-
BIST 100
15737,40%-0,86
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,22% -0,05
-
GRAM ALTIN
6331,15% 1,36
-
Ç. ALTIN
10545,00% -0,65
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’i, katledilişinin 103’üncü yıl dönümünde anarak, onu yâd etmenin Meclis'in tarihsel bir görevi olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alan HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Türkiye’nin ilk dönem milletvekillerinden Ali Şükrü Bey’in suikastle katledilişinin 103’üncü yıl dönümüne ilişkin konuşma yaptı.
"Birinci Meclis döneminde fikirlerinden dolayı katledilen ilk milletvekili"
"Bismillahirrahmanirrahim." diyerek konuşmasına başlayan Dinç, "Yarın Türkiye tarihinin ilk dönem milletvekillerinden olan Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey'in şehadetinin 103'üncü yılı. Ali Şükrü Bey sadece siyasetçi değildi; önemli bir asker, bir fikir adamı ve gazeteciydi. Birinci Meclis döneminde fikirlerinden dolayı katledilen ilk milletvekili mevkidaşımızdır." dedi.
Dinç, "Ali Şükrü Bey 'İslam'dan vazgeçmeyiz.' çığlığıdır. Lozan'da Türkiye'nin hukukunun tam anlamıyla savunulmadığını belirttiği için hedef alınmış ve siyasi bir cinayete kurban gitmiştir. Ali Şükrü Bey'i yâd etmek Meclisin tarihsel bir görevidir. Muhalif olmanın bedel ödemek olduğu bir zamanda hakkı haykırmaktan vazgeçmeyen Ali Şükrü Bey'i rahmetle, katillerini lanetle anıyorum. Şehadeti mübarek olsun. Teşekkür ediyorum." diyerek konuşmasının tamamladı.
Ali Şükrü Bey kimdir?
Trabzon Mebusu Şehit Ali Şükrü Bey (1884-1923), Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) özellikle muhafazakâr ve İslami değerlere bağlı duruşuyla tanınan, Lozan süreci ve hilafetin kaldırılması gibi konularda Mustafa Kemal ve hükümet politikalarına karşı sert muhalefetiyle bilinen önemli bir siyasetçi ve gazetecidir.
"İslam'dan Vazgeçmeyiz" anlayışıyla mecliste mücadele eden Ali Şükrü Bey, Meclis kürsüsünde dini değerleri savunan ve İslami esaslara aykırı bulduğu uygulamalara karşı çıkan bir çizgi izlemiştir.
Mustafa Kemal'ın meclisteki en sert muhaliflerinden biri olmuş, "İkinci Grup" olarak anılan muhalif kanatla hareket etmiştir.
Ankara'da Topal Osman (Osman Ağa) tarafından öldürülmesi, Meclis'teki sert muhalefetinin ve Mustafa Kemal ile olan gerilimlerin bir sonucu olarak yorumlanmıştır.
27 Mart 1923 tarihinde öldürülmesinin ardından naaşı Trabzon'da Boztepe'ye defnedilmiştir. (İLKHA)
Çiftçilere 8 milyar 737 milyon liralık destek ödemesi yapılacak
Biber fiyatlarına yönelik denetim başlatıldı
Malatya'da bilgisayar ve robotik kodlama eğitimleri verilecek
Göçmen kaçakçılığına operasyon: 101 düzensiz göçmen yakalandı
Aydın’da 2 göçmen kaçakçısı ve 101 düzensiz göçmen yakalandı
Şubat ayında kurulan şirket sayısı arttı, kapananlar azaldı
Emlakçılar: Konut piyasası son 20 yılın en durgun dönemini yaşıyor
Suudi Arabistan’dan ABD’ye İran için çağrı: Saldırıların genişlemesi lazım
Konya’da Turizm Geliştirme Ajansı toplantısı gerçekleştirildi
Memur-Sen’den ABD Büyükelçiliği önünde 'Savaşa Hayır' eylemi
Konya’da motosiklet hırsızı yakalandı
Gaziantep'te bya silahlı saldırı gerçekleştiren şahıs yakalandı
Van’da seyir halindeki araç alev aldı
Batman'da 7 araçlı zincirleme trafik kazası
Alzheimer hastalarına teknolojik koruma: 93 kişiye GPRS takip cihazı
ABD, İran topraklarından zenginleştirilmiş uranyumu çıkarabilir mi?
İran, Körfez operasyonlarını sürdürüyor: Kuveyt ve Suudi Arabistan'daki ABD üsleri hedef alındı
Bener’den mazlumlar için çağrı: Bir mümin zulme kayıtsız kalamaz
Marmaris Belediyesi’nde rüşvet operasyonu: 13 gözaltı
İzmir’de hastanede taciz iddiası
Trump’ın politikaları Londra’yı alternatif ittifaklara itiyor
Diyarbakır’da silahlı kuyumcu soygunu kameralara yansıdı
HAMAS: İşgalcilerin Mescid-i Aksa'yı kapatma kararı planlı bir Yahudileştirme girişimidir
İstanbul’da engelli vatandaşlar için "Engelsiz Şarj" uygulaması hayata geçirildi
Batman'da sel riskine karşı kuşaklama projesiyle kalıcı çözüm başlıyor
Yeşilyurt Belediye Başkanı GEÇİT, vatandaşların taleplerini dinledi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Stratejik iletişim, bir iç güvenlik unsuru haline de gelmektedir
Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor
Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor
Yükleniyor







