Birçok ülkede çalışan annelere uzun süreli izin var ve izin sürecinde o anne ücretli bir şekilde izne ayrılıyor. Hatta anneye de babaya da uzun süreli ücretli izin olan ülkeler var. Bununla birlikte o anne kendi çocuğuna baktığından dolayı da destek alıyor. Annenin hem bakıcı desteği hem de o çocuk için bir destek alması talebimiz var. 2025 yılı ‘aile yılı’ diyoruz, ‘çocuk sayısı artsın’ diyoruz ve her şeyden önce aile yılının sağlıklı bir şekilde yürümesi ve neslimizin artması için de çalışan kadınlara yönelik düzenlemeler yapılmalı. Hiçbir şekilde bir kadın, sırf evini geçindirmek, çocuğuna bakmak ve bu endişeden dolayı da çalışmak zorunda bırakılmasın. Son olarak da her zaman tekrar ettiğimiz gibi 25 yıl evli kalan kadınlarımıza da emeklilik hakkı tanınmalıdır.”

“Çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilmeli, borçları ertelenmelidir”

Dolu ve don felaketlerinden dolayı çiftçilerin sıkıntılar yaşadığını ifade eden Dinç, “Şubat ayında Çukurova bölgesinde zirai bir don felaketi yaşandı. Nisan ayında Malatya-Elazığ bölgesinde 36 ilimizi etkileyen zirai bir don felaketi yaşandı. Bu mayıs ayında da maalesef çiftçilerimize ciddi zarar veren ve dolu felaketi Şanlıurfa-Adıyaman bölgesinde yaşandı. Dün Meclis Genel Kurulu’nda zirai don felaketi ile ilgili bir komisyon kuruldu. İnşallah bu komisyon sadece Çukurova veya Malatya-Elazığ bölgesi için tek değil, dolu felaketinden etkilenen Şanlıurfa ve Adıyaman ilimiz için de çalışır. Çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilmeli, borçları ertelenmelidir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Vietnam'daki tayfunda ölü sayısı 51'e yükseldi

Erzurum’da 54 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen yakalandı

YÖK Başkanı Özvar Amasya Üniversitesi akademik yılı açılışında konuştu

ABD-Venezuela gerilimi tırmanıyor

Ağyatan Lagünü kumul erozyonuna karşı korunuyor

Münih Havalimanı'nda drone alarmı: Çok sayıda uçuş iptal edildi

Siirt'te kuyumcuya sahte altın satan 3 kişi yakalandı: 1 tutuklama

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 13 öğrenci hastaneye kaldırıldı

STSO Başkanı Kuzu: Nefes kredisi işletmelerimiz için adeta nefes olacak

Hakkari’de trafik kazası: 3 yaralı

Otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı

İzmir’de sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı

Eminönü’nde Gazze için özgürlük nöbeti

TOKİ'den dolandırıcılık uyarısı

Orman emvali taşımacılığında yeni dönem: Takip sistemi zorunlu oluyor

Soykırım destekçisi Trump'tan HAMAS'a tehdit: Pazar günü son şansınız yoksa cehennem kopacak!

HÜDA PAR heyetinden Antalya İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne ziyaret

Mersin Barosu’ndan Sumud Filosu açıklaması: İnsani yardımın engellenmesinin hukukta ve vicdanda yeri yoktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Esnaflardan ortak karar: 7 Ekim’de tüm gelirler Gazze’ye bağışlanacak

Rusya'da hafif uçak kazasında 2 kişi öldü

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

TOKİ şantiyesinde kaza: 1 yaralı

Batman'da 53 sanayi parseli tahsise açıldı

Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerine gece boyunca saldırı düzenledi

Dicle Elektrik’in dağıtım bölgesinde elektrik tüketimi yüzde 15 arttı!

Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457'ye yükseldi

Rusya'da küçük bir uçak sert iniş yaptı: 1 ölü

Diyarbakır'da maddi hasarlı kaza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vietnam'daki tayfunda ölü sayısı 51'e yükseldi

Erzurum’da 54 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen yakalandı

YÖK Başkanı Özvar Amasya Üniversitesi akademik yılı açılışında konuştu

ABD-Venezuela gerilimi tırmanıyor

Ağyatan Lagünü kumul erozyonuna karşı korunuyor

Münih Havalimanı'nda drone alarmı: Çok sayıda uçuş iptal edildi