• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

HÜDA PAR: Şeyh Said ve yarenlerini rahmetle yâd ediyoruz

29 Haziran 2025, Pazar 20:13
29 Haziran 2025, Pazar 20:13
HÜDA PAR: Şeyh Said ve yarenlerini rahmetle yâd ediyoruz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının şehadetlerinin yüzüncü yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

HÜDA PAR Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının şehadetlerinin üzerinden bir asır geçtiği hatırlatılarak mezar yerinin açıklanması çağrısında bulunuldu.

Cumhuriyetin ilk yıllarında İslam'a karşı aleni bir savaş yürütüldü

Yapılan açıklamada Şeyh Said hakkında yapılan tarihsel çarpıtmaların devam ettiği ve bu durumun Türkiye'nin normalleşmesinin önünde engel teşkil ettiğine değinildi.

Açıklamada, cumhuriyetin ilk yıllarında İslam'a karşı aleni bir savaş yürütüldüğü belirtilerek Hilafetin ilga edildiğine vurgu yapıldı.

Ret, inkâr ve asimilasyon politikaları sorgulanmalı

Şeyh Said'in cumhuriyete karşı değil dinsizlik dayatmasına karşı tepki gösterdiği ifade edilen açıklamada, Türk ve Kürt ulusalcıların aynı tezlerle Şeyh Said'e saldırdığına değinildi.

Açıklamada, Türkiye'nin geçmişte yaşanan bu acılarla yüzleşilmesi gerektiği belirtilirken ret, inkâr ve asimilasyon politikalarının da sorgulanması gerektiği ifade edildi.

HÜDA PAR'ın Şeyh Said'in katledilişinin yüzüncü yılında yaptığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

"ŞEYH SAİD VE YARENLERİNİ RAHMETLE ANIYORUZ

Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının zulmen şehit edilmelerinin üzerinden tam bir asır geçti. Aradan geçen 100 yıla rağmen hem haklarında yapılan tarihsel çarpıtmalar sürmekte hem de mezar yerleri gizli tutulmaktadır. Bu durum, Türkiye'de gerçek bir normalleşmenin henüz sağlanamadığını göstermektedir.

Müslüman Kürtler ve Müslüman Türkler, Malazgirt'ten Çanakkale'ye kadar asırlar boyunca İslam ortak paydasında küfre karşı birlikte mücadele etmişlerdir. Ancak Tanzimat'tan itibaren ümmetçi yapı tasfiye edilmiş, Batıcı ve ulusalcı bir rejimin temelleri atılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ise bizi biz yapan ve kardeşliğimizin temel harcı olan İslam'a karşı aleni bir savaş yürütülmüş; Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla bütün Müslümanların derin bir saygı ve bağlılık duyduğu 13 asırlık Hilafet kurumu başta olmak üzere İslami müesseseler kapatılmıştır. Medreselerin kapatılmasıyla birlikte İslami eğitim yasaklanmıştır. Camiler kapatılmakla kalmamış bazıları ahıra çevrilmiştir. Bu politikalarla İslami kimlik dışlanmış, halkın inancı açıkça hedef alınmıştır.

Şeyh Said Kıyamı, bu inkârcı ve dayatmacı politikalara karşı halkın inancını ve kimliğini savunma refleksi olarak doğmuştur. Şeyh Said Kıyamı, Piran provokasyonuyla farklı bir mecraya kaymışsa da özünde devlete ya da cumhuriyete karşı değil, devleti yöneten seçkinci azınlık bir güruhun dinsizlik dayatmalarına karşı bir tepki ve başkaldırıdır. Bugün Şeyh Said'e İngiliz ajanlığı isnadıyla iftira atanların, aslında kendi Batıcı kimliklerini perdelemeye çalıştıkları açıktır. Gerçek ihanetse, hakikatin üzerini örtmek ve toplumu gerçeğin bilgisinden mahrum bırakmaktır.

Tek parti döneminin vesayetçi anlayışıyla şekillenen bu sistem, Türküyle, Kürdüyle Müslüman halkımızı asli kimliğinden uzaklaştırmış, inanç temelli birlik zedelenmiştir. Ne hazindir ki bugün hem kimi Türk ulusalcıları hem de bazı Kürt ulusalcıları, Şeyh Said düşmanlığında aynı dili kullanmakta, bu halkın inancına karşı aynı cephede buluşmaktadır.

Türkiye ikinci yüzyıla girerken, önceki yüzyılın yanlışlarıyla yüzleşilmeli; halkın inancına, kimliğine ve değerlerine karşı uygulanan ret, inkâr ve asimilasyon politikaları açıkça sorgulanmalıdır.

Bu vesileyle şehadetlerinin 100. yıldönümünde, Şeyh Said Efendi ve yarenlerini rahmetle yâd ediyor; mezar yerlerinin açıklanması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İstanbul Havalimanı’nda 13 kilogram Mersin balığı havyarı ele geçirildi

Ramazan ayı yaklaşırken siyonist Ben-Gvir'den yeni provokasyon: Ofer Zindanı'na baskın düzenleyip Filistinlilere yapılan işkenceyi övdü

Kongo'dan 23 Mart Hareketi ile ateşkes kararı

Diyarbakır’da seyyar satıcılarla zabıta arasında gerginlik yaşandı

Nijerya cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.

ABD-Tayvan Ticaret Anlaşması İmzalandı

Erzurum merkezli “phishing” dolandırıcılığı operasyonunda 68 şüpheli yakalandı

Dolandırıcılık şebekesine operasyon: 22 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizin azmi bize güç veriyor

Manisa’da aşırı yağış ve sel sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor

Antalya Havalimanı'nda korku dolu anlar

Rusya, ABD ve Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turu Cenevre'de

e-YDS yarın yapılacak

Erzurum’da 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Hindistan'da fillerin ezdiği 6 kişi öldü

Bursa'da hatimle teravih kılınacak camiler duyuruldu

Yüksek gerilim hattından kopan teller yürekleri ağza getirdi

Antalya’da bir haftada 1.653 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul Havalimanı’nda 13 kilogram Mersin balığı havyarı ele geçirildi

Ramazan ayı yaklaşırken siyonist Ben-Gvir'den yeni provokasyon: Ofer Zindanı'na baskın düzenleyip Filistinlilere yapılan işkenceyi övdü

Kongo'dan 23 Mart Hareketi ile ateşkes kararı

Diyarbakır’da seyyar satıcılarla zabıta arasında gerginlik yaşandı

Nijerya cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama